Haberler

İstanbul: Türkiye, Eko Mimari Avantajını Kullanmalı

Çevre kirliliğin ve çevre sorunlarının nedeninin, tükenmesi yakın ve kaçınılmaz olan petrol, kömür ve doğalgaza dayalı enerji politikaları olduğunu belirten Avrupa Güneş Enerjisi Birliği (EUROSOLAR) Türkiye Komitesi Üyesi Mimar Mehmet Yazıcı, güneş kökenli enerjilerin Türkiye gibi çok daha elverişli coğrafyalarda henüz kullanılmazken, örneğin Almanya'da devlet tarafından sübvanse edildiğine dikkat çekti. Petrolün 50-55 yıl sonra tükeneceği ve bu nedenle hidrojen enerjisinin yeniden gündeme geldiğine dikkat çeken Yazıcı, dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanılan güneş pilini Türkiye için de ideal çözüm olarak öneriyor.

Çevre kirliliğin ve çevre sorunlarının nedeninin, tükenmesi yakın ve kaçınılmaz olan petrol, kömür ve doğalgaza dayalı enerji politikaları olduğunu belirten Avrupa Güneş Enerjisi Birliği (EUROSOLAR) Türkiye Komitesi Üyesi Mimar Mehmet Yazıcı, güneş kökenli enerjilerin Türkiye gibi çok daha elverişli coğrafyalarda henüz kullanılmazken, örneğin Almanya'da devlet tarafından sübvanse edildiğine dikkat çekti. Petrolün 50-55 yıl sonra tükeneceği ve bu nedenle hidrojen enerjisinin yeniden gündeme geldiğine dikkat çeken Yazıcı, dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanılan güneş pilini Türkiye için de ideal çözüm olarak öneriyor.

Kısaca 'ekolojiye uygun yapılanma tarzı' diye tanımlanabilecek eko mimari, kavram olarak yeni gibi görünse de binlerce yıldır dünyanın hemen her yerinde uygulanan bir sistem. Ancak eko mimari üzerine araştırma ve bilimsel çalışma yapılmaya başlanması, sadece Türkiye'de değil dünyada da çok eskilere dayanmıyor. On yıldır alternatif enerji sistemleri üzerine çalışan ve rüzgar, ısı duvarı ile güneş pilleri konusunda araştırmalar yapan Mimar Mehmet Yazıcı, eko mimarinin yenilenme adı altında gerçekleştirilen tahribata karşı durduğunu dile getirdi. Yazıcı, Doğu Anadolu'da soğuktan etkilenmemek için yapılan kalın duvarlı yapılar, Afrika'daki saz yapılar, hatta kutuplardaki barınma şekli başta olmak üzere korunmuş yerlerdeki sürdürülebilir mimarlığın eko mimarinin bir parçası olduğunu söyledi. Kirliliğin ve çevre sorunlarının nedeninin, tükenmesi yakın ve kaçınılmaz olan petrol, kömür ve doğalgaza dayalı enerji politikaları olduğunu belirten Yazıcı, buna karşı yapılması gerekenlerin dünyada ve on yıla yakındır Türkiye'de tartışıldığını vurgulayarak, Eylül 2001'de Muğla'da yapılan 2. Sarıgerme Uluslararası Güneşten Elektrik Enerjisi Üretimi Çalışma Grubu toplantısını hatırlattı.

SONUÇ BİLDİRİSİ

Marmara, Ege, Akdeniz, Muğla ve Yeditepe üniversitelerinden altı bilim adamı, Alman Yeşiller Partisi'nden bir milletvekili, İngiltere, Ürdün ve Avusturya'dan uzmanlar, Greenpeace Akdeniz Enerji Sorumlusu ve Tepecik, Aliağa, Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz belediye başkanlarından oluşan 28 kişinin katıldığı sempozyumda, alternatif enerji sistemleri konusundaki gelişmeler ile yapılan çalışmalar tartışıldı. Sempozyumun ardından yayımlanan sonuç bildirisi ise, neler yapılması gerektiğini net bir biçimde ifade ediyor. Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre, "Bir Güneş Uygarlığı Yaratma Doğrultusunda Bütüncül Bir Enerji Politikasının Geliştirilmesini İstiyoruz" diye başlayan sonuç bildirisinde öneriler şöyle sıralanıyor:

- Kirliliğin ve çevre sorunlarının nedeni, tükenmesi yakın ve kaçınılmaz olan, toplumsal maliyetleri göz ardı edilen, petrole, kömüre ve doğalgaza dayalı enerji politikalarının gözden geçirilmesi

- Enerji politikalarının geliştirilmesinde yatırım bedeli, çevre kirliliği ve yıkımı, sağlık sorunları maliyetlerinin Yatağan santralı gibi somut örneklerde, ilgili bakanlık, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile birlikte hesaplanması ve kamuoyunda tartışılması

