Haberler

Kei Karadeniz Ring Otoyolu Tır Kervanı Projesi

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Genel Sekreteri Büyükelçi Leonidis Chrysanthopoulos, Karadeniz Ring Otoyolu'nun Bölge İnsanlarını Bir Araya Getirirken Avrupa Karayolu Ulaştırma Ağını da Asya'ya Bağlayacağını

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Genel Sekreteri Büyükelçi Leonidis Chrysanthopoulos, Karadeniz Ring Otoyolu'nun bölge insanlarını bir araya getirirken Avrupa Karayolu Ulaştırma Ağını da Asya'ya bağlayacağını

söyledi.

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği Bölge ve Ortadoğu Daimi Temsilciliği tarafından düzenlenen "Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Karadeniz Ring Otoyolu TIR Kervanı Projesi" ile ilgili basın toplantısı, İstinye Müşir Fuat Paşa Yalısı'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Genel Sekreteri Büyükelçi Leonidis Chrysanthopoulos, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) Daimi Temsilcisi Haydar Özkan ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kara Taşıma Dernekleri Birliği (BSEC-URTA) Genel Sekreter Yardımcısı Adrian Albu katıldı.

Büyükelçi Leonidis Chrysanthopoulos, yaptığı açıklamada, TIR Kervanı Projesi'nin Türk-Yunan işbirliği sonucu ortaya çıktığını ifade etti. Proje fikrinin Türkiye tarafından ortaya atılıp daha sonra Yunanistan tarafından somut bir hale sokulduğunu belirten Chrysanthopoulos, daha sonra Rusya'nın da katılımıyla ulaştırma bakanlarının eylüldeki toplantısı sonucunda proje üzerinde anlaşmaya varıldığını anlattı.

Dışişleri Bakanları Konseyi tarafından 1 Kasım'da son şekli verilen projenin büyük ve tarihi bir proje olduğuna değinen Chrysanthopoulos, Karadeniz Ring Otoyolu'nun bölge insanlarını bir araya getirirken Avrupa Karayolu Ulaştırma Ağını da Asya'ya bağlayacağını ifade etti.

Ring otoyolunun TIR'ların çok daha hızlı hareket etmesine imkan sağlayacağına dikkat çeken Chrysanthopoulos, sözlerine şöyle devam etti: "Ring otoyolu bölge ülkelerde turizmin daha çok gelişmesini sağlarken aynı zamanda da bölgedeki siyasi çatışmaların çözümüne de yardımcı olacaktır. Çatışma içerisinde olan taraflardan biri bölgeden geçen otoyolun sağladığı ekonomik avantajların farkına vardığında, çatışmaların çözümü konusunda da daha yapıcı bir tavır sergileyecektir."

Chrysanthopoulos, hedeflerinden birinin de Avrupa Birliği ile olan mevcut ilişkileri geliştirmek olduğunu belirtti. Chrysanthopoulos, Karadeniz Çevre Otoyolu Projesi'nin AB'nin ulaştırma politikasının temel eksenlerini gözettiğini ve bu uyumlu projenin AB ile ilişkilerin yakınsanmasına katkıda bulunacağını anlattı.

Otoyolları yapmanın kolay olduğunu anlatan Chrysanthopoulos, sözlerine şöyle devam etti: "Esas mesele ondan sonrası. AB sınırlarında eğer sürücülere vize verilmiyorsa yaptığımız şey sadece sınırlarda daha fazla trafik yoğunluğu yaratmak olur. Otoyol projesi tamamlanınca TIR sürücülerinin vize problemlerinin çözümü için de AB ile daha yapıcı bir diyaloga gireceğimizi düşünüyorum."

Chrysanthopoulos, yaptığı konuşmada ayrıca KEI Teşkilatı'nın daha aktif olabilmesi için yakın dönemde bir reform süreci başlattıklarını ve bu süreç doğrultusunda sekreteryanın da içinde olduğu bir mekanizma aracılığı ile teşkilatta alınan kararların ve anlaşma hükümlerinin üye devletlerce uygulanıp uygulanmadığını daha sıkı şekilde kontrol edeceklerini bildirdi.

Toplantıda ayrıca, 12 KEİ üyesi ülkeden gelen 12 TIR ile Belgrat'tan başlayıp Karadeniz'i dolaşarak İstanbul'a uzanan 7250 km'lik bir güzergahı takip edecek olan KEİ Karadeniz Ring Otoyolu TIR Kervanı Projesi'nin resmi duyurusu yapıldı.

(SM-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title