Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Talat: "Kapı Açmak Çözümü Etkilemez"(2-son)

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Yönetimi Ludire Hrisyofyas'ın Yaklaşımının "İmaj" Olduğunu Düşünmediğini, 3 Ay Sonra Başlayacak Olan Müzakerelere Hrisyofyas'ın Egemen Olacağını Söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik KKTC'nin üzerine düşen görevi yapacağını ifade ederek, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas'ın sergilediği tutumun Papadopulos'un olumsuzluğunu ortadan kaldırıp, durumu daha iyi noktaya çekmek olup olmadığını önümüzdeki sürecin göstereceğini söyledi. Papadopulos dönemine dönülmesinin Kıbrıs'ı birleştirme çabalarının terk edilmesi anlamına geleceğini vurgulayan Talat, Hristofyas'ın ideolojik olarak "Ada'nın birleştirilmesini" istediğini düşündüğünü kaydetti. Talat, "Hristofyas'ın yaklaşımının "imaj' olduğunu düşünmüyorum" dedi.

-"AB'DEN ÇOK BİRŞEY BEKLEMİYORUZ"-

Talat, Ada'da yaşanan olumlu ve ılımlı havayı gören Birleşmiş Milletler (BM)'nin süreçte "aktif rol" alacağını düşündüğünü dile getirirken, Avrupa Birliği'nin (AB) Rum tarafının etkisinde olduğunu, bu nedenle çok bir şey beklemediklerini söyledi.

Talat, KKTC'ye yönelik izolasyonları kaldırma uğraşının soruna çözüm arama çalışmalarından olumsuz etkilenmemesi gerektiğini vurgulayarak, bazı çevreler tarafından "Çözüm arıyoruz, bu izolasyonların kaldırılmasına gerek yoktur" gibi bir yaklaşımın getirilebileceğini, bu kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Talat, izolasyonların kaldırılmasının çözüme katkı sağlayacağına dikkat çekti.

-"KOSAVA'NIN BAĞIMSIZLIĞI PAPADOPULOS'A SEÇİM KAYBETTİRDİ"-

Mehmet Ali Talat, Kosova'nın bağımsızlığının ilan etmesinin Kıbrıs'ta barış sürecine etkisine ilişkin bir soru üzerine, Kosova'nın bağımsızlığının "uyarıcı" etkisi olduğunu söyledi. Talat, "Olayın etkisinin çok büyük etkisi oldu. Papadopulos'un kaybetmesinin belki de en önemli nedenlerinden birisi Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi ve Putin'in açıklamalarıdır. Kosova olayı Papadopulas'un seçim kaybetmesine yaradı" değerlendirmesi yaptı. "Kıbrıslı Türkler dünyayla uyumlu bir süreç yaşıyor, bu ılımlı ve olumlu hava böyle devam eder. Papadopulos politikasıyla Rum kesimi dışlanır, izole edilirse yeni bir Kosova doğabilir" endişesinin Rum tarafında etkili olduğunu kaydeden Talat, bu endişenin ılımlı tarafın seçimi kazanmasını sağladığını söyledi.

-"MÜZAKERELERDE HRİSTOFYAS EGEMEN OLACAK"-

Hristofyas'ın almasıyla birlikte ılımlı bir sürecin çözüme katkı sunacağı görüşünde olduklarını aktaran Talat, Hrisyofyas'ın bundan sonra atacağı adımlara ilişkin güvence veremeyeceğini söyledi. Hristofyas'a ikinci turda Papadapulos'un destek vermesinin alacağı kararlara etkisine ilişkin soruyu da yanıtlayan Talat, bu desteğin alınacak kararlara etkisinin ise "kaybetmiş bir desteğin etkisi" kadar etkisi olacağını kaydetti. Talat, "Papadopulas destekledi ama, her şeyi o belirleyemez. Hristofyas'ın kendi politikası var. Hristofyas ana muhalefet tarafından destekleniyor, bu da çok avantajlı bir durumda olmasını sağlıyor. Müzakereler boyunca Hristofyas'ın egemen olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

-"SİYASİ EŞİTLİK İSTERİM"-

Talat, "Kırmızı çizginiz nedir" sorusuna çok muhatap olduğunu kaydederek, herkesin kırmızı çizgisi bulunduğunu ama asıl önemli olanın kırmızı çizginin tonu olduğunu ifade etti. Talat, "En önemli olan şey nedir deseler, ben siyasi eşitlik isterim" dedi.

-"ANNAN PLANI KOLTUĞUMUN ALTINDA OLACAK"-

Talat, müzakere süreci başladığında Annan Planı'nın resmi olmasa da masada olacağını belirtirken, "En azından benim koltuğumun altında olacak. Bütünü olacak ama beğenmediklerimi de değiştirmeye çalışacağım" dedi.

Talat, müzakere masasına oturulduğunu yapılacak pazarlıkta daha çok "ne kadar asker kalacak, ne kadar zamanda asker çekilecek" gibi konuların ele alınacağını, Türkiye'nin "garantörlük" konusunun daha az ele alınacağını söyledi. Talat, "Masaya oturulduğunda neler ne kadar esneyebilir onlara bakılacak. her şeyi göreceğiz, amacımız bütünlükçü çözüm.Annan Planı öngörüleri resmi olarak olmasa da masada olacak" dedi.

Talat, 3 ay sonra başlayacak olan müzakereler öncesi çalışma gruplarının Kıbrıs sorununun bütün konularını değerlendiren, yakınlaşma ve ayrılıkları tespit eden bir çalışma yürüttüklerini ve 3 ay sonra çalışma sonuçlarının bir rapor olarak liderlere sunulacağını, tam teşekküllü müzakerelerin başlayacağını kaydetti.

Talat, AB'den bu yıl izolasyonların kaldırılması konusunda bir çözüm beklediklerini ifade ederken, yeni süreçte Papadopulos'un saldırganlığının devam etmeyeceğini ve makul bir ilişkinin yaşanacağı görüşünde olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Jack Kamhi'nin de aralarında bulunduğu Yahudi Cemaati'nin ileri gelenleriyle öğlen yemeğinde bir araya geldi. Talat, Kamhi ile aralarında her hangi bir sorun da bulunmadığını kaydetti. (ANKA)

(EYL/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title