Haberler

Yeniden - Sultangazi 75'inci Yıl Polis Merkezi'ne Canlı Bomba Saldırısı

İstanbul Sultangazi 75.Yıl Polis Merkezi'ne giren 25 yaşındaki bir kişi x- ray cihazının önünde önce el bombasını sonra kendini patlattı.

İstanbul Sultangazi 75. Yıl Polis Merkezi'ne giren 25 yaşındaki bir kişi x- ray cihazının önünde önce el bombasını sonra kendini patlattı. Canlı bombanın parçalarının metrelerce uzağa dağıldığı patlamada polis memuru Bülent Özkan şehit olurken 4'ü polis 8 kişi yaralandı. Binanın saldırı ihtimali üzerine inşaat sırasında tuğla yerine tamamen betonla yapıldığı aksi takdirde bu saldırıda yerle bir olacağı bildirildi.

Sultangazi ilçesinde meydana gelen patlama edinilen bilgiye göre şu şekilde gerçekleşti. Saat 11.00 sıralarında Sultangazi Cebeci Caddesi'nde bulunan 3 katlı binadaki 75. Yıl Polis Merkezi'ne giden bir kişi, bahçe kapısında bulunan polis memurunu geçtikten sonra bahçede yürümeye başladı. Emniyet binasının merdivenlerini çıkan şüpheli, kapıdan girip x-ray cihazının önüne geldiğinde cebinden çıkardığı el bombasını müracaat bölümündeki polisin üzerine attı. Vurulmasına fırsat vermeyen saldırgan, ardından da üzerinde bulunan bomba düzeneğinin pimini çekerek büyük bir gürültüyle kendini patlattı.

Patlamanın etkisiyle canlı bombanın parçaları onlarca metre uzağa savrulurken polis merkezinin kapısında çökme nedeniyle büyük bir delik oluştu. Ayrıca kapı önünde bulunan zırhlı araçların bile camları kırıldı. Polis ekipleri, ikinci patlama ihtimaline karşı patlamanın olduğu bölgeyi emniyet şeridiyle çevirdi. Hiç kimse binaya yaklaştırılmadı. Çevredeki yollar da trafiğe kapatıldı. Olay yerinde geniş güvenlik önlemi alındı. Polisin güvenlik çemberine aldığı olay yerine çok sayıda Özel Harekat ekibi sevk edildi. Olay Yeri İnceleme ekipleri de delil topladı.

TUĞLA YERİNE BETON

Polis merkezinin yaşanabilecek saldırı ihtimali gözönüne alınarak inşaatında tuğla değil beton malzeme kullandığı öğrenildi. Binanın tuğla olması durumunda yerle bir olabileceği bildirildi.

Çevrede oturan vatandaşlar, gürültüyü duyduklarında karakolun arkasında bulunan Sultangazi Taşocakları'nda dinamit patlatıldığını sandıklarını belirtti. Patlamanın ardından olay yerine 10'un üzerinde ambulans sevk edildi. Saldırıda müracaat bölümünde bulunan Polis Memuru Bülent Özkan, şehit oldu. 4'ü polis 8 kişinin de yaralandığı belirtildi. Polis memuru Murat Yıldırım, Bağcılar Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. Diğer yaralılar Okmeydanı ile Vakıf Gureba eğitim ve araştırma hastanelerine kaldırıldı.

AMBULANS HELİKOPTER İLE SEVK EDİLDİ

İfade vermek için Sultangazi 75. Yıl Polis Merkezi'ne gelen 31 yaşındaki Süleyman Kütük de patlamada yaralandı. Süleyman Kütük, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Buradan ambulans ile AKOM'un pistine getirilen Süleyman Kütük, ambulans helikopter ile Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Acildeki işlemlerinden sonra Süleyman Kütük, yanık ünitesinde tedaviye alındı.

Kütük'le birlikte Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen bir polis memurunun durumunun ise iyi olduğu belirtildi. Hastane önünde yaralı arkadaşları için seferber olan polis memurları, 'kan ihtiyacı olur' diye acil servis önünü doldurdu. Ancak kana ihtiyaç olmadı.

