Haberler

Osmanlı'nın Yemen'deki Şehirlerinden Zebit ve Kalesi

Osmanlı'nın ''Demirin bile erdiği kent'' diye adlandırdığı Zebit, Osmanlı askerinin en önemli duraklarından biri olmuş Tarihi kentte hala ayakta duran Osmanlı kalesi bir döneme tanıklık yapıyor Bir zamanlar İslam dünyasının ilim merkezi olan Zebit kenti tarihi dokusuyla görenleri hayran bırakıyor

Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı feth etmesiyle Osmanlı himayesine girmeyi kabul eden Yemen, bugün içinde barındırdığı birçok Osmanlı eseri, kenti ve kalesiyle geçmişin izlerini taşımaya devam ediyor.

Bu izlerin en önemlilerinden Zebit kenti, tarihi dokusu, Osmanlı kale ve camileriyle ayakta durarak bir döneme tanıklık ediyor. Bir zamanlar İslam Dünyası'nın ilim ve irfan merkezi olan Zebit, aynı zamanda Peygamber aşığı Veysel Karani gibi birçok İslam aliminin de ilim, irfan yaydığı dergah ve medreselere ev sahipliği yapmış.

Osmanlı askerinin Kızıldeniz sahillerinden Yemen'e giriş yaptığı Hudeyde kentine iki saat mesafede bulunan Zebit kenti, kutsal toprakların korunmasında stratejik bir öneme sahip.

Klasik Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde olduğu gibi bir dış surla çevrelenmesinin yanı sıra iç surları da olan kale tüm orijinal haliyle ayakta duruyor. Osmanlı saray ve kale anlayışıyla yapılan Zebit kalesi, Osmanlı valisi ve askerine aynı anda ev sahipliği yapmış.

Bir tarafında burç şeklindeki kısmıyla Osmanlı valilerini ağırlayan kalenin diğer bölümlerinde ise askerlere ait koğuşlar bulunuyor. Kent, Osmanlı valilerinin halk ile bütünleşirken, tebası altındaki asker ve memurlarla da aynı çatı altında yaşadığını gözler önüne seriyor.

Mustafa Paşa, Sinan Paşa, Yemenli Hasan Paşa ve son dönemlerde Ahmet İzzet Paşa'ya kadar birçok Osmanlı valisine ev sahipliği yapan kale, Akdeniz sahillerini batıdan elde edemeyen dönemin güçlü denizci ülkesi Portekizlilerin Kızıldeniz sahilinden bu emellerine ulaşma hedefini önlemek isteyen ve kutsal toprakları korumayı hedefleyen Osmanlı'nın en büyük silahı olmuş.

Demirin bile eridiği kent

Zebit kenti kerpiç evleri, dar sokakları ve çöl sıcağının kucağında ziyaretçilerini karşılarken, Osmanlı kaynaklarında "Demirin eridiği kent" olarak adlandırılmasıyla da meşhur. Bir tarafından Tihame çölü ve diğer tarafında Kızıldeniz ile çevrelenen kent inanılmaz bir sıcağın altında kent sakinleriyle birlikte ziyaretçilerini bekliyor. - Sana

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title