Haberler

Ibm, Saniyede 1 Katrilyon İşlem Yapabilen Süper Bilgisayar Üretti

Ibm Tarafından ABD Enerji Bakanlığı İçin Geliştirilen "Roadrunner" İsimli Makine, Saniyede 1 Petaflop Yani 1 Katrilyon (Bin Trilyon) İşlem Kapasitesini Sunabilen İlk Süper Bilgisayar Oldu.

IBM tarafından ABD Enerji Bakanlığı için geliştirilen "Roadrunner" isimli makine, saniyede 1 petaflop yani 1 katrilyon (bin trilyon) işlem kapasitesini sunabilen ilk süper bilgisayar oldu.

Roadrunner, yine IBM'in ürettiği ve halen dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Blue Gene'den 3 kat daha hızlı çalışarak, BT tarihine geçecek bir performans sunuyor. Yeni süper bilgisayarın iklim, astronomi, alternatif enerji araştırmaları, finansal servisler ve ulusal güvenlik konularında kullanılması planlanıyor.

Roadrunner, süper bilgisayarlarda bugüne kadar rastlanmayan bir şekilde, gücünü, ticari piyasada bulunan AMD ve IBM Cell işlemcilerden alıyor. Bünyesinde, 6 bin 948 adet çift çekirdekli AMD Opteron ve oyun konsollarında da kullanılan 12 bin 960 adet IBM Cell işlemci bulunduran Roadrunner, 80 terrabaytlık bir hafızaya sahip bulunuyor. 288 buzdolabı büyüklüğüyle yaklaşık bin 830 metrekarelik yer kaplayan Roadrunner, yaklaşık 223 ton ağırlığına sahip. İçinde 92 kilometre uzunluğunda fiber optik kablo bulunan makinede, işletim sistemi olarak Red Hat'ın Linux sürümü kullanılıyor. Roadrunner, watt başına 376 milyon işlem yaparak, enerji tasarrufu konusunda önemli bir avantaj da sağlıyor.

Roadrunner'ın günlük işlem kapasitesinin, dünyada yaşayan yaklaşık 6 milyar insanın hesap makinesiyle 46 yıl boyunca durmaksızın ve saniyede 1 işlem yapmasına eşit olduğu belirtiliyor. Günümüzün en hızlı 100 bin dizüstü bilgisayarının ürettiği işlem gücü, Roadrunner'ın kapasitesine eşit. 100 bin dizüstü bilgisayar yan yana konulduğunda yaklaşık 2,5 kilometrelik bir uzunluk elde ediliyor.

Son 10 yılda, süper bilgisayarların gücü bin kat arttı. Karmaşık bir fizik problemini çözmek Roadrunner'ın 1 haftasını alırken, 1998 yılının en hızlı süper bilgisayarında bu süre 20 yılı bulabiliyordu.

(BGO-BGO-BA-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title