Haberler

İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Ryan'ın Temasları Kıbrıs Rum Basınında

Güney Kıbrıs'ta Yayınlanan Rum Gazeteleri, Özel Temsilci Joan Ryan'ın Dün Güney Kıbrıs'ta Yaptığı Temaslara Atıf Yaparak, "İngiltere'nin, Kıbrıs Sorununda Taraf Olduğunu Yeni Süreçte de Teyit Etmek İstediği" Yorumunu Yaptı

Güney Kıbrıs'ta yayınlanan Rum gazeteleri, Özel Temsilci Joan Ryan'ın dün Güney Kıbrıs'ta yaptığı temaslara atıf yaparak, "İngiltere'nin, Kıbrıs sorununda taraf olduğunu yeni süreçte de teyit etmek istediği" yorumunu yaptı Fileleftheros, "İngiltere Rolünü Yeniden Teyit Etmek İstiyor" başlıklı haberinde, İngiltere'nin Kıbrıs sorununa müdahil tarafların rızasıyla gelişmelerin parçası olmaya çaba gösterdiğini yazdı. Gazete, Atina'dan sonra dün Güney, bugün de Kuzey Kıbrıs'ta temaslar yapan Özel Temsilci Ryan'ın bu hedefle bölgede bulunduğunu yazan gazete İngiltere'nin, "teknik komiteler ve çalışma gruplarının çalışmalarında sorun çıkmayacağı konusunda Türkiye'den teyit aldığını" da iddia etti. Haberde, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Washigton'daki Türk-Amerikan Konseyi toplantısında yaptığı konuşmaya atıf yapılarak, İngiltere'nin ardından ABD'nin de Kıbrıs konusunda devreye girmeye hazırlandığı kaydedildi. Habere göre söz konusu açıklamasında, "Kıbrıs'ta çözüm sürecinin anahtarını Türkiye'nin açılımları oluşturuyor" diyen Rice, Kıbrıslı Türklere izolasyonun kaldırılmasından bahsetti ve bu konuda adımlar atıldığını söyledi. Rice, Annan Planı'nın reddedilmesine ilişkin hayal kırıklığını ve Hristofyas'ın seçilmesinin ardından yeni ortam oluştuğunu da kaydetti.

İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Joan Ryan'ın dün Güney Kıbrıs'taki temaslarına da gazeteler geniş yer verdi. Buna göre Ryan, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Meclis Başkanı Marios Karoyan, Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu, Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Eleni Mavru, Başpiskopos II.Hrisostomos ve işadamlarıyla ayrı ayrı görüştü. Ryan, Belediye Başkanı Eleni Mavru ile görüşmelerinin ardından Belediye Meclis üyeleri ve İngiliz Yüksek Komiseri Peter Millet'in de katılımıyla Ledra Caddesi'ni (Lokmacı) de ziyaret etti.

Politis'in haberine göre, Hristofyas Ryan'la görüşmesinde, "Yeni çözüm sürecinde Kıbrıs Türk tarafının rahat müzakere etmesine olanak sağlaması için, İngiltere'nin nüfuzunu Türkiye'ye yönelik kullanmasını" talep etti. Hristofyas, "garantör ülke statüsü, ayrıca Türkiye ve ordu ile ilişkileri nedeniyle İngiltere'nin bu rolü üstlenebileceğini" de iddia etti. Habere göre Hristofyas, "öze ilişkin müzakerelerin nasıl şekilleneceği ve Türk ordusunun tutumuna ilişkin kaygısını" da Ryan'a dile getirdi. Ryan ise görüşmelerde, İngiltere'nin yeni süreci destekleyeceğini teyit etti ve "Kıbrıs sorununun çözümünün bu kez Kıbrıslılardan gelmesi gerektiğini" ifade etti. Ryan, geçtiğimiz ekim ayında Kıbrıs'a yaptığı ziyarete kıyasla adada çözüm konusunda daha olumlu bir hava ve niyet tespit ettiğini de söyledi.

Aynı habere göre, Ryan ile Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu arasında yaklaşık 1 saat süren görüşmede de, teknik komiteler ve çalışma gruplarının çalışmasına ilişkin konular ele alındı. Gazetenin iddiasına göre Ryan ile Yakovu görüşmede, "iki toplum arasındaki temel konulara ilişkin derin görüş ayrılığının devam ettiği ve bu ayrılığın, 3 aylık ön hazırlık döneminin ardından başlayacak doğrudan müzakerelerde daha belirgin ortaya çıkacağı" tespitinde de bulundular. Her iki yetkili, "mümkün olan konularda karşılıklı anlayışa ulaşma çabasının sürdürülmesi" konusuna da vurgu yaptılar.

Ryan, basına yaptığı açıklamada ise, başkanlığa seçilmesi ve görüşmelerdeki olumlu yaklaşımı nedeniyle Hristofyas'ı tebrik etti. Ryan, İngiltere'nin garantör ülke olarak yeni sürece destek vereceğini ve cesaretlendirmek için çaba sarf edeceğini söyledi. Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ise açıklamasında, Kıbrıs'taki taraflar ve Ankara yanında İngiltere'nin de çözüm ilkelerinde "tutarlılık" göstermesini talep etti. Ryan'ın ziyareti gazetelerde şu başlıklarla yer aldı:

"Haravgi 'Kıbrıslılar İçin Kıbrıslılardan Çözüm', Alithia 'İngilizler Rollerini Arıyorlar', Simerini 'Olumlu Havaya Yatırım Yapıyorlar. Londra Çözümün Kıbrıslı Olmasında Israr Ediyor' ve Mahi 'Hristofyas, İngiltere'den Tutarlı Olmasını İstiyor'. " (MG-NO-NO-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title