Haberler

İstanbul: Setbir Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'dan Maliye Bakanı Unakıtan'a Mektup

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (Setbir) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a "Kırmızı Et Sektöründe Kdv Oranının Yüzde 1 Olmasına Karşın, En Yüksek Kaçağın da Et Sektöründe Bulunduğuna" İlişkin Beyanatı Üzerine Sektörün En Üst Düzey Sivil Toplum Kuruluşu Başkanı Olarak Bir Mektup Gönderdi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a "Kırmızı et sektöründe KDV oranının yüzde 1 olmasına karşın, en yüksek kaçağın da et sektöründe bulunduğuna" ilişkin beyanatı üzerine sektörün en üst düzey sivil toplum kuruluşu başkanı olarak bir mektup gönderdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ve Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu'na gönderilen mektupta, kaçak ve kayıtdışılığın kırmızı et sektörünün en önemli sorunlarından biri olmakla birlikte, bunu düşük KDV oranlarına bağlamanın pek mümkün olmadığı belirtildi. Mektupta, yüzde 1'lik KDV oranının sadece toptan teslimlerde uygulandığı, önemli bir gıda maddesi olmasına rağmen tüketicinin perakende teslimlerde ödediği verginin ise yüzde 8 ila 18 olduğu belirtildi. Mektubunda, perakende teslim aşamasındaki oran artışının kayıt dışılığı özendirdiğini, vergi kaybı ile zorluk ve karmaşaya neden olduğunu ifade eden Bahçıvan, kırmızı ette toptan ve perakende teslimlerde yüzde 1, 8 ve 18 olarak uygulanan farklı oranların kaldırılarak, süt ve süt ürünleri sektöründe olduğu gibi yüzde 8 olarak tek bir oran uygulanmasının, sektördeki kaçağın ve kayıtdışılığın önüne geçecek bir uygulama olduğunu ifade etti. SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan'ın Maliye Bakanı ve ilgililere gönderdiği mektubun tam metni şöyle:

"İstanbul'da düzenlenen "Kayıtlı Ekonomiye Geçiş" sempozyumunda yapmış olduğunuz konuşmanızda ve ertesi gün basında da yer alan kayıt dışı ile mücadele konusundaki görüşlerinize katıldığımızı ve bu mücadele içerisinde SETBİR olarak bizlere düşen görevleri yapmaktan büyük memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum. Kayıt dışı ile tüm ülkenin el birliği ile mücadele etmesi gerektiğine, sadece AB ile uyum sürecine katkıları için değil, ülke üretim değerimizin arttırılması açısından da buna ihtiyacımız olduğuna inanmaktayız. Kayıt dışı ile mücadele konusunda belirttiğiniz konular içerisinde kırmızı et sektöründe KDV oranının yüzde 1 olduğu, ancak en yüksek kaçağın da et sektöründe bulunduğuna ilişkin beyanatınız kapsamında, sektörün en üst düzey sivil toplum kuruluşu olarak düşüncelerimizi sizinle paylaşmayı bir görev bilmekteyiz. Kaçak ve kayıtdışılık kırmızı et sektörünün en önemli sorunlarından biri olmakla birlikte, bunu düşük KDV oranlarına bağlamanın pek de mümkün olmadığını değerlendirmekteyiz. Zira, yüzde 1 KDV oranı sadece toptan teslimlerde uygulanmakta, önemli bir gıda maddesi olmasına rağmen tüketicinin perakende teslimlerde ödediği vergi yüzde 8 ila yüzde 18 olmaktadır. Diğer bir ifadeyle ürün için, sına3 sektörde veya perakende ticaret aşamasında farklı oranlar uygulanmaktadır. Perakende teslim aşamasındaki oran artışı, kayıt dışılığı özendirmekte ve vergi kaybına neden olmaktadır. Aynı ürünün toptan ve perakende teslimlerinde uygulanan farklı oranlar, uygulamada da birçok zorluğu ve karmaşayı gündeme getirmektedir. Ürünün müstahsilden aracılar vasıtasıyla düşük KDV ile alınıp, yüzde 8 KDV ile sanayiciye satılması yine kayıt dışılığı cazip hale getirmekte, aracıların muhteviyatı itibariyle sahte ve yanıltıcı belge kullanarak ödenecek KDV'ni azaltması ya da ödememesi, müteselsil sorumluluk kapsamında sanayiciyi zor durumda bırakmaktadır.

Sayın Bakanım, SETBİR olarak, Türk halkının AB'ndeki kalite ve fiyatlardan et ve süt ihtiyacını karşılamak aynı zamanda, sektörü dünya ile rekabet edebilir bir düzeye taşımak en büyük hedefimizdir. Ancak ne yazık ki, Ülkemizde kişi başına et tüketiminin AB ile karşılaştırıldığında çok düşük seviyelerde olması, kırmızı et fiyatlarının dünya ortalamalarının çok üzerinde seyretmesi, halkımızın alım gücü de göz önüne alındığında, protein açısından son derece yararlı olan bu ürünün daha geniş kitlelerce yeteri kadar tüketilmesini zorlaştırmaktadır. Ayrıca üç farklı oranın uygulanmakta olması sorun yaratmakta, kayıt dışılığa neden olmaktadır. Bu sebeple, KDV oranlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Kırmızı et toptan ve perakende teslimlerde yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olarak uygulanan farklı oranların kaldırılarak, süt ve süt ürünleri sektöründe olduğu gibi yüzde 8 olarak tek bir oran uygulanmasının (dondurma ve sütlü tatlılarda oran yüzde 18 olup bu konuda da düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır), sektörde kaçağın ve kayıtdışılığın önüne geçecek bir uygulama olacağı inancındayız ve SETBİR olarak bu uygulamayı desteklemekteyiz. Konuyu bilgi ve değerlendirmelerinize saygılarımla arz ederim".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title