Haberler

Hidrojen Arabası Sahimo Mekano Tanıtıldı

Fransa'nın Nagaro Şehrinde 21-24 Mayıs 2008 Tarihleri Arasında Düzenlenecek Shell Eco Marathon Yarışı'nda Türkiye'yi Temsil Edecek

Fransa'nın Nagaro şehrinde 21-24 Mayıs 2008 tarihleri arasında düzenlenecek Shell Eco Marathon Yarışı'nda Türkiye'yi temsil edecek olan Sahimo Mekano, il protokolüne tanıtıldı.

Sahimo Mekano, Sakarya Üniversitesi SAİTEM üyesi öğrencileri tarafından üretildi. Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törene, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal, İl Jandarma Komutanı Albay Ramazan Akça, Adapazarı Merkez Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, akademisyenler ve Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Merkezi (SAİTEM) öğrencileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta hidrojen arabası Sahimo Mekano hakkında bilgi veren SAİTEM Başkanı Barış Akyüz, öğrenciler için teorik bilgiyi pratik ürüne dönüştürmek amacıyla oluşturulan SAİTEM'de ülke genelinde ilklere imza attıklarını söyledi. Akyüz, Fransa'nın Nagaro şehrinde 21-24 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek Shell Eco Marathon Yarışı'na şehir arabaları sınıfında katılacak olan Sahimo Mekano'nun Türkiye'ye 3 ayrı dalda ödül getirmesi için tasarlandığını belirtti.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman ise, rektörlük döneminin en heyecanlı anlarından birini yaşadığını belirterek, "Öğrencilerimiz, atölyelerde gece gündüz çalıştılar ve bu teknolojik ürünü ortaya çıkardılar. Bu teknolojileri üretenler, geleceğin teknolojilerine yön verecek. Dolayısıyla bu arkadaşları yürekten kutluyorum. Bir rektör olarak gurur duyuyorum" dedi.

Üniversitelerin sadece bir okul olmadığını ifade eden Durman, üniversitelerin, bilginin kavranması ve kavranan bilginin de uygulanması için imkanlara sahip olması gereken kurumlar olduğunu söyledi. Sakarya Üniversitesi olarak eğitimin bu anlamda planlanması ve geliştirilmesi için bir süreç başlattıklarını anlatan Durman, şöyle konuştu: "Yaptığımız çalışmalar ülkede örnek çalışmalar oluyor. SAİTEM topluluğu bizim bu anlayışımızı en iyi uygulayan topluluklardandır. İnanıyorum ki bu araç Fransa'da birinci gelecek. Siz inanmazsanız gerçekleştiremezsiniz. Arkadaşlarımız buna inanıyor ve Fransa'da yüreğimiz onlarla beraber olacak. Onlar da dünya birincisi olarak Sakarya'nın gururu olacak. Kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum." Öte yandan, teknik, tasarım ve eko tasarım alanında ödül almak için birçok yeniliği de bünyesinde bulunduran Sahimo Mekano, 110 bin dolara maloldu. Aracın yapımında karbonfiber ve cam elyaf kullanıldı. Gelişmiş haberleşme sistemi sayesinde aracın motor, yakıt pili, hidrojen tüpleri, hız, aracın pistteki yeri gibi bütün bilgileri pit ve sürücü lcd ekranından görülebiliyor. Projde yüzde 98 verimli motor kullanılırken, üretiminde SAİTEM ekibi görev aldı.

(YK-AK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title