Haberler

İskender Füzesi nedir? İskender Füzesi hangi ülkeye ait, özellikleri nelerdir?

Güncelleme:

Ukrayna, Belarus'tan topraklarına İskender Füzesi fırlatıldığını açıklamıştı. Bunun üzerine İskender Füzesi nedir? İskender Füzesi hangi ülkeye ait, özellikleri nelerdir? soruları gündem oldu. İşte detaylar haberimizde...

İskender Füzesi nedir sorusu araştırılıyor. Rusya - Ukrayna savaşı sürerken Ukrayna, Belarus'tan topraklarına İskender Füzesi fırlatıldığını açıklamıştı. Bunun üzerine İskender Füzesi nedir? İskender Füzesi hangi ülkeye ait, özellikleri nelerdir? soruları gündem oldu. İşte detaylar haberimizde...

İSKENDER FÜZESİ NEDİR?

İskander, Rus yapımı bir kısa menzilli balistik füze sistemidir. İskander'in bir dizi misket bombası, termobarik, yüksek patlayıcı parçalanmalı savaş başlığı, sığınak delici ve radarsavar görevleri için bir elektromanyetik darbe de dahil olmak üzere birçok farklı konvansiyonel savaş başlığı bulunmaktadır. Aynı zamanda nükleer başlık da taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Füzenin,2020 yılına kadar eski OTR-21 Toçka sistemlerinin yerini alması planlanmaktadır.

İSKENDER FÜZESİ ÖZELLİKLERİ

Kompleksin amacı

Konvansiyonel savaş başlıkları ile düşmanın harekat teşkilatının derinliklerindeki küçük boyutlu ve alan hedefleri ile çatışmak için tasarlanmıştır. Taktik nükleer silahlar için bir teslimat aracı olabileceği varsayılmaktadır.

Büyük olasılıkla hedefler:

  • hava savunma sistemleri
  • füze savunma sistemleri
  • komuta merkezleri ve iletişim merkezleri
  • havaalanlarında uçaklar ve helikopterler
  • kritik altyapı (depolar, köprüler vb.)
  • birlik ve teçhizat konsantrasyonları (yürüyüşteki sütunlar, teçhizat için depolama alanları, vb.)
  • operasyonel-taktik füze sistemleri
  • tümen topçu: çoklu fırlatma roket sistemleri, uzun menzilli topçu
  • gemiler (hareketli bir geminin koordinatlarının kıyı gemi karşıtı komplekslerinin veya AWACS uçağının radarından iletilmesiyle radyo iletişimi yoluyla füzenin harici kontrolünü gerektirir)

Kompleks yapısı

Kompleks altı tür araç içerir (füze tugayı başına 51 birim).

Kendinden tahrikli fırlatıcı (SPU) (9P78-1) 12 adet — hedefte iki füzenin depolanması, taşınması, hazırlanması ve fırlatılması için tasarlandı. Brüt ağırlık 42 t, faydalı yük 19 t, otoyolda / toprak yolda seyir hızı 70/40 km/s, yakıt aralığı 1000 km. Ekibi 3 kişi. Şasi MZKT-7930

Taşıma ve yükleme aracı (TZM) (9T250 / 9T250E) 12 ad. — iki ek füze taşımak üzere tasarlandı. Bir yükleme vinci ile donatılmış MZKT-7930 şasisi üzerinde yapılmıştır. Toplam savaş ağırlığı 40 tondur. Ekibi 2 kişi.

Komuta aracı (KŞM) (9S552) 11 ad. — tüm İskender kompleksini kontrol etmek için tasarlandı. KAMAZ 43101 tekerlekli şasi üzerinde yapılmıştır. Radyo istasyonu R-168-100KA "Akveduk". Ekibi 4 kişi. Komuta aracı (KŞM) özellikleri:

  • park yerinde / yürüyüşte maksimum radyo iletişim menzili: 350/50 km
  • füzeler için görev hesaplama süresi: 10 saniyeye kadar
  • komut aktarım süresi: 15 saniyeye kadar
  • iletişim kanalı sayısı: 16'ya kadar
  • dağıtım süresi (katlama): 30 dakikaya kadar
  • sürekli çalışma süresi: 48 saat

Düzenleme (rutin) ve bakım makinesi (????) — rutin onarımları gerçekleştirmek için füzelerin ve cihazların yerleşik ekipmanını kontrol etmek için tasarlanmıştır. KamAZ tekerlekli şasi üzerinde yapılmıştır. Kütle 13,5 ton, konuşlandırma süresi 20 dakikayı geçmiyor, yerleşik füze ekipmanının otomatik rutin denetim döngüsü süresi 18 dakikadır. Ekibi 2 kişi.

