Haberler

Nahçıvan'da 1 Milyon 200 İlmekli Haydar Aliyev Halısı Görenleri Şaşırtıyor

Nahçıvan Halı Müzesi'nde Sergilenen 1 Milyon 200 Bin İlmekli Haydar Aliyev Halısı Görenleri Şaşırtıyor.

Nahçıvan Halı Müzesi'nde sergilenen 1 milyon 200 bin ilmekli Haydar Aliyev halısı görenleri şaşırtıyor.

Nahçıvan Halı Müzesi'nde birbirinden güzel ve değerli halılar ile eskiden kullanılan tarım malzemeleri ile heybeler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Müzenin en gözde eserleri arasında bulunan Haydar Aliyev halısı ise yapılış özelliği ile dikkat çekiyor.

Müze Müdürü Doç.Dr. Arif Kadimov, 1.5x2.5 metre (3.75 metrekare) olan halının 8 kadın tarafından 8 ayda tamamlandığını ve 1 milyon 200 bin adet ilmek atıldığını söyledi. Halının, 1999 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından müzeye hediye edildiğini belirten Kadimov, halının büyüklüğü, ilmek ve resim özelliği ile dünyanın ikinci önemli halısı olduğunu ifade etti. Kadimov, Azeri halılarının boyalarının bitkilerden elde edildiğini, asırlar geçmesine rağmen renklerin ilk günkü gibi ışıl ışıl korunduğunu dile getirdi. Haydar Aliyev halısında Azerbaycan'ın birçok önemli figürü yer aldığını anlatan

Kadimov, "Halıdaki Aliyev'in yüz rengi bile tamamen gerçek bir yüz rengini yansıtıyor. İşte görüldüğü gibi Azerbaycan ve Türk kadını bu denli zengin bir kültürü böylesine sık ilmeklerle başarıyla sonuçlandırdı. Halının her bir santimetre karesinde 70 ilmek bulunuyor" dedi.

Dünyanın en değerli halısının "Bakü'nün hüzünlü hikayesini anlatan" ünlü Şeyh Safi Halısı olduğunu anlatan Kadimov, 1 milyon 205 ilmekli bu halının Şeyh Safi Türbesi için özel olarak yapıldığını ifade etti. Ancak halının, Londra'da bir müzede sergilendiğini belirten Kadimov, tüm Bakülülerin bu durumu bir an önce düzeltip ataları için yapılan bu halıyı, ülkelerine geri getirmek istediklerini söyledi.

Kadimov, ayrıca, Şeyh Safi'nin, Mustafa Kemal Atatürk ve Süleyman Demirel başta olmak üzere birçok ülkenin liderinin resimlerini halıya dokuduğunu da sözlerine ekledi.

(BA-İRT-CY-HO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title