Haberler

İstanbul: Sancak Gemisinde Basın Toplantısı

NATO Mukabele Kuvveti Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) Gemileri Komutanı Dz. Kur. Kd. Albay Ertuğrul Göktunalı, "Ege'de zaman zaman mayın buluyoruz. 2. Dünya Savaşı'ndan kalma yüzlerce mayın sürüklenerek kıyılarımıza yaklaşıyor" dedi.

NATO Mukabele Kuvveti Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) Gemileri Komutanı Dz. Kur. Kd. Albay Ertuğrul Göktunalı, "Ege'de zaman zaman mayın buluyoruz. 2. Dünya Savaşı'ndan kalma yüzlerce mayın sürüklenerek kıyılarımıza yaklaşıyor" dedi.

NATO Mukabele Kuvveti Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) Gemileri, 3 günlük liman ziyareti için dün İstanbul Limanı'na geldi. SNMCMG-2'nin sancak gemisi Cezayirli Gazi Hasanpaşa'da bir brifing verildi. Brifingde konuşan, aralarında Alman, İtalyan, İspanyol ve Yunan gemilerinin de bulunduğu 6 geminin komutanlığını Haziran ayının başında Yunan komutandan devralan Dz. Kur. Kd. Albay Göktunalı, "1998 yılında İzmir'in Gümüldür açıklarında bulduğumuz mayın bizi çok şaşırttı. 2. Dünya Savaşı'ndan kalma olan mayın, kıyıya 20 metre uzaklıkta, 25 metre derinlikteydi. Ege'de zaman zaman mayın buluyoruz. 2. Dünya Savaşı'ndan kalma yüzlerce mayın sürüklenerek kıyılarımıza yaklaşıyor" ifadelerini kullandı.

Albay Ertuğrul Göktunalı, 1999'da Kosova krizi sırasında Adriyatik Denizi'ndeki 80 bomba ve 12 deniz mayınının NATO kuvvetleri tarafından imha edildiğini söyledi. İstanbul'a gelmeden önce Süveyş Kanalı açıklarında tarama yaptıklarını belirten Göktunalı, 1 İtalyan ve 1 Alman NATO gemisi tarafından bulunan, 2. Dünya Savaşı'ndan kalma 2 Alman deniz mayınının imha edildiğini kaydetti.

NATO tarafından bütün dünya denizlerini tehdit eden mayınların imhası için görevlendirildiklerini belirten Göktunalı, "SSCB'nin dağılmasının ardından burada bulunan binlerce deniz mayınının nereye gittiği kesin olarak kimse tarafından bilinmiyor" diye konuştu.

Bu mayınların teröristlerin eline geçebileceğini belirten Göktunalı, "Bu mayınlar kamyonetin kasasında ya da balıkçı teknesiyle rahatlıkla taşınabiliyor. Umarım bu mayınlar hiçbir ülkenin denizlerine dökülmez" dedi. İstanbul'dan sonra NATO'nun yeni üyelerinden Bulgaristan ve Romanya'yı ziyaret edeceklerini söyleyen Göktunalı, "Buralarda tatbikatlara katılacağız. NATO'nun işleyişi hakkında brifing vereceğiz" dedi.

Yunan komutandan görevi Haziran ayı başında devralan Göktunalı, görevi 2007'nin Haziran ayında Alman komutana devredecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title