Haberler

Medeniyetlerin Beşiği Tarsus

Güncelleme:

Dillere destan leziz yemekleri, medeniyetlere ışık tutan tarihi, doğal güzellikleri, 10.000 yıllık geçmişi, Şahmeran efsanesi ile Tarsus ülkemiz için oldukça değerli bir destinasyon.

Yıllar boyunca Tarsus, farklı inançlara hizmet eden bilim ve tarihin merkezi olmuş. Antik Kilikya'nın İç Anadolu'ya bağlayan İpek Yolu üzerinde bulunan Tarsus, Akdeniz'e bağlantısı nedeniyle İlk ve Orta Çağlar'da deniz ticaretini elinde tutan bir limanmış.Tarihi Neolotik döneme kadar uzanan Tarsus, Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı Devletleri'nin önemli kalelerinden biri olmuş.

Oldukça başarılı insanlar yetiştirmiş olan Tarsus Koleji'ni de unutmamak lazım. Havasından, suyundan, yemeklerinden mi olacak bilemiyorum ama tanıdığım çoğu başarılı yöneticiler Tarsus kökenli.

Hadi beraber Tarsus'u gezelim…

Tarsus'a Nasıl Gidilir?

İstanbul'da yaşıyorsanız, en doğru seçim uçak yolculuğu. 1 saat süren yolculukla Adana'ya ulaşmak oldukça kolay. THY, Pegasus, Anadolujet, OnurairHavayollarıuçuyor. Havaalanı şehir merkezine çok yakın.

Adana- Tarsus arası 41km.Yaklaşık 35- 40 dakika içerisinde Tarsus'a ulaşabiliyorsunuz. Yollar oldukça yeni ve bakımlı. Araba kiralayabilir, ya da Adana'dan kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz kısa zamanda Tarsus'a ulaşıyorsunuz.

Tarsus'ta Yaşayan Ünlüler

Tarsus dünyaca ünlü kişileri toprakları üzerinde barındırmışmucizelerle dolu bir şehir.

Bakın kimler bu şehirde yaşamış: Aziz Paul, Hz. Danial Peygamber, Bilal Habeşi, Halife Me'mun, Hz. Şit, Tolunoğlu Ahmet, Bizans İmparatoru Julianus, Aristo, Nestor, Athenodoros, Aratos, Çiçero, Kleopatra ve Romalı komutan MarcusAntonios'un Tarsus'ta yaşadığı sanılıyor.

Tarsus'da Gezilecek Yerler

Medeniyetlerin ve dinlerin buluştuğu, sevgi ve hoşgörünün daim olduğu Tarsus'da gezilecek yerler oldukça fazla…

Roma Hamamı, Eski Camii, Hz. Danyal Peygamber'in Kabri, Kubat Paşa Medresesi, Ulu Camii, Mencik Baba Türbesi, Bilal-i Habeşi Mescidi, Jüstinyen Köprüsü, Berdan Baraj Gölü, Taşkuyu Mağarası, Tarsus Şelalesi, Yeni Hamam görülmesi gereken yerler arasında…

Eshab'ı Kehf Mağarası

Müslümanlar ve Hıristiyanlar tarafından bilinen, Kuran-ı Kerim'de Kehf Suresi adıyla yer alması Eshab-ı Kehfi oldukça önemli kılıyor.Yıllarca inançlara gösterilen baskılara Tarsus eşrafından 7 gencin karşı koyması ile 7 gencin ve köpeklerinin 309 yıl uyuması olağanüstü bir şey… Çok tanrılı dönemde tek tanrıya inanan 7 genç, Roma İmparatoru Takyanus'un Roma dinine bağlı kalmadıkları takdirde onları öldürecekleri söyleyince,İmparator tarafından verilen izinle bir mağaraya sığınırlar ve orada uyuya kalırlar. Ve dile kolay uykuda geçen 309 koca yıl.İlk uyanan Yemliha, yiyecek almak için kente gittiğinde, elindeki paranın çok eski olduğu ve geçersiz olduğu ortaya çıkar…

Tarsus'a 12 km uzaklıkta olan Eshab'ı Kehf her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Dilek dilemeyi de unutmayın lütfen. Arkadaşımın dileği akşamına olmuş, ben de dilek diledim ama durun bakalım. Dileğim gerçekleşirse sizinle paylaşırım.

