Haberler

Kuzey Irak'a Giren Gıda Malzemeleri Bir Türk Şirketi Tarafından Denetleniyor

Kuzey Irak'a Giren Malzemelerin Kontrolü Türk Alex Stewart Uluslararası Anonim Şirketi Tarafından Yapılacak ve Zararlı Malzemelerin İhraç Edilen Ülkeye Geri Gönderileceği Kararı 1 Temmuz'da Uygulanmaya Başlayacak.

Kuzey Irak'a giren malzemelerin kontrolü Türk Alex Stewart Uluslararası Anonim Şirketi tarafından yapılacak ve zararlı malzemelerin ihraç edilen ülkeye geri gönderileceği kararı 1 Temmuz'da uygulanmaya başlayacak.

Kuzey Irak'a giren malzemelerden özellikle gıda malzemelerinde yapılan denetimlerde büyük sıkıntılar olduğu, alınan numunelerde özellikle yağ, yoğurt, süt, bisküvi ve sabun gibi malzemelerde zararlı maddelerin bulunduğu tespit edildi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Bakanlar Kurulu müsteşarlarından Muayad Abdulrahman Koçi basına yaptığı açıklamada, "Irak'ta Birleşmiş Milletler'in petrole karşı gıda programında dağıtılan gıda malzemelerinden alınan numunelere Türkiye ve Kanada'daki laboratuvarlarda yaptığımız testler sonucu bunların kullanımının zararlı olduğu sonucuna ulaştık. Bu program merkezi hükümet tarafından uygulanıyor ve biz bir çok kez bazı malzemeleri kullanılamaz diyerek iade ettik. Hükümetle yaptığımız görüşmelerde bu malzemeleri kendimiz temin etmek istedik ancak başarılı olamadık. Çünkü Kürt bölgelerinin hissesi direk merkezi hükümetin Ticaret Bakanlığı tarafından malzeme olarak gönderiliyor. Biz Ticaret Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde halka para dağıtması üzerine konuştuk ancak, insanlar malzemeleri para almaya tercih ediyor. Çünkü insanlar verilen para ile dağıtılan malzemeleri alamayacaklarından korkuyor. Yani insanlar iyi gıda tüketmek yerine bol gıda tüketmeyi tercih etmiş" diye konuştu.

Sınır kapılarındaki laboratuvar imkanlarının çok kötü olduğunu vurgulayan Koçi, "Sadece Habur sınır kapısında diğer sınır noktalarına oranla daha iyi bir laboratuvarımız bulunuyor. Diğer noktalardaki laboratuarlarımız maalesef çok kısıtlı. Sınır kapılarında kısmen bazı testleri yapıyoruz ancak bazı aldığımız numuneleri daha iyi laboratuvarlarımıza gönderiyoruz. Şimdi Erbil'de iyi bir laboratuar kurmaya çalışıyoruz fakat bu yeni laboratuar da bütün testleri yapamayacak ve şimdi bu malzemelerin bölgeye gelmesinden önce yurt dışında yapılması için çalışıyoruz" dedi.

Koçi ayrıca, Irak'ın standartlarında eski sistemin halen uygulanmakta olduğunu, standartları yükseltmek için bir çalışma yapılmadığını ve bunun için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Türk Alex Stewart şirketi Irak temsilcisi Zeynel Bilgin ise şirketlerinin Kuzey Irak'a giren malzemeleri Türkiye'de denetleyip, sınırı geçebilmeleri için rapor vereceklerini, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile yapılan anlaşmaya göre de Alex Stewart şirketinden rapor almayan malzemelerin Kuzey Irak'a girmeyeceğini açıkladı.

Bilgin, bu kararın sadece Türk firmaları için olmadığını, bütün dünyadan Kuzey Irak'a gelen ve raporlu olmayan malzemelerin 1 Temmuz'dan itibaren Kuzey Irak'a giremeyeceğini açıkladı.

(LK-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title