Haberler

İzmir'de Yerel Yönetimler...

Azalan Su Kaynaklarına Karşı Yeni Barajlara Yönelik Çalışmalarını Yoğunlaştıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gerçekleştireceği Yatırımlarla Yıllık 95 Milyon Metreküplük Kapasite Artışı Planlıyor. Başkan Kocaoğlu, Çed Raporu Gelir Gelmez Çamlı, Bostanlı ve Değirmendere Barajlarının İnşaatına Başlayacaklarını Açıkladı.

Azalan su kaynaklarına karşı yeni barajlara yönelik çalışmalarını yoğunlaştıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştireceği yatırımlarla yıllık 95 milyon metreküplük kapasite artışı planlıyor. Başkan Kocaoğlu, ÇED raporu gelir gelmez Çamlı, Bostanlı ve Değirmendere barajlarının inşaatına başlayacaklarını açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından su kaynaklarının etkin kullanımı amacıyla "Su değerlidir, akıp gitmesin" ve "Su hayattır, boşa harcamayın" sloganlarıyla başlatılan kampanya geniş kitlelere yaygınlaştırılırken, diğer taftan da yeni su kaynakları oluşturulması çalışmaları yoğunlaştırıldı. Kampanya hedefleri konusunda bir bilgilendirme toplantısı yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin 2030-2040'lı yıllara kadar su planlamasının yapıldığını belirtti.

Sivil toplum örgütü temsilcileriyle Silahlı Kuvvetler temsilcilerine, kentin yer altı ve yer üstü su kaynakları hakkında bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir'in şu andaki su ihtiyacının yüzde 38'inin Tahtalı ve Balçova barajından sağlandığını, kalan yüzde 62'inin kaynağının ise Sarıkız, Göksu, Menemen, Halkapınar ve Pınarbaşı'ndaki yeraltı su kaynakları olduğunu söyledi. Yeraltı sularının seviyesinin giderek düştüğünü vurgulayan Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Su İşleri'nin yüzey sularının toplanması ve yeni su kaynaklarının oluşturulması için ortak çalışmalar yapması gereğine dikkat çekti. Başkan Kocaoğlu, 2009 yılında baraj gövdesi tamamlanacak olan Gördes Barajı ile projeleri revize edilen Çamlı, Değirmendere ve Bostanlı barajlarının kentin geleceğinde önemli bir yere sahip olduklarını söyledi.

DSİ tarafından inşaatı yapılan Gördes Barajı'nın kent açısından çok önemli bir su kaynağı olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, 2008-2009 yılında bitirilmesi hedeflenen barajdan suyun kente getirilmesi için 100 kilometrenin üzerinde bir isale hattı ile arıtma tesisinin yapılması gerektiğini kaydetti. Başkan Kocaoğlu, bu çalışmaların hızlanması için her türlü katkıyı yapacaklarını bildirerek şöyle devam etti: "Gördes Barajı'nın kapasitesi 120 milyon metreküptür. 60 milyon metreküpü tarımsal sulama, 60 milyon metreküpü de İzmir'in su ihtiyacı için düşünülmüştür. Başından beri böyledir. Bu planlamadan dönülmesi söz konusu olamaz. İsale hattı ve arıtmanın bedeli 250 milyon YTL'dir. DSİ ve Enerji Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yaptık. Büyükşehir Belediyesi olarak projeye her açıdan destek vererek, olanaklarımız ölçüsünde maddi katkıda bulunarak bir an önce bu suyun İzmir'e getirilmesini hedefliyoruz. En önemli kaynağımız, şu anda Gördes Barajı'ndan gelecek suyumuz. Bu su, yüzey su kullanımını iki misline çıkartacak"

ÇAMLI BARAJI'NIN ALTERNATİFİ YOK

İzmir sınırları içinde yüzey suyu tutabilecek tek ve rakipsiz yerin, Çamlı Çayı üzerinde kurulacak Çamlı Barajı olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Yarımada'ya hitap edecek Çamlı Barajı'nın yıllık kapasitesi 21.5 milyon metreküp. Yani 250 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak. Üstelik çok rantabl bir yatırım. ÇED raporu için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurduk. Bu arada eskimiş projeyi de revize edeceğiz. ÇED Raporu gelir gelmez hemen ihaleye çıkıp bu yatırımı İzmir'e kazandırmak zorundayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 80 milyon YTL'lik yatırım gerektiren bu barajı yapma gücü vardır. Ayrıca hem içme suyu hem de sel önleme hedefli olan Bostanlı Barajı'nı da bu dönem içinde yapmayı öngörüyoruz. Emiralem bölgesindeki 6 milyon metreküp kapasiteli Değirmendere Barajı'nın projeleri hazır. ÇED raporu alındıktan sonra bu yatırımın ihalesini de hemen yapıp inşaata başlanacak"