Nusret Mayın Gemisi

''Muhteşem Armada'' olarak tanınan 1915 yılında Çanakkale Savaşı'nda dünya donanmasını durdurarak bugünkü dünya coğrafyasının şekillenmesinde etkisi olan gemi, Tarsus Belediyesi tarafından orijinali korunarak restore edilmiş. Ve daha sonra ''Çanakkale Savaş Şehitleri'' için yapılan parka yerleştirilmiş.

Kleopatra Kapısı

Tarsus'un surlarından geriye kalan tek kapıdır birçok adı bulunmakla birlikte Abbasiler döneminde yapıldığı düşünülmektedir.

Donuktaş Roma Tapınağı

İlk bakışta kaya kütlesini andıran tapınağın M.S II. yüzyılın sonlarına doğru yapılmaya başladığı fakat bitirilmediği düşünülüyor.

Antik Yol

1993 yılında yapılan temel kazıyla ortaya çıkan Antik Yol, bugünkü modern Tarsus olarak bilinen bölgede bulunuyor.

Kırk Kaşık Bedesteni

7 kubbesi, 21 odası, dikdörtgen şeklinde şekliyle Kırk Kaşık Bedesteni Ramazanoğulları Beyliği zamanında,1579 yılında yapılmış. Günümüzde ahşap, bakır, gümüş, dokuma, hediyelik, eşya, yöresel yiyecek içecek satışı yapılmakta. Çok keyifli bir yer.

Burada ''Kaynar'' adındaki içecekten içmeyi unutmayın. İçerken ilk yuduma aman dikkat! Adı üzerinde kaynar… Ben Kaynar'ı Serpil hanımın kafesinde içtim.Serpil Hanım'dan daTarsus'a ait hikâyeleri dinlemeyi unutmayın. Kendisi oldukça bilgili ve ziyarete gelenlerin uğradığı bir isim.

Biraz ilerisindeki İrem hanım'ın dükkânında bulunan ''Şahmeran'' tasarımlarına bir göz atmanızı öneririm. Ben dilek dileyerek bir tane aldım. Belki ilginizi çeker. 3 Cuma Namazı'ndan sonra dilekler için kilit açtırılırmış. Bereket, bebek isteği, evlenmek isteyenler için yapılırmış. Tüm dilek dileyenlerin dilekleri tez günde gerçekleşsin inşallah.

Aziz Paul Kilisesi

Oldukça sade bir mimarisi olan, Cami-i Nur semtinde 18. yüzyılın son çeyreğinde inşa edildiği düşünülen kilise St. Paul adına yapılmış. Tavanın merkezinde '' İlahi Göz''yer almakta olup, melekler tasvir edilmiş.

Tarihi Tarsus Evleri

Sivil mimarinin özgün örnekleri sayılan Tarsus Evleri, Şehit Kerim, Sofular, Kızılmurat mahallelerinde bulunuyor.

Şahmeran Efsanesi

Yılanların şahı olarak bilinen, insan başlı yılan gövdeli Şahmeran'ın ve Cansab adındaki gencin hikâyesi dillere destan.

Arkadaşlarıyla birlikte odunculuk yapan Cansab'ın bal almak için indiği bir kuyudan Şahmeran'ın yaşadığı yer altına inmesiyle başlayan hikâye, arkadaşlarının ihanetiyle Şahmeran'ın yanında kalmasıyla devam ediyor.Yılanlar Cansab'ı yakalayarak Şahmaran'ın huzuruna çıkarırlar. Cansab başından geçenleri anlatırken, Şahneran'da kendi sırlarını Cansab'a anlatmış. Ancak bu sırları Cansab'ın yeryüzüne taşımasından çekindiği için Cansab'ı zoraki misafir etmiş. Fakat Cansab yeryüzüne çıkmak için yalvarınca, Şahmaran da onu bir şartla serbest bırakır. Burada gördüklerini kimseye anlatmayacak ve hamama gitmeyecektir. Burada olanları anlattığı takdirde vücudunun yılan derisine dönüşeceğini ve gördüğünün böylelikle anlaşılacağını söyler. Uzun yıllar bu konudan kimseye bahsetmez fakat yıllar sonra ülkesinin hükümdarı hastalanır ve bu çareyi Şahmeran'ın bulacağına inanması hayatının akışını değiştirir.Askerler ülkede Şahmeran görenleri aramaya başlarlar. Askerlerin elinden bir süre kaçsa da bir süre sonra Cansab yakalanır ve hamamda yıkanırken, vücudu bir anda yılan pullarıyla kaplanır. Ve Cansab Şahmaran'ın yerini söyler ve Şahmaran Hamam da öldürülür ve padişaha sunulur. Padişah iyileşir, Cansab veziri olur. Şahmaran'ın dünyasındaki yılanların hiçbiri bunu bilmemektedir eğer öğrenirlerse, tüm insanlara saldıracaklardır. Ve böyle bir hikâye sizi bekliyor.

