Haberler

Konya: Konyalı Kobilere "İhracatta Hedef Ülke Abd" Konulu Seminer

Konya Ticaret Odası (KTO) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından Konya'da faaliyet gösteren KOBİ'lere Amerika Birleşik Devletleri (ABD) pazarı konulu bir seminer düzenlendi.

Konya Ticaret Odası (KTO) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından Konya'da faaliyet gösteren KOBİ'lere Amerika Birleşik Devletleri (ABD) pazarı konulu bir seminer düzenlendi.

KTO toplantı salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Vural Cengiz katıldı. Seminer öncesi konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, Amerika'nın gerek Türkiye, gerek Konya ekonomisi için çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Amerika ekonomisi dünyadaki bir numaralı ekonomi. Bizim dış ticaret hacmimiz Amerika'nın 2.6 trilyon dolarlık dış ticaret hacminin binde biri bile zor ediyor. Konya'nın 1 milyar ihracatında ise Amerika 7. sırada yer alıyor. Biz bu rakamı 5 yıl içinde 2-3 milyar dolara çıkarmayı ve Amerika'yı daha üst sıralara taşımayı hedefliyoruz" dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Vural Cengiz ise, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile ortaklaşa bir proje hazırladıklarını dile getirerek, "Bu proje kapsamında Amerika pazarına kendi çabasıyla giremeyen KOBİ'leri Amerika pazarına sokmayı planlıyoruz. Kurulacak olan şirketle Türkiye'den projeye katılan şirketlerin malları açılacak showroomlarda sergilenecek, fuarlarda sergiler açılacak. Bu projeye Türkiye'de faaliyet gösteren KOBİ'ler ve Amerika'da faaliyet gösteren Türk asıllı Amerikalı işadamları katılabiliyor. Ayrıca üretici şirketin ihracat kapasitesi olmalı, diğer şirketlerle pazarlama ortaklığını kabul etmeli, Amerika kıtası için pazarlama yapacak şirkete tam yetki verebilmelidir" diye konuştu.

Projenin 1 milyon dolarlık bir maliyetle gerçekleştirileceğini ifade eden Vural Cengiz, "Bu paranın 300 bin dolarını biz karşılıyoruz. 300 bin dolarını ise Türkiye'den katılacak şirketlerden alacağız. Proje için 50 şirketin katılmasını planlıyoruz. Bu şirketlerin her biri başlangıç olarak 6 bin dolar verecek. Eğer malları Amerika pazarında tutulmaz ya da şirket kendi isteğiyle ayrılmak isterse ortaklık hakları kendine geri verilecek. Şu an Amerika'da kendi başınıza iş yapmaya kalksanız yıllık 104 bin dolar masraf etmeniz gerek. Oysa aynı ortamı size 6 bin dolara sunuyoruz. Başlangıç olarak 5 showroomla başlayacağız. 10 yıl içinde bu sayıyı 21'e çıkaracağız" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title