Haberler

Kripto para borsasının Türkiye'deki platformuyla ilgili "para buharlaştırıldı" iddiası

Güncelleme:

Esnaf Sarper Dağlı'nın kripto para borsasının Türkiye'deki kullanıcılara hizmet veren platforma bağlı şirketine yatırdığı 234 bin liranın "buharlaştırıldığını" iddia ederek suç duyurusunda bulunması üzerine soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, paranın akıbetinin araştırılmasını istedi.

Esnaf Sarper Dağlı'nın kripto para borsasının Türkiye'deki kullanıcılara hizmet veren platforma bağlı şirketine yatırdığı 234 bin liranın "buharlaştırıldığını" iddia ederek suç duyurusunda bulunması üzerine soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, paranın akıbetinin araştırılmasını istedi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Dağlı, hazırladığı ek dilekçeyi soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunduktan sonra, söz konusu alım satım platformundan dolayı yaşadığını iddia ettiği mağduriyetle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"SAVCILIK SÜRECİNİ BAŞLATMAK ZORUNDA KALDIM"

Merkezi İstanbul'da olan dünyaca ünlü bir kripto borsasının mağduru olduğunu, burada kendi para birimlerinin de bulunduğunu aktaran Dağlı, "Bana günlük getiri vadettiler. Bu borsanın resmi banka hesaplarına 234 bin lira yatırdım. Sistemden belli bir süre gelir elde ettim. Devamlı hesaplarımı inceledim. Hesabıma baktığımda paramın buharlaştığını ve sitenin kapandığını gördüm, borsaya ulaşmaya çalıştım. Bana, 'Elimizden geleni yapacağız' dediler. Bir sonuç çıkmayınca savcılık sürecini başlattım." dedi.

Dağlı, kripto para yatırımcılarının dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Yargıya, adalete sesleniyorum. Yatırımcıları korusunlar. Yatırımcılar çok dikkat etsin" ifadelerini kullandı.

PARANIN AKIBETİNİM ARAŞTIRILMASI İSTENDİ

Suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Bürosu, adresi Şişli'de görülen şüpheli şirkete bir yazı gönderdi.

Bu yazıda, müşteki Sarper Dağlı'nın yatırdığı paranın akıbetinin araştırılması, paranın nereye gönderildiği, herhangi bir çekim işlemi olup olmadığı, müşteki mağduriyetinin giderilip giderilmediğinin araştırılarak başsavcılığa bildirilmesi talep edildi.

SUÇ DUYURUSU DİLEKÇESİNDE DETAYLARA YER VERİLDİ

Başsavcılığa daha önce sunulan suç duyurusu dilekçesinde Dağlı, "14 Haziran'da, 28 bin dolara karşılık olarak 234 bin 123 liralık miktarı herhangi bir kripto para almadan, yatırım amacıyla şüpheli BN Teknoloji A.Ş. Binance Tr. üzerinden bir banka hesabına yatırdığı, 23 Haziran'da kar payı olarak 227 doların hesabına geçtiği ancak 24 Haziran'da kontrol ettiğinde hesabında paranın olmadığını fark ettiği" beyanında bulunuyor.

Dilekçesinde, şüpheli şirkete mail gönderdiğini, şirket yetkililerinin kontrolü sağlayıp geri döneceklerini bildirdikleri halde herhangi bir dönüş yapılmadığını ve paranın buharlaştırıldığını fark ettiğini kaydeden Dağlı, şu ifadeleri kullandı:

"Şirketin tanıtım program sistemlerini ve projelerini tanıtan, şirkete yatırımcı sağlayan diğer şüpheli M. Ç. isimli kişiyi aradım durumu izah ettim. Paramın derhal hesabıma geçmesini istedim. Şüpheli, 'Merak etme, daha önce bu tür işlemler oldu, kurtardık, seninkini de kurtarırım' diyerek beni teskin etti. Beklediğim halde olumlu bir sonuç alamayınca suç duyurusunda bulunmak zorunda kaldım. Şüpheli Ç, sonraki telefon görüşmelerinde bana, 'Paranın şüpheli şirket üzerinden hangi hesaplara aktarıldığı bilgisini vereceğini' söyledi.İki şüpheli dışında başka şüphelilerin de işin içinde olduğu açıktır. 'Nitelikli dolandırıcılık' suçu işlendiği için, mağduriyetimin giderilmesi adına şirket banka hesaplarına tedbir konulması ve şüpheliler hakkında dava açılmasını talep ediyorum.

ŞİRKETTEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Binance Türkiye de 'paranın buharlaştırıldığı' iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Şirketten yapılan açıklamada, irade dahilinde üçüncü kişiye transfer olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Söz konusu kripto varlık transferi işleminin de müşterinin kendisi tarafından gerekli güvenlik prosedürlerinin yerine getirilmesi suretiyle yapıldığı, bu süreçte Şirketimizin herhangi bir kusurunun ya da sorumluluğunun bulunmadığı anlaşılmış ve bu husus müşteriye müteaddit kereler açıklanmıştır.

"ÜÇÜNCÜ KİŞİ ARASINDA GERÇEKLEŞEN BİR İŞLEM"

Ayrıca, kripto varlığın transfer edildiği üçüncü kişinin şirketimizle ya da şirketimizin iş ortaklarıyla herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Habere konu olay tamamen müşteri ile kendisine gelir taahhüdünde bulunan üçüncü kişi arasında gerçekleşen bir işlemdir. Netice olarak söz konusu kripto varlıkların buharlaştığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır, her türlü hukuki haklarımızın saklı olduğunu belirterek kamuoyunu saygılarımızla bilgilendiririz."

Kripto para borsasının Türkiye'deki platformuyla ilgili 'para buharlaştırıldı' iddiası

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İstanbul Türkiye Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title