Haberler

Ankara: Babacan Ve Unakıtan'ın Ortak Basın Toplantısı...(2)

Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bugün Maliye Bakanlığı'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bugün Maliye Bakanlığı'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Maliye Bakanı Unakıtan, mali disiplinin, ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyümenin en temeller koşullarından birisi olduğunu ifade etti. Hükümetin, kararlılıkla sürdürdüğü sıkı maliye politikalarını uygulamaktan vazgeçmeyeceğini ve popülizme meyletmeyeceğini kaydeden Unakıtan, hükümet olarak mali disiplinden asla taviz vermeyeceklerini ve yapısal reformları da bir bir gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Büyük fedakarlıklarla ve kararlı politikalar sonrası elde edilen bu kazanımları kolayca kaybetme lükslerinin olmadığını belirten Unakıtan, bu kazanımları korumak için gerekli her türlü tedbiri almaya kararlı olduklarını söyledi. Unakıtan, Ocak-Mayıs 2006 döneminde elde edilen merkezi yönetim bütçe fazlası ve yıl sonu faiz dışı fazla tutarının yüzde 63.1'inin ilk 5 ay sonunda gerçekleştirilmesinin de mali disiplinin temini konusundaki kararlılıklarının en önemli göstergesi olduğunu vurguladı. Bundan önceki 3 yılda olduğu gibi 2006 yılı sonu itibariyle hedefledikleri yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefini tutturacaklarını ifade eden Unakıtan, sosyal güvenlik sistemi açığının Gayrı Safi Milli Hasıla'ya oranının da yüzde 4.5'i aşmayacağını belirtti. Bütçe ödeneklerinin kesinlikle aşılmayacağını dile getiren Unakıtan, bütçe gelirleri performansı sonucunda artan gelir fazlasının ise tasarruf edileceğini söyledi. Enflasyon hedeflerinin tutturulmasının en önemli önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Unakıtan, 2007 ve 2008 için yüzde 4 olan enflasyon hedefine ulaşılması konusunda ne gerekiyorsa yapılacağını açıklayan Merkez Bankası'na bugüne kadar sağladıkları desteği vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Maliye Bakanı Unakıtan 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe konulan yerli ve yabancı yatırımcıların kazançlarından yüzde 15 stopaj alınması uygulamasında değişikliğe karar verildiğini belirterek yurtdışında yerleşik yatırımcıların vergilemesinde AB uygulamaları çerçevesinde mukimlik ilkesini esas almaya başlayacaklarını açıkladı. Yurt dışında yerleşik yatırımcıların Türkiye'de finansal araçlardan elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranını sıfıra indirmeyi kararlaştırdıklarını bildiren Unakıtan, yatırımcıların yerleşik oldukları ülkelerde vergilendirmeleri uygulamasını benimsediklerini söyledi. Eurobandların stopaj sisteminin dışında bulunduğuna işaret eden Unakıtan, bu uygulamanın aynen devam edeceğini ifade etti. Unakıtan, yurt içinde yerleşik yatırımcılar bakımından da stopaj oranının yeniden düzenleneceğini kaydederek bunun için yasa maddesiyle Bakanlar Kurulu'ndan yetki almayı öngördüklerini söyledi. Unakıtan, bu yetki çerçevesinde stopaj oranını devlet iç borçlanma senetlerinden elde edilen gelirler için yüzde 10, özel sektör tarafından ihraç edilen borçlanma senetlerinde yüzde 10, hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlar için yüzde 10 olarak değiştireceklerini açıkladı. Yatırım fon ve ortaklıklarının vergilemesinde mevcut sistemi değiştireceklerini kaydeden Unakıtan, yeni sistemde fon ve ortaklık bünyesinde vergileme yerine yatırımcılar nezdinde yüzde 10 oranında stopaj yapılacağını duyurdu.

"YAPISAL REFORMLAR KAPSAMINDA BUGÜNE KADAR CİDDİ ADIMLAR ATTIK"

Hisse senetlerindeki uygulamaya paralel olarak portföyünün en az yüzde 51'i İMKB'de işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonların katılma belgelerinde 1 yıldan daha fazla süreyle elde tutanlar için herhangi bir stopaj yapılmayacağını kaydeden Unakıtan, mevduat ve repoda eskiden olduğu gibi stopaj uygulamasının yüzde 15 olarak devam edeceğini ifade etti. Gerçek kişiler hariç vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançların 2006 yılı için stopaj kapsamı dışında bulunduğunu hatırlatan Unakıtan, bu uygulamanın sürekli hale getirileceğini söyledi. Unakıtan, bu düzenlemelere ilişkin yasa değişikliğinin TBMM'ye sunulacağını belirterek, düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaşmasını öngördüklerini ifade etti.

Devlet Bakanı Ali Babacan ise yapısal reformlar kapsamında bugüne kadar ciddi adımlar attıklarını vurgulayarak bugüne kadar gerçekleştirilen yapısal reformlara ilişkin bilgi verdi. Bankacılık sektörünün yapısal reformlarla daha güçlü hale getirildiğini söyleyen Babacan, Türk bankacılık sektörünün, tarihinin en güçlü noktasında olduğunu kaydetti. Yıllarca likidite sıkıntısı çeken, zarardan zarara koşan kamu bankalarının son yıllarda çok yüksek bir performans sergilediklerine işaret eden Babacan, kamu bankalarının elde ettikleri karı bütçeye aktarmaya başladıklarını hatırlattı.

