Haberler

Çav Bella ne demek? Çav Bella nedir? Çav Bella hangi ülkeye ait? Çav Bella (Bella Ciao) sözleri!

Güncelleme:

Sosyal medyada sıkça konuşulan ve gündemin ana maddelerinden biri haline gelen olan "Çav Bella" ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Peki, Çav Bella hangi ülkeye ait? Çav Bella (Bella Ciao) sözleri! Çav Bella ne demek? Çav Bella nedir?

Gündemin ana maddelerinden biri haline gelen Çav Bella, osyal medyadad da en çok konuşulan konulardan bir oldu. Peki, Çav Bella ne demek? Çav Bella nedir? Çav Bella hangi ülkeye ait? İşte, Çav Bella (Bella Ciao) sözleri!

ÇAV BELLA NEDİR?

Bella Ciao (Türkçede Çav Bella olarak bilinir), II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan partizanların söylediği bir şarkıdır. "Bella Ciao" İtalyancada Elveda Güzelim anlamına gelmektedir.

Parça Milva'dan Yves Montand'a, KUD Idijoti'den Kızıl Ordu Korosu'na onlarca şarkıcı ve grup tarafından seslendirilmiştir. Türkiye'den de Grup Yorum "Çav Bella" adıyla, Mehmet Taneri de "Sen Sen Sen" adıyla şarkıyı Türkçe yorumlamışlardır. 1991 yılında Gökhan Semiz ve Grup Vitamin, Bella Ciao'ya eğlenceli Türkçe sözler yazarak şarkının bir parodi versiyonunu yapmışlardı. "Cevriye" adlı bu şarkı grubun kendileriyle aynı adı taşıyan rap albümlerinde yer almaktadır. En son olarak Bandista grubu şarkıyı kendilerine uyarlamıştır.

Çav Bella şarkısı, İtalya'da Mussolini döneminde anti-faşist, komünist, devrimci, sosyalist grupların marşıdır. Sözlerinin yazarı bilinmemektedir, melodisi ise eski İtalyan Halk Şarkılarından Po Valley adlı şarkının melodisine benzemektedir.

"Bella Ciao" aslında bir İtalyan halk şarkısıdır. Bir zamanlar İtalya'nın kuzeyindeki Po Ovası'nda pirinç tarlalarında zor, hattâ sefil koşullarda çalışan işçilerin söyledikleri bu isyankâr şarkının bestecisi ve söz yazarları bilinmemektedir. Bu anonim folklorik şarkının sözleri, sabahleyin pirinç tarlasına çalışmaya giden bir adamın evde bıraktığı karısına hitaben söyledikleri sözlerden oluşmaktaydı.

II. Dünya Savaşı patlayınca, İtalya'da önce Mussolini'ye, sonradan da Alman işgalcilere karşı mücadele veren İtalyan anti-faşist direnişçiler tarafından sözleri değiştirilmiş ve marş formatında söylenmeye başlamıştı. Direnişin bir sembolü haline gelen şarkı, kısa sürede anarşistleri, komünistleri, sosyalistleri ve diğer anti-faşist grupları bünyesinde toplamış olan İtalyan partizanlarının resmi marşı haline gelmişti. Savaştan sonra da haksızlığa, eşitsizliğe karşı mücadeleyi benimseyenlerin, devrime inananların, Sosyalistlerin marşı, yani bir devrim şarkısı olmayı sürdüren Bella Ciao dünyanın dört bir köşesinde onlarca farklı dilde seslendirilmiştir.

Enstrümental bir Musevi halk müziği türü olan Klezmer tarzında 1919'da kaydedilmiş bir plakta yer alan şarkının "Bella Ciao" ile benzerlik göstermesi, şarkının Musevi kökenli olabilme ihtimaline de işaret etmektedir.

ÇAV BELLA SÖZLERİ

İşte bir sabah uyandığımda

Çav Bella Çav Bella Çav Bella Çav, çav, çav

Elleri bağlanmış bulduğum yurdumun

Her yanı işgal altında

Sen ey partizan beni de götür

Çav bella çav

Beni de götür dağlarınıza

Dayanamam tutsaklığa

Eğer ölürsem ben partizanca

Çav bella çav

Sen gömmelisin ellerinle beni

Ellerinle toprağına

Güneş doğacak açacak çiçek

Çav bella çav

Gelip geçenler diyecek merhaba

Merhaba ey güzel çiçek

ÇAV BELLA (BELLA CİAO) ORİJİNAL SÖZLERİ

Una mattina mi sono alzato

O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao

Una mattina mi sono azalto

E ho trovato l'invasor

O partigiano, portami via

O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao

O partigiano, portami via

Ché mi sento di morir

E se io muoio da partigiano

O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao

E se io muoio da partigiano

Tu mi devi seppellir

E seppellire lassù in montagna

O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao

E seppellire lassù in montagna

Sotto l'ombra di un bel fior

Tutte le genti che passeranno

O bella ciao, bella ciao, bella ciao,…

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

İtalya İtalya İtalya Gündem Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (10)

Asiye:

yani yapılan gıcıklık ama düşmanlık pompalamaya da gerek yok

6
4
yanıtYanıtla
Prova:

Müslüman bir ülkede Camiye Ezana saygısızlık yapmak. Ateisler için bile saçmadır

8
1
yanıtYanıtla
Ekrem:

Yunan izmirden gemilerine binip gitmeden once biraktiklari tohumlar tarihin gizlediginden cok farkli sonuclar dogurdugunu hep birlikte goruyoruz, izmirde yunan, istanbulda ingiliz kalintilarindan hainlik bitmiyor bunun baska bir açiklamasi yok.

4
2
yanıtYanıtla
Çelik:

Eğer ki bu olayı yapan Müslüman Türk kanı taşısaydı en azından Türkçe bir ananas veya şarkı çalardı demekki kurtuş savaşında düşmanların hepsi denize dökülmemiş

2
4
yanıtYanıtla
Adanali:

Allahina kurban senin bakanim, bulun onlari millete teslim edin, halledelim. . .

2
3
yanıtYanıtla
okumuş ama:

insan olamamış. ATATÜRK böyle insanları hiçbir zaman yanında gezdirmezdi. düşünceye ve inanca saygı göstermeyen talihsiz bir bayan.

1
2
yanıtYanıtla
Hasan Ali ÜZÜM:

Çok güzel

1
0
yanıtYanıtla
CEMAL:

ayakkabı çalan bulunuyor da neden bu soytarılar bulunamıyor, bunların gücü eşeğe yetmeyince palanı dövüyorlar

yanıt2
yanıt0
VEYSEL TAKIRTAŞ:

O ZAMAN CAMİİ KAPILARINI KAPALI TUTMAK GEREK. İSTEYEN İSTEDİĞİ ZAMAN CAMİİ LERE BİREYSEL OLARAK GİREMESİNLER.

0
0
yanıtYanıtla
Marasl1biri:

güzel abicim cami kapilari zaten kapali caminin ses sistrmine uzaktan baglaniyorlar eger sarki caminin icinden acilmis olsaydi simdiye kameralardan tespit edilirdi

yanıt3
yanıt0
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title