Haberler

İran'dan AB Ülkelerine "Abd'den Bağımsız Hareket Etmeleri" Çağrısı

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ABD siyasetine karşı bağımsız hareket etmeleri çağrısında bulunarak, "Dünyada rasyonel hareket eden başka bir kutbun oluşması dünya güvenliğine hizmet edecektir.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ABD siyasetine karşı bağımsız hareket etmeleri çağrısında bulunarak, "Dünyada rasyonel hareket eden başka bir kutbun oluşması dünya güvenliğine hizmet edecektir." dedi.

Başkent Tahran'da Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'i kabul eden Laricani, İran'a yönelik yaptırımlar sürecinde AB ülkelerinin oynaması gereken role ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran Meclisi Haber Ajansı'nın (ICANA) haberine göre, Laricani, nükleer anlaşmadan sonra İran ile AB ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştiğine işaret ederek, ABD Başkanı Donald Trump'ın izlediği tutumun problem oluşturduğunu ve buna dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Trump'ın attığı adımların sadece İran için değil, Avrupa açısından da sorun kaynağı olduğunu ve uluslararası kamuoyunda kafa karıştırıcı bir ortam yarattığını savunan Laricani, "Bu durum, dünya güvenliğinin daha karmaşık bir hale gelmesine neden olacaktır. AB ülkeleri bağımsız bir rol oynayamazsa bu karmaşıklık devam eder." diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin bağımsız bir politika izlemesinin kendi çıkarlarına olacağını söyleyen Laricani, "ABD'nin İran'la bir düşmanlığı var, fakat böyle bir algının Almanlarla ilgili oluşması için bir neden yok. Aramızda fikir ayrılıkları olabilir ancak AB'nin bağımsızlığı, ABD gibi bir devletin uluslararası camiada makul olmayan adımlar atmasından iyidir." değerlendirmesinde bulundu.

AB ülkelerine ABD'nin siyasetine karşı bağımsız hareket etmeleri çağrısında bulunan Laricani, "Dünyada rasyonel hareket eden başka bir kutbun oluşması dünya güvenliğine hizmet edecektir." ifadesini kullandı.

Laricani, Suudi Arabistan ile AB ülkeleri arasındaki ilişkiye yönelik ise "Kendilerini demokrasinin beşiği olarak gören Almanya ve Fransa'nın Suudi Arabistan'ı savunması üzüntü verici." dedi.

Öte yandan Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Gabriel de "AB ülkelerinin ABD'nin tüm politikalarına uymadığını ve nükleer anlaşma konusunda ona muhalefet ettiğini" hatırlatarak, Almanya ve Fransa'nın İran konusundaki taahhütlerine bağlı olduğunu, diğer ülkelerin de bağlı kalmasını temenni ettiklerini söyledi.

"Nükleer anlaşma konusunda İran'ın sonsuza kadar sabredemeyeceğinin idrakindeyiz." diyen Gabriel, AB-Suudi Arabistan ilişkileriyle ilgili olarak ise şunları kaydetti:

"Almanya'nın Suudi Arabistan Kralı ile sorunu var ve silah satışının önünü kapattı. Fakat Suudilerin sadece Beyaz Saray'dan mesaj aldığını düşünüyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title