Başkan Kocaoğlu'nun ardından kürsüye gelen İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Suzan Gök ise küresel ısınmanın dünyadaki , Türkiye'deki ve İzmir üzerindeki etkileri ile su kaynakları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

İzmir'in ana içme suyu kaynaklarından olan Tahtalı Barajı'nda halen 119 milyon metreküp su bulunduğunu ve bunun da 300 gün yeterli olacağını belirten Gök, Balçova Barajı'nda ise şu anda 3,5 milyon metreküp su bulunduğunu ve doluluk oranının yüzde 46 seviyesinde olduğunu belirtti.

Çalışmaları süren yeni su kaynakları içinde Çamlı, Değirmendere, Bostanlı, Yiğitler ve Gördes barajları ile ilgili bilgiler veren Suzan Gök, özellikle Çamlı Barajı'nın, kentin geleceği açısından hayati önem arz eden bir yatırım olduğunu söyledi.

Suzan Gök, 2003 yılında yüzde 36 olan yüzey suyu kullanım oranının 2006'de yüzde 38'e yükseldiğini, bunun da yer altı su kaynaklarının korunduğu anlamına geldiğini de sözlerine ekleyerek, "Planladığımız yeni baraj yatırımlarının gerçekleşmesi durumunda, yıllık toplam 95 milyon metreküplük kapasite artışı sağlayacağız. Bu da 1 milyon kişinin su ihtiyacının karşılanması demek" diye konuştu.

İZMİR'İN SU YATIRIMLARI

Gördes Barajı, DSİ tarafından yapılıyor. Baraj gövdesinin 2009 yılında tamamlanması planlanıyor. Yıllık 120 milyon metreküplük suyun yarısı tarımsal sulama amaçlı değerlendirilecek; diğer yarısı ise İzmir'in içme suyu ihtiyacı için kullanılacak. Bu suyun İzmir'e getirilebilmesi için arıtma tesisi ve yaklaşık 100 km'lik isale hattının yapılması gerekiyor. Kentte yüzey suyu kullanımını iki katına çıkaracak çok önemli bir yatırım.

Çamlı Barajı, Çamlı Çayı üzerinde kurulacak. Projesi revize edildi. Yıllık 21.5 milyon metreküplük kapasiteye sahip olacak. Bu da İzmir'in su ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilmek anlamına geliyor. Kamulaştırma dahil, yaklaşık 80 milyon YTL'lik yatırım bedeli bedeli öngörülüyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ÇED Raporu alınır alınmaz ihale sürecinin hemen başlatılacağı açıklandı. Baraj tamamlandığında, yıllık 25 milyon YTL'lik getiri sağlayacağı tahmin ediliyor. Yani çok rantabl bir yatırım.

Değirmendere Barajı, Projesi hazır. Bakanlık'tan ÇED raporu alınacak. Tamamlandığında, yıllık 6 milyon metreküplük kapasiteye sahip olacak.

Bostanlı Barajı, içme suyu ve sel önleme amaçlı bir proje. Yıllık 3 milyon metreküp su kullanımı sağlayacağı tahmin ediliyor. ÇED raporu bekliyor.

Yiğitler Barajı, DSİ tarafından projelendiriliyor. Yıllık su tutma kapasitesi 12 milyon metreküp. Bunun yarısı sulama yarısı da içme suyu olarak kullanılacak. Kemalpaşa ve 5 beldenin su ihtiyacının bu barajdan karşılanması öngörülüyor.

BARAJLARIN DURUMU

Tahtalı Barajı, aktif doluluk oranı yüzde 36. Halen 119 milyon metreküp suya sahip. Bu da 300 günlük su demek. Balçova Barajı, bugün itibariyle yüzde 46'sı dolu. Mevcut haliyle 145-150 günlük su ihtiyacını karşılayabilir.

(YK)

09.05.2007 17:09 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title