Haberler

Ilısu Barajı'nın Ticari Sözleşmesi Yarın İmzalanıyor

Gap'ın Anahtar Projelerinden Biri Olan 'Ilısu Barajı ve Hes' Projesi İçin Yarın DSİ Genel Müdürlüğü ile Ilısu Konsorsiyumu Arasında Ticari Sözleşme İmzalanacak.

GAP'ın anahtar projelerinden biri olan 'Ilısu Barajı ve HES' projesi için yarın DSİ Genel Müdürlüğü ile Ilısu Konsorsiyumu arasında ticari sözleşme imzalanacak.

Devlet Su İşleri'nden (DSİ) yapılan yazılı açıklamada, Ilısu Barajı ve HES Projesi'nin, Fırat'tan sonra en büyük hidroelektrik potansiyele sahip bulunan Dicle Nehri üzerinde Suriye sınırına yaklaşık 45 kilometre mesafede inşa edileceği belirtildi. Tamamlandığında gövde hacmi bakımında Türkiye'nin 2., kurulu güç ve yıllık enerji üretim kapasitesi bakımından da 4. büyük barajı özelliğini kazanacak olan Ilısu Barajı'nın, Dicle Nehri akımlarını ekonomik ölçüler dahilinde düzenleme yeteneğine sahip yegane

depolama tesisi olduğu ifade edildi. Tesisin, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin uzun vadeli bölgesel kalkınma planının temel unsuru GAP'ın en önemli yatırımlarından biri olacağı belirtilen açıklamada, barajın tamamlanma süresinin 7 yıl olduğu belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ilısu Barajı ve HES tamamlandığında, temelden 135 metre yüksekliğe ve 1820 metre kret uzunluğuna sahip olacaktır. Baraj gölünde yaklaşık 11 milyar metreküp su depolanacak ve her biri 200 megavat gücünde 6 üniteden oluşan ve toplam kurulu gücü 1200 megavat olan santralle yılda ortalama 3 bin 833 milyar kilovat/saat enerji üretimi gerçekleştirilecektir. Bu büyük enerji üretiminin yanı sıra Ilısu Barajı'nda regüle edilen ve daha sonra inşa edilecek Cizre Barajı'na bırakılan sularla Nusaybin, Cizre, İdil ve

Silopi ovalarında toplam 121 bin hektar alanın modern tekniklerle sulanması mümkün olacak ve 240 megavat kurulu güçle yıllık 1208 kilovat/saat enerji üretimi sağlanacaktır.''

Açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğü ile Ilısu Konsorsiyumu arasında yarın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in da katılımıyla ticari sözleşme imzalanacağı bildirildi.

(MÜG-MAY-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title