Haberler

Meınhard Von Gerkan 40 Yıllık Deneyimini İstanbul'a Taşıdı

Almanya'nın Köklü Mimarlık Ofislerinden Gmp Mimarlık'ın Kurucusu Meinhard Von Gerkan, Arkitera Mimarlık Merkezi'nin E.c.a - Serel Sponsorluğunda Düzenlediği Arkımeet Konferansında 40 Yıllık Meslek Hayatının Birikimini İzleyiciler ile Paylaştı.

Almanya'nın köklü mimarlık ofislerinden GMP Mimarlık'ın kurucusu Meinhard von Gerkan, Arkitera Mimarlık Merkezi'nin E.C.A - SEREL sponsorluğunda düzenlediği ARKIMEET konferansında 40 yıllık meslek hayatının birikimini izleyiciler ile paylaştı.

E.C.A. SEREL sponsorluğu ile Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde gerçekleştirilen Meinhard von Gerkan konferansı'na profesyoneller, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan 600'ün üzerinde katılım oldu.

Elmor Genel Müdürü Hakan Günderen açılışta yaptığı konuşmada, konferansı düzenlemekteki amaçlarının, mimaride yükselen dünya trendlerini, alanındaki en büyük gururlardan birisi olarak bilinen Meinhard von Gerkan tarafından sektör profesyonellerine aktarmak olduğunu söyledi. Kurum olarak sürekli gelişim ve değişim içinde olmayı ve bu doğrultuda global yeniliklerin takipçisi olmayı amaç edindiklerini belirten Hakan Günderen, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ilk tasarruflu armatürünü üreten Elginkan Topluluğu olarak bu konudaki çalışmalarımıza her geçen gün yenilerini ekliyor ve çevreye duyarlı ürünlere imza atmaya devam ediyoruz. Ürünlerimizi çevreci, tasarruflu ve tasarım anlamında farklılık yaratacak şekilde üreterek, tüketicilerin ve siz profesyonellerin ilk tercihi olacak marka olmayı hedefliyoruz. Sektörümüzdeki en büyük farklarımızdan biri yenilikçi ve özgün ürünlerimiz ve tasarım anlayışımızdır. Gerek üretim gerek tasarım kimliğimiz ile kendi trendlerini yaratabilen markaların sahibiyiz. Profesyonellerden ve nihai tüketiciden gelen bilgi akışı ise tasarımcılarımızı yönlendiren en önemli unsurlardan birisidir".

MEİNHARD VON GERKAN, MESLEK HAYATININ 40 YILLIK BİRİKİMİNİ AKTARDI Türkiye'de Ankara Sheraton Hotel ve Calista Luxury Resort Belek gibi iki otel projesinin sahibi mimar Meinhard von Gerkan, salonun doluluğundan ve dinleyici kitlesinin genç ve dinamik oluşundan etkilendiğini söyleyerek sözlerine başladı. Konferans süresince, mimarlık felsefesi ve faaliyetlerini anlatacağını belirten von Gerkan, ilk olarak Türkiye'de gerçekleştirdiği projelerini anlattı. Mimar, Türkiye'de uygulanan ilk binası olan Ankara Sheraton Oteli'nin yapıldığı tarihten bu yana geçirdiği 20 yıllık süreçte çeşitli eklemeler ile büyütüldüğünü ve binanın uygulandığı senelerde imar kanunlarının bugünkü yüksekliğe izin vermediğini belirtti.

2006 FIFA Dünya Kupası final maçına ev sahipliği yapan Berlin Olimpiyat Stadyumu'nun mimarı Meinhard von Gerkan, konferansta mimari bakış açısını proje örnekleri ile destekleyerek anlattı. Mimaride yalınlığı, yumurta görseli ile örneklendiren mimar, yumurta formunun işlev, estetik ve bileşenleri bakımından yalınlığı ile ideal bir form olduğunu, bunun mimariye de uyarlanabileceğini ifade etti. Çin'de pek çok projeye imza atan von Gerkan, Asya'nın kendisi için yepyeni bir dünya olduğunu söyledi. Çin'in mimari açıdan, keyfi ve heterojen bir yapısı olduğunu, övünme ve zenginlik gösterme çabasının mimariyi olumsuz olarak etkileyip çirkinleştirdiğini belirtti, kendilerinden de bu tip yapılar istendiğinin altını çizdi.

Meinhard von Gerkan, mikroçip ve kar kristalinin karşılaştırmalı görseli üzerinden, doğa ve teknikteki yapıların birbiriyle iç içe geçtiğini belirterek, bunun mimariyi de etkilediğini savundu ve geometrinin önemi üzerinde durdu.

Picasso'nun portre fotoğrafını gösteren von Gerkan, ressamın yüzünün çok karakteristik olduğunu söylerken, kendisi için mimarinin de karakterinin olmasının çok önemli olduğunu belirtti. Meinhard von Gerkan, konuşmasının sonlarına doğru, mimar olarak yeni kimlikler oluşturmaktan keyif aldığını söyledi. Japon Şemsiyesi'nden bir detay gösteren von Gerkan, bu yalın ve kendine özgü strüktürün 100 sene öncesinden bugüne geldiğini ve bin sene sonra da estetiğinden bir şey kaybetmeyeceğini söyledi. Gerkan, bu sürdürülebilirliğin mimaride başarılabilmesi durumunda, mimar olarak topluma karşı görevlerin de yerine getirilmiş olacağını söyleyerek sözlerine ekledi. Meinhard von Gerkan, salondan gelen soruları cevaplayarak ARKIMEET Konferansı'nı tamamladı.

Meinhard von Gerkan, "Gerkan/Marg&Partners Architekten" (GMP) bünyesinde çalışan 300'den fazla personeli ile 200'ü birincilik olmak üzere 400'den fazla ödüle ve 230'dan fazla tamamlanmış yapıya sahip bulunuyor. Adını Berlin Tegel Havaalanı projesiyle duyuran, takip eden yıllarda ise çok sayıda stadyum, istasyon, konut ve otel gibi projelerle, dünya mimarlık sahnesinde güçlü bir duruş sergileyen von Gerkan ve ekibinin sadece Çin'de 33 büyük ölçekli projesi bulunuyor.

FIFA 2010 Dünya Kupası'nın yapılacağı Güney Afrika için 3 stadyum birden inşa edecek olan von Gerkan'ın diğer önemli işleri arasında Berlin Olimpiyat Stadı'nın yenilenmesi, Hannover Expo 2000 için yaptığı iddialı tasarımlar ve Berlin Merkez Tren İstasyonu projesi bulunuyor. Meinhard von Gerkan, çağdaş mimarlık içinde ayrı bir duruşa sahip, belli bir zamana ait olmayan zarif tasarımları ile tanınıyor.

(BGO-BGO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title