Yapısal reformlar konusunda Dünya Bankası ile sürdürülen bir çalışma olduğuna işaret eden Babacan, 3. Program Amaçlı Mali ve Kamu Sektörü Yapısal Uyum reformunun dün gece itibarıyla tamamlandığını belirtti. Dünya Bankası yönetimi toplanarak bu reform paketini onayladığını açıkladığında 500 milyon Dolarlık son kredi diliminin serbest bırakılacağını ifade etti. Bu kredinin sembolik değerinin çok büyük olduğunu kaydeden Babacan, bu paket içinde mali sektör ve bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılmasına ilişkin birçok adım bulunduğunu, bunları tamamladıklarını söyledi. Babacan, "Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirmeye hazırlanmasına ilişkin adımlar vardı bunlar tamamlandı. İcra ve İflas rejiminin iyileştirilmesine ilişkin konular tamamlandı. Böylece yapısal reformlar alanında bir başka eşiği geçmiş olacağız" diye konuştu. Dünya Bankası ile işbirliği içinde Kamu Sektörü Kalkınma Paketi adlı yeni bir yapısal reform paketi hazırlandığını duyuran Babacan, Dünya Bankası'nın bu paket çerçevesinde Temmuz ayının ilk haftasında 500 milyon Dolarlık ilk kredi dilimini serbest bırakmasını beklediklerini açıkladd'fdmcılar bakımından da stopaj oranının yeniden dı.

IMF İLE SÜRDÜRÜLEN 3. VE 4. GÖZDEN GEÇİRME ÇALIŞMALARI

IMF ile sürdürülen 3. ve 4. gözden geçirme çalışmalarının çok kısa süre içinde tamamlanmış olacağını duyuran Babacan, Temmuz ayında IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun bu çalışmaları resmi olarak sonuçlandırmasını beklediklerini dile getirdi. Ekonomik programın en temel hedefinin enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı olduğunu vurgulayan Babacan, bu yıl meydana gelen global hareketliliğin, enflasyon yıl sonu gerçekleşmesinin, hedefin bir miktar üzerinde olmasına neden olabileceğini söyledi. Bunu rüzgarlı havada ağacın hafifçe eğilmesine benzettiğini dile getiren Babacan, rüzgar geçtiğinde ağacın da eski halini aldığına işaret etti. Enflasyon hedeflerinde kesinlikle bir değişiklik olmadığını da kaydeden Babacan, 2007 ve 2008 enflasyon hedeflerinin yüzde 4 olduğunu belirtti. Merkez Bankası'nın para politikalarına bu çerçevede devam edeceğini açıkladığına işaret eden Babacan, bu hedeflere ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Büyüme konusunda Türkiye'nin potansiyelinin çok arttığına dikkat çeken Babacan, Türkiye'nin artık sürdürülebilir, yüksek ve özel sektör odaklı bir büyüme ortamını yakaladığını açıkladı. Kamu net borç stokunun GSMH'ye oranının 2002 yılında yüzde 78.2 olduğunu hatırlatan Babacan, bu oranın 2005 yılı sonunda yüzde 55.8 oranında gerçekleştiğini belirtti. Babacan, döviz ya da dövize endeksli borçların oranının ise yüzde 48'den yüzde 15'e indiğini ifade etti. AB sürecinin takvime uygun şekilde devam ettiğini kaydeden Babacan, "AB ile ilişkilerde karşımıza hep önemli tarihler geldi. Problem çıkacak mı çıkmayacak mı hep bu endişeler dile getirildi. Türkiye her önemli aşamada AB sürecinde çok daha somut, çok daha önemli adımlar attı. Müzakerelerin açılması da çok önemli bir adımdır. Müzakerelerin açılması bizim o kapıdan içeri attığımız ilk adımdır" dedi. Babacan, AB sürecinin, atılacak mikroekonomik adımlar açısından da çok güzel bir çerçeve oluşturduğunu dile getirdi. Güçlü maliye politikaları, bütçe disiplini, Merkez Bankası tarafından uygulanan para politikaları ve yapısal reformların derinleştirilerek devam ediyor olmasının Türk ekonomisi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Babacan, bu çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini kaydetti.

Unakıtan ve Babacan açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Vergiyle ilgili önlemlerin daha önceki düzenlemelerle tezat teşkil edip etmediği sorusu üzerine Unakıtan, maliye politikalarının ekonomi politikalarıyla birlikte götürülmesi gerektiğini belirterek sermayenin vergilendirilmesi konusunda Türkiye'nin küresel ekonomilerle entegre olduğu bu dönemde daha önce tatbikata koydukları bu uygulamada böyle bir değişiklik yapmaları gerektiğini ifade etti. Unakıtan, dışarıda yerleşik gerçek kişi ve kuruluşların vergilendirmelerinin bulundukları yerde yapılacağını kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title