Haberler

Icem Genel Sekreteri Warda ve Gmis Yönetimi Kahvaltıda Bir Araya Geldi

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel Hizmet Sendikaları Federasyonu (Icem) Genel Sekreteri Manfred Warda, 16. Kömür Kongresi'ne Katılmak Üzere Geldiği Zonguldak'ta Gmis Tarafından Ağırlandı.

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel Hizmet Sendikaları Federasyonu (ICEM) Genel Sekreteri Manfred Warda, 16. Kömür Kongresi'ne katılmak üzere geldiği Zonguldak'ta GMİS tarafından ağırlandı.

Türkiye Maden Mühendisleri Odası'nın davetlisi olarak Zonguldak'ta bulunan Warda, 25 Mayıs 2008 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer, GMİS Genel Merkez ve Şubeler Yöneticileri ile MMO Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ile kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltının ardından gazetecilerle görüşlerini paylaşan Manfred Warda, enerji alanında dünyadaki en büyük endişenin dışa bağımlılık olduğunu ve hızla yükselen enerji fiyatlarına kömürün de eklendiğini ve gelecek günlerde kömür fiyatlarının artışını sürdüreceğini belirterek, "Almanya'da da kömür üretim maliyetleri yüksek. Hükümet ile sendikalar arasındaki anlaşmayla kömür üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki fark sübvanse ediliyor. Bunun yıllık maliyeti 2 milyar Euro civarında" dedi.

ICEM Genel Sekreteri Warda'ya hoş geldiniz diyen GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, üyesi bulundukları ICEM'in Genel Sekreteri Warda'nın 1990-1991 Madenci Grevi ve Ankara Yürüyüşü sırasında da Zonguldak'a geldiğini rahmetli Türk-İş Genel Sekreteri ve GMİS Genel Başkanı Şemsi Denizer ile yakın bir dostlukları bulunduğunu söyledi. Denizer, "Warda'nın ziyareti bizleri onurlandırdı" dedi.

Gördüğü yakın ilgi ve gösterilen misafirperverlik nedeniyle GMİS'e ve Zonguldak'a teşekkür eden Manfred Warda, Zonguldak'ın kendisi için çok özel anlamı olduğunu ve Zonguldak'ta bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Genel Sekreter Warda, ICEM'in 132 ülkeden 467 işkolu sendikasını temsil ettiğini ve dünyada 20 milyon işçinin ICEM'e üye olduğunu belirtti. Madencilik sektöründe iş güvenliği konusunda sıkıntılar bulunduğunu bildiklerini ve bunun adil olmayan bir rekabet ortamından kaynaklandığını söyleyen Warda, ICEM olarak ileriki günlerde ICEM tarafından 4 yılda bir düzenlenen Dünya Madencilik Konferansı'nı gerçekleştireceklerini ve madencilikteki gelişmeleri ele alacaklarını belirtti. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin kömür konusunda ya ihracatçı konumda bulunduklarını yada üretimlerini kendilerine ayırdıklarını belirten Warda, enerji alanında dünyadaki en büyük endişenin dışa bağımlılık olduğunu belirterek, Türkiye'nin de bu endişeyi doğru değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Kömürü üretmek ve kullanmak gerektiğini söyleyen Warda, dünyada devletlerin büyüme trendinde bulunduğunu ve arz güvenliğinin enerji alanında sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Warda, "Üretimin artırılması konusunda ülkelerin yapması gerekenler var. Belki ülkelerin insanları birkaç dolar daha fazla vergi ödemek zorunda kalabilirler. Ancak güvenli bir gelecek sağlamak için bu zorunlu bir durum. Arz güvenliğinin sağlanması ülkelerin geleceği için çok önemli. Uzun vadede kömür fiyatları artışını sürdürecek. Bugün spot piyasalarda taşkömürün fiyatı 300 doları buldu. Uzun vadeli anlaşmalarla tonunun 120-130 dolara alınması kimseyi yanıltmasın. Bütün analizler şunu ortaya koyuyor ki demir-çelik ekonomisi büyümeye devam edecek. Diğer sektörler de büyümeye devam edecek. Bu da kömür fiyatlarının artmasına neden olacak ve dışa bağımlılığın azaltılmasını gerekli kılacak. Türkiye'de de kamuoyu üretimin arttırılması gerektiğinin farkına varmalıdır" dedi.

Warda, gelecekte yeni bir enerji kaynağı bulunmadığı sürece kömürün önemini sürdüreceğini uzun bir süreçte de yeni bir enerji kaynağının bulunmasının mümkün görünmediğini belirtti. Kömür üretiminin Almanya'da sübvanse edildiğini ve yıllık 2 milyar Euro'luk bir maliyet oluşturduğuna dikkat çeken Warda, "Almanya'da da kömür üretim maliyetleri yüksek. Hükümet ile sendikalar arasındaki anlaşmayla kömür üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki fark sübvanse ediliyor. Bunun yıllık maliyeti 2 milyar Euro civarında. Almanya'daki kömür fiyatları ile Zonguldak'taki kömür fiyatları arasında ciddi bir fark yok. Sanayinin gelişmesi ve sürdürülebilir olması için enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması gerekiyor. Türkiye'de taşkömürü üretimin artırmalı. Zonguldak buna hazır. Her ülkede, özellikle maden işçilerinin geçmişte ve gelecekte ülkelerine yaptıkları ve yapacakları katkıları herkesin görmesi gerekir" dedi.

Öte yandan Warda, Maden Şehitleri Anıtı, Uzunmehmet Anıtı'nı ziyaret etti, Gökgöl Mağarası'nı gezdi.

(ET-ET-Y) 26.05.2008 16:19 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title