- Yenilenebilir enerji kaynaklarının, kalkınma-kentleşme politikalarının ve kentsel planlama süreçlerinin temel hareket noktalarından biri olarak ele alınması, güneş, rüzgar enerjisi ve jeotermal enerjiden yararlanma ve enerji tasarrufu bilincinin toplumsal eğitim süreçlerinde, kentleşme ve yapı üretimi ile ilgili mesleki eğitim süreçlerinde yer almasının sağlanması

- Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının, temiz çevre, temiz enerji, sağlıklı ortam, daha az hastane gideri gibi yararlarının yanında, yeni iş imkanları oluşturduğu, büyüyen enerji ihtiyacına katkı sağlayacağı, bağımlılık ve ithal zorunluluğunu giderdiği, istenen her yerde üretilebildiği gibi, dağıtım ve iletim masrafları olmadığının da dikkate alınması

- Özellikle güneş enerjisinden yararlanma ve güneşten elektrik üretimi teknolojilerinin ve piyasalarının geliştirilmesi için, kamunun öncülük etmesi ve destekleme politikaları geliştirmesi, bu doğrultuda, merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarının, bilim ve teknoloji kuruluşları, üretici firmalar, meslek örgütleri ve kooperatifler ile işbirliği yapmaları, bu çalışmalarda küresel ve bilimsel gerçeklerin ışığında multi-disiplinerliğin ve multi-sektörlüğün gereklerine ve risk yönetimi ilkelerine uyulması, yenilenebilir enerji kaynakları kamusal politikasının geliştirilmesi için, varolan hukuksal altyapıya, eksikliklerinin tamamlanarak işlerlik kazandırılması

"KULLANDIĞIMIZ ENERJİ KAYNAKLARININ TÜKENECEK OLMASI GÖZDEN KAÇIRILMAMALI"

Ayrıca; çağlar boyunca değişik uygarlıkların beşiği olan Anadolu'nun, bağrında yaşayan tüm insan topluluklarına her türlü doğal kaynak ve zenginliği cömertçe sunmuş bir su ve güneş ülkesi olduğunun vurgulanan sempozyumun sonuç bildirisinde, "İnsanlığa, çevreyi kirleten, doğal ve kültürel değerleri yok eden, fosil yakıta dayalı bir uygarlığa' alternatif, kirletmeyen ve tükenmeyen enerjilere ve tüm enerji kaynaklarının anası güneş enerjisine dayalı bir güneş uygarlığı yaratabilecek tüm olanaklara sahiptir" denildi.

Mimar Mehmet Yazıcı, güneş kökenli enerjilerin, Türkiye gibi çok daha elverişli coğrafyalarda henüz kullanılmazken, örneğin Almanya'da devlet tarafından sübvanse edildiğine dikkat çekiyor. Tüm binalarda ucuz ve kesintisiz enerji kaynağı olarak kullanılabilen güneş pilinin geliştirildiğini ve bunu Türkiye'ye getirmek istediklerini anlatan Yazıcı, 2001 yılı sonlarında Enerji Bakanlığı Elektrik İşleri Etüd Dairesi ile görüşmeler yaptıklarını ve yetkililer tarafından bunun makul karşılandığını söyledi. Almanya'da yıllık ortalama bin 900, İsveç'te 800 saat güneşli hava olduğunu bildiren Mehmet Yazıcı, Türkiye'nin ise yılda 2 bin 400 saati güneşli geçirdiğini anımsattı ve bunun bulunduğumuz coğrafya için büyük avantaj olduğunu söyledi. Kullandığımız enerji kaynaklarının tükenecek olmasının gözden kaçırılmaması gerektiğine dikkat çeken Yazıcı, ayrıca kullanılan tüm yöntemlerin doğal dengeye zarar vererek toplumsal maliyeti yükselttiğini de sözlerine ekledi. "Güneş pili şu anda elektrik enerjisine göre pahalı görünüyor. Ancak oluşturduğu tahribat ve toplumsal maliyet hesaplandığında çok daha ucuza geldiği anlaşılıyor" diyen Yazıcı, barajların bile suyun akış yönünü değiştirerek doğal dengeyi bozduğunu, oysa güneş enerjisinin toplumsal maliyetinin sıfıra yakın olduğunu vurguladı. "Petrol bitecek, 50-55 yıl sonra artık yok. Bu nedenle hidrojen enerjisi, füzyon yeniden gündeme geliyor. dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanılan güneş pili Türkiye için ideal çözümdür" diyen Yazıcı, Almanya'da, evinde güneş pili kullananlara devlet tarafından her ay ödediği ortalama elektrik faturası tutarında ödül verilerek destek sağlandığını, böylece yaygınlaştırılmaya çalışıldığını bildirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title