Haberler

İbrahim Paşa Tabyaları'na Restore İsteği

Güncelleme:

Tarsus'a bağlı Gülek beldesi sınırlarında bulunan, İbrahim Paşa tarafından yol güvenliğini sağlamak için yaptırılan İbrahim Paşa Tabyaları'nın, restore edilmesi isteniyor.

Ahmet Can Erdoğan - Tarsus ilçesine bağlı Gülek beldesi sınırlarında bulunan ve Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanarak Çukurova bölgesini işgal eden Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa tarafından yol güvenliğini sağlamak amacıyla yaptırıldığı bilinen "İbrahim Paşa Tabyaları"nın, restore edilmesi isteniyor.

Gülek Belediye Başkanı Tekin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarsus'a 63, beldeye yaklaşık 8 kilometre mesafede bulunan "İbrahim Paşa Tabyaları"nın, 1832-1839 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na isyan eden Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu tarafından askeri amaçlı ve yol güvenliğine yönelik olarak inşa edildini söyledi.

İbrahim Paşa Tabyaları'nın adeta kaderine terk edildiğini anlatan Çelik, bölgede 3'ü üzeri toprakla örtülerek kamufle edilen toplam 5 adet tabya bulunduğunu dile getirerek, tabyaların Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun yeterince ilgilenmemesi ve vatandaşlarca izinsiz kazı yapılması nedeniyle bakımsızlıktan yıprandığını öne sürdü.

Çelik, tabyaların tarihi dokusunun bozulmadan restorasyonunun yapılarak, koruma altına alınması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu tabyalar 1832-1839 yıllarında Osmanlı Devletine karşı ayaklanarak Çukurova Bölgesini işgal eden Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Özellikle Elmalı Boğazı'nın girişinde ve hakim bir noktada bulunan Kızıl Tabya'nın muhteşem bir görüntüsü var. Bunun yanı sıra yer altı tabyaları dışarıdan bakıldığında tabya olduğunu fark edemiyorsunuz, fakat çok büyük emek harcanarak inşa edilmişler. Tabyalar, mermilere dayanacak taşlarla yapılarak üzerleri toprakla örtülmüş. Gözetleme ve havalandırma pencereleri de unutulmamış. Kızıl tabya, Ak tabya bunlardan ikisi. Ama bugün bakımsız ve yıpranmış halde. Bu tabyaların bakım ve onarıma alınması lazım."

Tekin Çelik, belediye olarak tabyaları restore etmelerinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, "Her ne kadar orman alanı içinde olsa da bakım ve onarımı yapacak kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı'dır. Bu konuda maalesef yeterince ilgilenildiğini söyleyemem. Bu bizim kanayan yaramızdır. Ama inşallah biz bu eserlerin yeniden ele alınacağını hem tarihimize sahip çıkma noktasında hem de bölgenin geçmişine sahip çıkma manasında yeniden değerlendirileceğini düşünmekteyim" dedi.

-Sınır sorunu-

Özellikle Kızıl Tabyanın hangi belediyenin sınırları içinde olduğuna dair bir sorun bulunduğunu anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Şu anda sınır meselesiyle ilgili bazı problemler var. Pozantı Kaymakamlığı, Pozantı Belediyesi ile Akçatekir Belde Belediyesi, tabyanın kendi sınırları içerisinde olduğunu söylüyor. Tabi biz de kendi mücavir haritamızı yaptırdık. Bakanlıktan onaylandı. Bu bakanlıktan onaylanan haritaya göre tabya bizim sınırlarımız içerisinde kalıyor. Ama buraya tarihi eser unvanı kazandıran çalışmayı yaptıran Pozantı Belediyesi ve Akçatekir Belediyesi. 'Bu tabya sınırımızda, bizden başka kimse ilgilenemez' diye bir iddiamız yok. Eğer Pozantı Kaymakamlığı, Pozantı Belediyesi, Akçatekir Belediyesi, 'biz bu tarihi eserle ilgileneceğiz, restore ettireceğiz' derse, bizim için hiç problem yok. Karşı çıkmayız. (Bizim sınırımızda) diye iddia etmeyiz. Bu konuda bir çalışma yaparlarsa da sonuna kadar destek oluruz. Bu yapıların yok olmaması lazım. Duyarlılıkla elimizden gelen çabayı gösterip, gelecek kuşaklara kazandırmak istiyoruz."

Yayıncı: Şükran Yücel - MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Ali Paşa Pozantı Tarsus Gülek Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title