Haberler

Mersin'de Nevruz Bayramı Kutlandı

Mersin Valiliği himayesinde Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlama etkinliği düzenlendi.

Mersin Valiliği himayesinde Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlama etkinliği düzenlendi.

Mersin Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Vali Yardımcısı Mustafa Özarslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Ahmet Tarakçı, Mersin Baro Başkanı Ali Er ve çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinlikte konuşan Başkan Kocamaz, bugün Türklerin en eski bayramlarından biri olan ve 'yeni gün' anlamına gelen Nevruz Bayramı'nı kutladıklarını belirterek, "Türk kültüründe Nevruz, gece ile gündüzü, kış ile yazı bahar mevsiminde eşitlediği için adaleti, dengeyi, ışığı, aydınlığı, cömertliği ve saadeti temsil eden 'Sultan' kavramı ile beraber adlandırılır. Buradaki 'Sultan', hem nizam-ı alemi temsil eden tabiat kanununu hem de bu nizamı devam ettiren, adaletle yöneten 'Hakan'ı temsil etmektedir. Bu yüzden Nevruz, yaratan Allah ile yeryüzü ve insan arasındaki uyumu sembolize eder. Nevruz kutlamalarında ilahi cömertliği temsilen hediye, bahşiş verilmesi ve tatlı ikram edilmesi en önemli geleneklerimizdendir. Binlerce yıldır Türk dünyasında devam eden bir gelenek olan Nevruz, aynı zamanda, hareket, coşku, uyanış ve hürriyet demektir. Tıpkı Çanakkale gibi. Son siperimiz Çanakkale, son kalemiz Türkiye'ye tutunmamızı ve bu toprakların ebedi vatanımız olmasını sağlayan bir hareket, bir coşku, bir uyanış ve bir hürriyet ateşidir. Çanakkale, milletimizin kara kıştan bahara çıkmasıdır. Bu yönüyle, Aziz Türk milletinin Nevruz'udur Çanakkale" diye konuştu.

1800'lerden itibaren neredeyse savaşsız günü geçmeyen, 1911'den itibaren önce Trablusgarp, ardından Birinci ve İkinci Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı ile tarihin zemheri yıllarını yaşayan Türk milletinin "Çanakkale'de açan kan çiçeği" şehitlerle yaklaşan baharı müjdelediğini vurgulayan Kocamaz, "Çanakkale'de koyun koyuna yatan 250 bin Mehmetçik'in kabir taşları, hem Türkiye'mizin tapu senedi hem de milli zenginliğimizin en görkemli tablosudur. Bin yıldır Anadolu'da kader birliği eden aziz milletimizin bugün ayrılık sebebi gibi gösterilmeye çalışılan farklılıklarının aslında milli zenginliğimizin bütünleyici parçaları olduğunu da gösteren bir ibret tablosudur. İşte bu nedenle 18 Mart 1915, bugünkü çağdaş, modern Türkiye'yi, milletimizin bahar mevsimini müjdeleyen bir Nevruz günüdür. Aslında geceye gizlenmiş şafaktır Çanakkale, kara kışta saklanan bahardır Nevruz. Umutlarımızı kanatlandıran kutlu bir duadır Çanakkale, çiçek çiçek açan bahardır Nevruz. Ataya saygı, küçüğe sevgi, zorda kalana uzanan yardım elidir, cıvıl cıvıl kuş sesi, kıpır kıpır şölendir Nevruz. Demir dağları eriten kutlu bir ateş yakmak, karlı dağlardan süzülen temiz suların pak ruhlarıyla bütünleşmektir, şifa bulmaktır Nevruz. Türk'tür, Kürt'tür, Türkmen'dir, Altay, Azeri, Başkurt'tur Nevruz. Gagavuz, Hakas, Karaçay-Malkar, Karakalpak'tır, Kazan'dır, Kazak'tır, Kırgız'dır, Özbek'tir Nevruz. Tepeden tırnağa Selçuklu, üç kıtada Osmanlı'dır, Kayı'dır, Karakeçili'dir, Ertuğrul Gazi'dir, Çukurova'dır, Toros'tur, Yörük'tür Nevruz. Dertlerimiz ne kadar büyük olsa da, baharı müjdeleyen kutlu bir gündür bize Nevruz. Dünden bugüne Türk tarihi, baştan başa Türk dünyası, karış karış Anadolu'da barış barış açan çiçektir, kaderde birlik, vatanda dirlik, gökkuşağında şenliktir Nevruz. Kimi zaman dertler yağmur gibi yağar üstümüze, yıldırımlar düşer can evimize. Kimi zaman bulutlar gizler güneşimizi, sönmeye yüz tutar ocağımız, sislerden görünmez olur hedeflerimiz. Yaban eller hançerler birliğimizi, fitne kol gezer bozar dirliğimizi. Sağa, sola, öne, arkaya, yere, göğe bakar çıkış yolu ararız ürkek bir telaşla. Bir an ye'se düşer, sendeleriz aniden. Lakin umutsuzluğa yer yoktur asil mayamızda, aziz ruhumuzda. Çünkü biliriz ki, gökkuşağı yağmurdan sonra çıkar. Başımızı kaldırdığımızda görmesek de güneşi, zifiri karanlık sarsa da dört bir yanımızı, biliriz ki bahar gelecek, gökkuşağı yeniden gülümseyecektir. Ye'se kapılanlar, çıkış yolunu bulamayanlar rahat olsunlar. Bizler Nevruz'u böylesine coşkuyla kutladıkça, birliğimiz, dirliğimiz daim olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, vatanı ve milletiyle birlikte sonsuza kadar yaşayacaktır. Ne mutlu bu coşkuya ortak olan,Ne mutlu Türk'üm diyene" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Türk Kültüründe Nevruz isimli sinevizyon gösterisi yapılırken, devamında Mersin Devlet Opera ve Balesi oyuncuları tarafından hazırlanan Masal Şatosu isimli oyun sahnelendi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nevruz Bayramı Çanakkale Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title