Haberler

Hükümetten Samast Savunması

Güncelleme:

'Bu Yasanın Çıkması Noktasında da Sivil Toplum Örgütleri Başta Olmak Üzere Çok Önemli Çabalar Sürdürülmüştür"

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Hrant Dink suikastının sanıklarından Ogün Samast'ın, ''Suça itilmiş çocuklara yönelik yasadan'' faydalanmak için yaptığı başvuruyu değerlendirirken, ''Bizim hukukumuzda 18 yaşından küçük olan herkes çocuk sayılmaktadır. Dolayısıyla bunun adının şu veya bu olması, davasının şu dava olması yasanın uygulaması açısından çok fazla önem arz etmez. Doğru olan ne ise o yapılır'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HSYK tasarısıyla ilgili imzaların tamamlanıp tamamlanmadığı sorusu üzerine Çiçek, ''HSYK müstakil gidiyor, bugün gitmezse, yarın gidebilir en geç yarın ya da en fazla önümüzdeki gün gitmiş olur'' dedi.

Hrant Dink suikastının faillerinden Ogün Samast'ın ''Suça itilen çocuklarla ilgili yasadan yararlanmak için başvurusunun olduğunu'' ifade eden bir gazetecinin, ''Sizce uygulama açısından yasa amacından saptı mı?'' sorusuna Bakan Çiçek, şu yanıtı verdi:

''Hayır. Çıkarılan yasalar genel ve eşit düzenlemelerdir. Herhangi bir davayı veya bir şahsı esas alarak Türkiye'de yasa çıkarılmaz. Siz genel, eşit düzenleme yaparsınız, ceza politikaları açısından belli konuları amaçlarsınız bununla ilgili yaparsınız düzenlemeleri. Bundan istifade eden de olur etmeyen de olur. Meseleye o açıdan bakmak lazım gelir. Bizim hukukumuzda 18 yaşından küçük olan herkes çocuk sayılmaktadır. Dolayısıyla bunun adının şu veya bu olması, davasının şu dava olması, yasanın uygulaması açısından çok fazla önem arz etmez. Doğru olan ne ise o yapılır. Kaldı ki bu yasanın çıkması noktasında da sivil toplum örgütleri başta olmak üzere çok önemli çabalar sürdürülmüştür, Hükümet nezdinde Adalet Bakanlığı nezdinde... Bu yasa hatta neden biraz da geç çıkarıldı diye zaman zaman serzenişler de olmuştur. O nedenle şahsa bağlı yorum yapmak bence doğru olmaz. ''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinin ardından bu ülke basınında özellikle kara suları konusunda ilerleme kaydedildiğine ilişkin haberler yer aldığının anımsatılması üzerine Çiçek, ''Bu konularla ilgili eğer bir açıklama ihtiyacı varsa Dışişleri Bakanlığının açıklama yaptığını'' anımsatarak, ''Bildiğim kadarıyla bakanlığımız bir açıklama yapmadı. Dolayısıyla o türlü haberleri biraz ihtirazi kayıtla karşılamak gerekecektir'' dedi.

Çiçek, komşularla herhangi bir sıkıntı olmasını hiçbir zaman arzu etmediklerini belirterek, Hükümet olarak ''Komşularla sıfır sorun politikası takip etmeye, ilişkileri her alanda geliştirmeye çalıştıklarını belirterek, gerginliklerin, ihtilafların her iki tarafa da faydası olmadığını, bundan başkalarının kazandığını'' söyledi. Bakan Çiçek, ''Yunanistan da bizim komşumuz. Evet, bazı sorunlarımız var, önemli sorunlarımız var. Bunların diyalogla çözüme kavuşturulması bizim arzumuz. o nedenle arzu ederiz ki bu sorunlar çözülmüş olsun. Ama çok kolay olmadığını da görmemiz gerekir. Ama biz yoğun bir çaba sarfediyoruz. Gazetelerde çıkan haberleri biraz ihtirazi kayıtla kayıtla değerlendirmek gerekecektir'' diye konuştu.

-EŞİT SÜRELİ ASKERLİK KONUSU-

''Tek tip askerlik'' konusunda yöneltilen soruyu da yanıtlayan Çiçek, geçen hafta bu konuda yapılan değerlendirme toplantısını anımsatarak, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının bu konuyla ilgili bir çalışma yaptığını hatırlattı.

Çiçek, şöyle konuştu:

''Onunla ilgili de açıklama yapıldı. Bu çalışmanın özü nedir derseniz, Türkiye'nin savunma ihtiyacı, gelecekteki asker mevcudu ve ihtiyaçları ile Türkiye'nin insan kaynakları arasında makul bir dengenin kurulmasıyla ilgili bir çalışmadır. Çünkü ülkenin savunma ihtiyacını bu ülkenin insanları ve kurumları karşılayacaktır. İhtiyaç ne kadardır buna karşılık kaynakta ne kadar insanımız var. Bunların her birinin durum

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title