Haberler

Ziyaretçilerine 100 Yıllık Nostalji Yaşatan Müze

Türkiye'deki 6 oyuncak müzesinden birisi olan Celil Atasever Oyuncak Müzesi'nde 1890'lı yıllardan günümüze kadar oyuncaklar sergileniyor.

MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Türkiye'deki 6 oyuncak müzesinden birisi olan Celil Atasever Oyuncak Müzesi'nde 1890'lı yıllardan günümüze kadar oyuncaklar sergileniyor.

Korkut Ata Üniversitesi bünyesinde geçen yıl kurulan Celil Atasever Oyuncak Müzesi, barındırdığı 3 binden fazla oyuncakla geçmişi gelecekle buluşturuyor. Çocuklar kadar büyüklerin de ilgi gösterdiği müzede en eskisi 1890'lı yıllardan kalma binlerce oyuncak, ziyaretçilerini 100 yıl öncesine götürüyor. Ağırlıklı olarak demir, teneke ve plastik kullanılarak yapılan oyuncaklar, o yılların teknolojisini gözler önüne seriyor.

Zamana meydan okuyarak günümüze kadar ulaşan ve müzede sergilenen oyuncaklar arasında, özellikle kız çocukları için dikiş makinesi, ütü gibi ev eşyalarının yanı sıra araba, otobüs ve motosikletlerin de oyuncak tasarımları bulunuyor.

Celil Atasever Oyuncak Müzesi'ni kuran ve müzeye adını da veren Korkut Ata Üniversitesi Osmaniye Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Celil Atasever, oyuncak toplamaya 15 yıl önce başladığını söyledi.

İlk olarak antika eşya koleksiyonu yapmaya başladığını ancak daha sonra oyuncaklara olan merakının onu bu alana yönlendirdiğini dile getiren Atasever, "İlk oyuncak toplamaya başladığımda işim kolaydı. Ancak 2005 yılında Sunay Akın'ın İstanbul'da oyuncak müzesi açmasıyla antika niteliğinde oyuncak bulmak giderek zorlaştı. Daha öncede oyuncakla ilgili sergiler açmıştım ancak en nitelikli ve kapsamlı olanı burası." dedi.

Sergilenen oyuncakların tarihlerinin 100 yıl önceye dayandığını ifade eden Atasever, şöyle devam etti:

"Benim çocukluğum yani 1980'li yıllardan başlayarak geriye ne kadar gidebilirsek o tarihteki oyuncaklar var. Örneğin 1800'lü yıllarda kullanılan oyuncaklarımız var. Yerli ve yabancı oyuncaklar var ama biz yerli oyuncaklara daha çok ağırlık verdik. Şu an 3 bine yakın oyuncağımız sergileniyor. Sayı konusunda bir hedefimiz yok. Nereye kadar götürebilirsek o kadar genişletmeyi düşünüyoruz."

Atasever, müzeye çocuklardan daha çok büyüklerin ilgi gösterdiğine işaret ederek "Müzemizi kurulduğu günden bugüne yerli ve yabancı 50 binden fazla kişi ziyaret etti. Bunların içinde okullar ve öğrenciler de var ancak küçüklerden çok büyükler daha fazla ilgi gösteriyor çünkü buraya gelerek çocukluk anılarını tazelemek, o günlere geri gitmek insanlara iyi geliyor, mutlu oluyorlar. Kendi çocuklarına da çocukken oynadıkları oyuncakları gösterip o yılları anlatıyorlar. Müzemiz aslında içindeki çocuğu yaşatanların müzesi diyebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Oyuncaklar toplum hayatı hakkında bilgi veriyor

Oyuncağın sadece çocukların oynadığı bir nesne olmadığına değinen Atasever, şöyle konuştu:

"Oyuncaklar bize yapıldığı ülkenin toplum hayatı hakkında bilgiler veriyor. Mesela 1960'lı 70'lı yıllarda oynanan polis ve itfaiye arabaları o yıllarda gerçek hayatta kullanılanların aynısı. Ayrıca oyuncakların ne tarz malzemeyle yapıldığı o ülkenin sanayisi hakkında da bilgi veriyor. Teneke mi, plastik mi, pelüş mü bunlar önemli detaylar. Ayrıca kullanılan materyal ve mekanizmalar, gelişmişliğimizi de göz önüne seriyor. Biz de çoğunlukla geleneksel oyuncaklar revaçta. Bunlar bizim kültürümüze ait şeyler. Ayrıca buraya gelen büyükler, 'Bu oyuncaktan bende de vardı' diyerek geçmişe bir yolculuk yapıp duygulanabiliyor. Bu da güzel bir şey."

Oyuncak deyip geçmemek gerek

Halk arasında oyuncağın basit nesneler olarak görüldüğünü ancak bunun çok yanlış olduğunu vurgulayan Atasever, "Halk arasında basit görülen şeylere 'çocuk oyuncağı' bile denir ve önemli görülmez. Oyuncak bir çocuğun her şeyi. Çocuğun hayallerini geliştiren, yaratıcılığını ortaya çıkaran bir araç. Ülkemizin ve bizim geleceğimiz olan çocuklarımız için oyuncak bu nedenle son derece önemli." görüşünü kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Osmaniye Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title