Bilgi hazırlama noktası (PPİ) (9S920, KAMAZ 43101) — hedefin koordinatlarını belirlemek ve daha sonra SPU'ya (Kendinden tahrikli fırlatıcıya) transferleri ile füzeler için uçuş misyonları hazırlamak için tasarlanmıştır. PPİ (Bilgi hazırlama noktası) keşif araçlarıyla arayüzlenir ve bir uydu, uçak veya İHA dahil olmak üzere gerekli tüm kaynaklardan görevleri alabilir ve hedefleri atayabilir. Ekibi 2 kişi.

Yaşam destek aracı (MJO) 14 adet. — muharebe ekiplerinin barınması, dinlenmesi ve yemesi için tasarlanmıştır. KAMAZ 43118 tekerlekli şasi üzerinde yapılmıştır. Makinenin bileşimi vardır: dinlenme için bir bölme ve ev gereçleri için bir bölme. Dinlenme bölmesinde, katlanabilir üst şezlonglu 6 vagon tipi rıhtım, 2 kilitli dolap, gömme dolaplar ve açılır pencere vardır. Ev tedarik bölmesinde oturaklı 2 kilitli dolap, katlanır bir kaldırma masası, 300 litrelik depolu bir su besleme sistemi, bir su ısıtma tankı, su pompalamak için bir pompa, bir tahliye sistemi, bir lavabo, giysiler ve ayakkabılar için bir kurutucu vardır

Cephanelik ekipmanı ve eğitim yardımcıları seti

Savaş özellikleri

  • Olası dairesel sapma: 10–30 m (kullanılan yönlendirme sistemine bağlı olarak); 5–7 m ("Iskander-M" korelasyon güdümlü bir füze kullanarak).
  • Füze fırlatma ağırlığı: 3800 kg.
  • Savaş başlığı ağırlığı: 480 kg.
  • Uzunluk 7,3 m.
  • Çap 920 mm.
  • Yörüngenin ilk bölümünden sonra roket hızı: 2100 m/s[21]. Uçuş sırasında maksimum aşırı yükler 20-30G'dir (roket uçuş sırasında hem yükseklik hem de uçuş yönünde manevralar). Maksimum yörünge yüksekliği - 100 km'den fazla[22].
  • Minimum hedef vuruş aralığı: 50. Maksimum hedef imha menzili: 500 km İskender-K (2500 km'ye kadar P-500 seyir füzesi ile).
  • Rehberlik: INS, GLONASS, optik arayıcı.
  • İlk füzeyi fırlatma süresi: 4-16 dakika.
  • Fırlatmalar arasındaki aralık: 1 dakika (iki füzeli bir 9P78 fırlatıcı için).
  • Çalışma sıcaklığı aralığı: -50 °C ila 50 °C
  • Hizmet ömrü: sahada 3 yıl olmak üzere 10 yıl.

İSKENDER FÜZESİ TARİHİ

İskander OTRK'nın geliştirilmesine KPSS Merkez Komitesi ve SSCB Bakanlar Konseyinin 12.21.1988, ? 1452-294 "Iskander OTRK'nin yaratılmasına yönelik geliştirme çalışmalarının başlangıcı hakkında" kararnamesine uygun olarak başlandı, sonuç olarak, SSCB Bakanlar Kurulu Başkanlığı Askeri-Sanayi Komisyonu'na Oka OTRK yerine bir füze sistemi oluşturma ihtiyacını kanıtlayan ve ABD Orta Menzilli ve Daha Kısa Menzilli Füzelerin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Antlaşma hükümlerine tabi olmadığını söyleyen, KBM (Makine Mühendisliği Tasarım Bürosu) baş tasarımcısı S.P. Nepobedimıy`ın kişisel çabaları dahil

11 Ekim 2011'de, güncellenmiş İskender-M füze sisteminin yeni savaş ekipmanı ile test edilmesinin ilk aşaması tamamlandı. İskender-M kompleksinin 9M723 füzesi, yeni bir korelasyon rehberlik sistemi ile donatılmıştır.

Haberler.com / Onur Bayram - Gündem

Gündem Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title