Haberler

Libya'daki Uzlaşı Görüşmeleri

Libya'daki Tobruk ve Trablus hükümeti temsilcilerinin, Tunus'ta düzenlenen gizli görüşmeler neticesinde, ülkedeki krize çözüm amacıyla ön anlaşma imzaladığı bildirildi.

Libya'daki Tobruk ve Trablus hükümeti temsilcilerinin, Tunus'ta düzenlenen gizli görüşmeler neticesinde, ülkedeki krize çözüm amacıyla ön anlaşma imzaladığı bildirildi.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni temsilen İbrahim Fethi Amiş ile Trablus'taki Milli Genel Kongre meclisini temsilen Avad Muhammed Abdussadık başkanlığındaki heyetlerin katılımıyla, Tunus'ta düzenlenen toplantının ardından yapılan açıklamada, ülkede yaşanan krize çözüm amacıyla taraflar arasında ön anlaşma imzalandığı ifade edildi.

Üç konu üzerinde şekillenen antlaşmada öne çıkan maddeler arasında "Temsilciler Meclisi ile Milli Genel Kongre'den beşer milletvekilinin yer aldığı 10 kişiden müteşekkil bir komitenin kurulacağı, söz konusu komitenin iki hafta süresince ulusal uzlaşı hükümeti başkanının yanı sıra biri Trablus diğeri de Tobruk tarafından iki yardımcısının seçilme işlemlerine destek olacağı"nın yer aldığı kaydedildi.

Antlaşmada ayrıca ülkedeki yasama sorununu çözme kapsamında, en geç 2 yıl içinde yapılması planlanan genel seçimlere zemin hazırlanması için Libya'nın eski anayasasına başvurulacağı ve anayasal düzenlemeleri gerçekleştirmek için Temsilciler Meclisi ile Milli Genel Kongre'den 5'er üyenin katılımıyla komite oluşturulması kararlaştırıldığı belirtildi.

Söz konusu görüşmelerin ardından Tunus'ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Temsilciler Meclisi Uzlaşı Komisyonu Başkanı milletvekili İbrahim Fethi Amiş, anlaşmanın tarafların ulusal uzlaşı sürecinde ilerleme kaydetmesi için baskı oluşturacağını dile getirerek, "Anlaşma, Libya'nın yer almadığı gündemleri dayatmaya çalışanların önünde set olacak" dedi.

Milli Genel Kongre Birinci Başkanı Avad Muhammed Abdussadık ise görüşmelerin 48 saatten daha kısa sürede gerçekleştiğini ifade ederek, "Bu anlaşma, tekrarı mümkün olmayacak tarihi bir fırsat. Libya'daki tüm parti, kurum ve sosyal oluşumları, bölgedeki barışa katkı sağlayacak anlaşmayı desteklemeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, geçen çarşamba, Libya ve terör örgütü DAEŞ'e yönelik, bakanlar düzeyinde, 13 Aralık'ta Roma'da iki ayrı konferans düzenlemek için çalıştıklarını açıklamıştı.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve yönetim bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Tunus Libya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title