Haberler

Ankara: Kral Abdullah'ın Sevda Tepesi Meclis Gündeminde

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın, İstanbul Boğaz'da Yapı Yasağı Bulunan Sevda Tepesi'ndeki Arazisine İmar İzni İstediğine İlişkin İddialar Meclis Gündemine de Geldi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Bugüne Kadar Kendi Yurttaşına Tanınmayan Kolaylığın, Suudi Kralı Abdullah'a Tanınması Anayasa'nın Eşitlik İlkesine Uygun Mudur?" Diye Sordu.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın, İstanbul Boğaz'da yapı yasağı bulunan Sevda Tepesi'ndeki arazisine imar izni istediğine ilişkin iddialar Meclis gündemine de geldi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Bugüne kadar kendi yurttaşına tanınmayan kolaylığın, Suudi Kralı Abdullah'a tanınması Anayasa'nın eşitlik ilkesine uygun mudur?" diye sordu.

CHP Konya Milletvekili Kart, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Türkiye ziyaretinin ardından gündeme gelen Sevda Tepesi'nin imara açılması konusunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sordu. TBMM'ye yazılı soru önergesi veren Kart, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Boğaziçi'ni yapılaşmaya açacak yasal düzenlemeler yapıldığı iddialarını hatırlatarak, Başbakan Erdoğan'a şunları sordu:

"Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın, İstanbul ili Üsküdar İlçesi'nde bulunan Sevda Tepesi olarak bilinen yerde sahip olduğu gayrimenkulun pafta, ada ve parsel numarası ile yüz ölçümü nedir? Kralı Abdullah'ın sahip olduğu gayrimenkul hangi kanun kapsamında kalmaktadır? Söz konusu parselin inşaat hakkı var mıdır? Boğaziçi'nin kültürel ve tarihi değerlerini, doğal güzelliklerini kamu yararı gözeterek korumak, geliştirmek amacıyla çıkartılan Boğaziçi yasasında, Boğaz öngörünüm bölgesi olarak belirlen yerler ile Kültür ve Tabiat ve Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre 1. derece doğal SİT ilan edilen bir alanlarda yapılanma hakkı verilmediği bilinmektedir. Kralı Abdullah'ın, sahip olduğu arazinin hem öngörünüm hem de 1. derece SİT alanda kaldığı iddiaları doğru mudur? Suudi Arabistan Kral Abdullah'ın Türkiye ziyaretinde sahibi olduğu parseller ele alınmış mıdır? Alınmış ise, hangi taleplerde bulunulmuştur? Kral Abdullah sahip olduğu arazi için emlak vergisi ödemiş midir? Ödemiş ise, ne kadar bir vergi tahakkuk ettirilmiştir? Şayet ödememiş ise, ödememe nedenleri nedir? İmar izni Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Sevda Tepesi'nin, iptal gerekçesinin koşulları ortadan kalkmış mıdır? Bu güne kadar kendi yurttaşına tanınmayan kolaylığın, Suudi Kralı Abdullah'a tanınması anayasanın eşitlik ilkesine uygun mudur? Anayasamızın 'mülkiyet hakkı'na ilişkin 35. maddesi, her kim olursa olsun 'mülkiyet hakkını toplum yararına aykırı kullanılamayacağı'nı hüküm altına almıştır. Kral Abdullah'a, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğu, anayasamızın söz konusu ilkesi gereği sahip oldukları araziye 'imar izni' verilmesinin bu ilkeye göre olanaklı olmadığı, hatırlatılmış mıdır? Yasal, bilimsel ve teknik kısıtların, kişilerin talepleri üzerine ve kişilerin yararına yeniden düzenlenmesi ve değiştirilmesi, planlama esasları ve kamu yararı ilkesiyle örtüşür mü? Boğaziçi yasasında tanımlanan, kıyı, sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde, imar aykırı kaçak yapı sayısı nedir? Bu alaların korunması için bugüne kadar ne gibi önlem alınmıştır? Bugüne kadar 'imar hakkı' bulunmamasına karşın kaçak yapılaşmanın önlenemediği bir ortamda, söz konusu bölgelere inşaat hakkı verilmesi halinde, Boğaz'da yeni yağma ve işgallerin önüne nasıl geçilecektir? Taslağın, belli koşullarda öne sürülse, mevcut kaçak ve imara aykırı yapılar yasal hale getirecektir. Bu anlamda, taslağa, Boğaziçi imar affı mı yasası denilebilir mi?"

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title