Tarsus Lezzetleri

Tarsus Mutfağı Akdeniz

Arap, Ermeni, Rum özellikle Girit Mutfağı Tarsus mutfağının gelişiminde oldukça etkili. Giritli ailelerin zamanla Tarsus'a yerleşmesiyle, bağcılık ve zeytincilik oldukça gelişmiş. Tarsus'da yerleşen Giritliler'in Zeytinyağı kullanımı ise Tarsus halkının yemeklerinde yoğun bir ölçüde kullanılmasına neden olmuş.

İçli Köfte, Humus, Sıkma, Tantuni, Fındık Lahmacun, Boyan, Şalgam, Kaynar, Tarsusi Kahvesi, Menengiç Kahvesi, Cezerye, Mamül, Karakuş Tatlısı, Yayla Bandırması, Muska, Tarsus Beyazı, Dikenli İncir, İncir Tatlısı, Kabak Tatlısı ise denenmeye değer…

Aman dikkat bu Gastronomi Dünyası'nın yıldızlı şehrinde kilo almadan dönmek neredeyse imkânsız.

Tarsus'da Konaklama Nerede Yapılmalı?

Tarsus'da butik oteller tercihiniz arasında olmalı. Hepsi dokusu bozulmadan onarılan evler butik oteller dönüştürülmüş.

Elif Hanım Konağı

Tarsus'un merkezinde 10.000 yıllık tarihin üstünde konumlanan,200 yıllık yaşayan bir konak restore edilmiş. Odaları oldukça güzel ve sıra dışı. Bizim favorimiz Hürrem Sultan adındaki odası… Hamamı gerçekten de çok güzel.

Bahçe'deki kafe ve restoranı begonviller içinde insanı adeta büyülüyor.

Tarsus'da Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler

St. Paul Kilisesi görülmeden, 'Tarihi Tarsus Evleri'nde Yöresel Yemekler'' tadılmadan, Şahmeran Hamamı'nda yıkanmadan, Bereket Peygamberi '' Hz. Danyal'ın Kabri'' ziyaret edilmeden, Kleopatra Kapısın'dan geçmeden, humus, kazan simidi, karakuş, bandırma, cezerye, içli köfte, bici bici, Şumralı Çörek tatmadan, şalgam ve Tarsusi , kaynar içmeden dönülmez. Kışın giderseniz de yayla da Karsambaç yemeyi unutmayın.

Namrun diğer adıyla Çamlıyayla'yı görmeden dönmeyin. Kervan'da Humus, Bedii Usta'da Kebap, Ciğerci Serkan'da ciğer yemeden Tarsus'dan dönmek olmaz. Tarsus Şelalesi'ne gitmeden o güzel ambiansı yaşamadan ise Tarsus'dan dönmeyin.

Ve Tarsus'a gelmişken, istikamet doğru Mersin, Erdemli, Narlıkuyu, Akyar…

Mersin'de tanıştığım Tarsuslu olan, yurt dışında yaşayan ve başarısıyla ülkemizi yurt dışında temsil eden Ömer Oskay'a verdiği bilgilerden dolayı sonsuz teşekkürler.

Medeniyetlerin Beşiği Tarsus

Medeniyetlerin Beşiği Tarsus

Medeniyetlerin Beşiği Tarsus

Medeniyetlerin Beşiği Tarsus

Medeniyetlerin Beşiği Tarsus

Medeniyetlerin Beşiği Tarsus

Medeniyetlerin Beşiği Tarsus

Medeniyetlerin Beşiği Tarsus

Kaynak: Haberler.com / Turizm

Tarsus Turizm Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE!
title