Haberler

İzmir: İzmir İl Genel Meclisi Toplantısında, Ovacık Altın Madeni Ele Alındı

İzmir İl Genel Meclisi Toplantısında, Bergama Ovacık Altın Madenini Araştırma Komisyonu'nun Ara Raporunu Kabul Etmeyen CHP'li Üyeler, Raporun Bilim Adamlarıyla Birlikte Yeniden Hazırlanmasını İstedi.

İzmir İl Genel Meclisi toplantısında, Bergama Ovacık Altın Madenini Araştırma Komisyonu'nun ara raporunu kabul etmeyen CHP'li üyeler, raporun bilim adamlarıyla birlikte yeniden hazırlanmasını istedi.

İzmir İl Genel Meclisi toplantısında, Bergama Ovacık Altın Madenini Araştırma Komisyonu'nun ara raporu görüşülürken üyeler arasında tartışma çıktı. 7 CHP ve 7 AK Parti'li üyeden oluşan komisyonun AK Parti'li Başkanı Adnan Gülerman'ın hazırladığı rapor, CHP'li üyeler tarafından taraflı bulunarak onaylanmadı. Raporun geçersiz olduğunu söyleyen üyeler, raporun bilim adamları tarafından hazırlanması gerektiğini belirtti. Raporu hazırlayan Adnan Gülerman ise, altın madeninde siyanürün sadece toprak ayrıştırma işleminde kullanıldığını kaydederek, "Siyanürle altın çıkartılması sonrası atılan siyanürlü atıkların toplandığı yerde bitkilerin daha gür ve parlak görünüme kavuştuğunu gördüm. Sebebini sorunca, siyanür güneşte kuruyunca potasyum nitrat oluyor diye açıkladılar. Ben komisyon başkanı olarak altın madenine gidip inceleme yaptım. Bölgede iki çukur bulunuyor ve gördüklerime göre çalışmanın her aşamasının temiz yapıldığını tespit ettim" dedi.

CHP'li komisyon üyelerinden İbrahim Bozkuş, görüşlere katılmadığını belirterek, "Bölgeye bilim adamlarıyla gidip incelemek varken, Gülerman'ın turistik gezi yapar gibi yalnız gitmesine anlam veremedim. Kaldı ki sayın Gülerman, siyanürün toprağa karışınca gübre gibi bitkileri etkilediğini söyledi. Oysa siyanür toprağa karışınca nitratla birleşir ve arsenik meydana gelir. Bu siyanürden daha tehlikelidir. Topraktan temizlenmesi 250-300 yılı bulur. Kendisinin hazırladığı rapora da biz onay vermedik" diyerek konunun bilimsel incelemeler sonucu çözüme kavuşturulması ve halkın bu çalışmalarla bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bergama Ovacık Altın Madenini Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarının sonuç vermediğini ifade eden AK Parti'li üye İsmail Yılmaz da, "1.5 yıldır çalışan komisyon bir sonuca varamamıştır. Bu nedenle komisyon düşmelidir. Bırakalım sorun hukuki süreç içerisinde çözülsün. Bu karar bizle ilgili değildir" diye konuştu.

CHP'lilerin komisyona karşı çıkması üzerine söz alan CHP Grup Başkan Vekili Yücel Özen, İl Genel Meclisi'nin, İl Özel İdaresi'nin karar organı olduğunu ve İzmir'in göbeğinde bulunan insan sağlığını etkileyebilecek madenle ilgili kararın da bu meclisten geçmesi gerektiğini söyledi. Özen, "Daha önceki İzmir Valisi Erol Çakır, bu madene ruhsat verdiği için tazminat ödemek zorunda kalmıştı. Bundan sonra gelen valiler ise, her nedense buranın ruhsatını imzalaması için 4 saatliğine genel sekreter atıyor. Biz eğer karar organıysak, burasıyla ilgili kararı da biz vermeliyiz" şeklinde konuştu.

Tartışmaların ardından Bergama Ovacık Altın Madenini Araştırma Komisyonu'nun feshine ve konunun tarım, imar ve bayındırlık, sağlık, hukuk ve çevre komisyonlarına sevk edilmesine oy çokluğuyla karar verildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title