Haberler

Konsort kraliçe nedir, ne demek?

Güncelleme:

Konsort kraliçe, İngiltere'de yaşanan taht değişikliği dolayısıyla merak konusu oldu. Kraliçe Elizabeth'in vefatının akabinde Prens Charles tahta çıkmış ve eşi Camilla da Kraliçe unvanını elde etmişti. Ancak Camilla'nın konsort kraliçe unvanına sahip olacağı açıklanmıştı. Peki, Konsort kraliçe nedir, ne demek?

Camilla, Birleşik Krallık Kraliçesi olan II. Elizabeth'in gelini ve tahtın varisi ve Galler Prensi olan Charles'ın ikinci eşidir. Kocası tahta geçerse kendisi otomatik olarak Kraliçe Konsort olacaktır. Peki, Konsort kraliçe nedir, ne demek?

KONSORT KRALİÇE NE DEMEK?

'konsort kraliçe' olarak anılan Camilla'nın sahip olduğu unvanı, evlilik ile gelen unvanlardan biridir. Konsort kraliçe kralın eşi olduğu için kraliçedir. Konsort kraliçe, doğal yollarda bir monark olan eşinin sosyal konumunu paylaşmasına rağmen onun siyasi ve askeri yetkilerini paylaşamıyor. Konsort kraliçe ancak eşinin vefatının ardından kraliçe olabilir ve eşinin elinde tuttuğu siyasi ve askeri güce sahip olabilir.

Kraliçe 2. Elizabeth tahta babasından sonra çıktığı için ve evlilik yoluyla kraliçe olmadığı için tüm askeri ve siyasi gücü elinde tutuyordu.

Konsort kraliçe nedir, ne demek?

YENİ KRALİÇE CAMİLLA KİMDİR?

Bugün 74 yaşında olan Konsort Kraliçe Camilla, bundan tam 17 yıl önce 2005 yılında İngiltere Kraliyet ailesine dahil oldu.

Camilla Rosemary Shand, 17 Temmuz 1947'de üst sınıf bir ailede dünyaya geldi ve Doğu Sussex bölgesinde South Downs kenarında büyüdü.

Konsort kraliçe nedir, ne demek?

KONSORT KRALİÇE NE DEMEK?

Konsort kraliçe, kralın veya imparatorun eşi olarak kraliçe ya da imparatoriçe'lere verilen ad. Bir konsort kraliçe genellikle kocasının sosyal rütbesini ve statüsünü paylaşır. Kralın monarşik unvanlarının kadınsı eşdeğerini elinde tutar, ancak tarihsel olarak kralın siyasi ve askeri güçlerini paylaşmaz.

Buna karşılık, bir konsort kraliçe, (genellikle) hükümdar eşinin ölümü üzerine tahtı miras alarak kraliçe veya imparatoriçe haline gelen bir hükümdarın tüm güçlerine sahip kendi başına bir hükümdar olabilir.

UNVANLAR

Hüküm süren bir kraliçenin kocasının eşi yani konsort kral unvanı nadirdir. Örneğin İskoçya'dan Henry Stuart, Navarra'dan Antoine Bourbon-Vendôme, İspanya'dan Dük Francis, Portekiz'den II. Ferdinand.

Hükümdarın dışında başka bir unvana sahip olduğu durumlarda, karısı, prenses eşi veya imparator eşi gibi dişil eşdeğer karşılığı olan unvanlar ile anılır. Çok eşliliğin geçmişte uygulandığı (Fas ve Tayland gibi) veya bugün uygulandığı (Zulular ve Yorubalar politikaları gibi) monarşilerde, kralın eşlerinin sayısı değişir. Fas'ta Kral VI. Muhammed geçmişteki bu geleneği bozdu ve karısı Lâlle Selma'ya prenses unvanı verdi. Kral VI. Muhammed'in saltanatından önce, Fas monarşisinin böyle bir unvanı yoktu. Tayland'da ise hem kral hem de kraliçe kraliyet soyundan olmalıdır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Kraliçe 2. Elizabeth Haberler

Bakmadan Geçme

Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title