Polis Memuru Bülent Özkan'ın cenazesi polis merkezi bahçesinde okunan duaların ardından ambulansla Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Saldırganın cesedi de cenaze aracına konularak Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

ŞEHİT POLİS MEMURU, BOMBA PATLAMADAN ÖNCE ATEŞ ETMİŞ

Saldırıda şehit olan polis memuru Bülent Özkan'ın, durumu fark ederek patlamadan hemen önce silahını çekerek iki el ateş ettiği belirtildi. Şehit polis memuru Bülent Özkan'ın, başarılı bir polis memuru olduğu, kısa bir sonra Asayiş Şube Müdürlüğü'ne tayin edilmek üzere olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından saldırının ardından başlatılan soruşturmada olay anının detayları ortaya çıkmaya başladı. Saldırganın boynunda asılı bir çanta ile elindeki evraklarla karakolun girişinde bulunan silahlı nöbetçinin yanına yaklaşarak "Karakoldan haber verdiler. Bana ait bir evrak varmış. Alıp çıkacacağım" dediği belirlendi. Nöbetçinin şüphe çekmeyen zanlıyı X-Ray cihazının bulunduğu kapı bölümüne doğru yönlendirdiği öğrenildi. Kapıda nöbet tutan polis memurunun ifadesine göre, zanlının içeri girmesinin hemen ardından içerden iki el silah sesi geldi. Nöbetçi silahını doğrultarak içeri doğru yöneldiği sırada büyük bir patlama meydana geldi.

PAZAR GÜNÜ DÜĞÜNÜ VARDI

Öte yandan olayda hayatını kaybeden polis memuru Bülent Özkan'ın başarılı çalışmalarından dolayı Asayiş Şube Müdürlüğü'ne tayin edilmek üzere olduğu ortaya çıktı. Başarılı polis memurunun yeni görev yerine gidip çalışmak için işlemlerinin tamamlanmasını beklediği öğrenildi. Bülent Özkan'ın bir hafta sonra düğününün olacağı öğrenildi. Özkan'dan geriye eczacı kalfası nişanlısı Sevinç Öztürk ile çekilmiş bu fotoğrafları kaldı.

Şehit polis memurunun evine ateş düştü. Sultangazi Cebeci Mahallesi'nde oturan Kırklarelili Özkan ailesi büyük acı yaşadı. Acılı babayı İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da telefonla aradı. Çapkın, babaya başsağlığı dilerken, defin işlemleri konusunda ailenin kararını sordu. Kırklareli'ndeki baba ocağına götürülmesi düşünülen cenaze, aile kararıyla İstanbul'da kaldı. Şehit Polis Memuru Bülent Özkan için yarın Bayrampaşa Çevik Kuvvet Müdürlüğü'nde tören düzenlenecek, ardından Cebeci Merkez Camisi'nde cenaze namazı kılınacak.

SOKAK TÜRK BAYRAKLARIYLA DONATILDI

Şehit Polis Memuru Özkan doğup büyüdüğü Cebeci Mahallesi'nde toprağa verilecek. Bülent Özkan'ın zorunlu hizmetini geçen yıl Siirt'te tamamladığı öğrenildi. Şehit polis memuru Bülent Özkan'ın hayatını birleştirmeye hazırlandığı nişanlısı Sevinç Öztürk acılı haberi akşam saatlerinde aldı. Ambulansla Özkan Ailesi'nin evine gelen Sevinç Öztürk'ün hıçkırarak ağladığı duyuldu. Bu arada şehit polis memurunun oturduğu sokak Türk bayraklarıyla donatıldı.

"ÖRGÜTÜ ŞİMDİ SÖYLEMEYELİM"

Polis merkezinde incelemelerde bulunan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Saldırgan, vatandaşların girdiği x-ray kapısı önünde kendisini parçalıyor. Müracaatta bulunan polis memuru arkadaşımız şehit oldu. 4 personel de yaralı. Genellikle hafif yaralılar. İçeride banklarda oturan 3-4 vatandaşımız olduğunu biliyoruz. İçeri girip dışarı çıktıkları için onlarla ilgili 3 yaralı tespitimiz var, şu anda. Yaralı sayısı değişebilir. Saldırıyı gerçekleştiren 1 kişi. Önce el bombası atmış, sonra kendisini parçalamış. Kimliğiyle ilgili şu an açıklama yapmak istemiyoruz ama neredeyse netleştirdik. Örgütü de şimdi söylemeyelim. Saldırgan 25 yaşlarında bir erkek."

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne tedavi gören polis memurunu ziyaret eden Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, diğer yaralı polislerin de hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.

"KAPIYA GELEN HER VATANDAŞI CANLI BOMBA OLARAK GÖREMEYİZ"

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü girişinde de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çapkın saldırıyı gerçekleştiren örgütün ve zanlının ismini yanıtsız bırakırken, olayla ilgili X Ray cihazının içeride olmasının bir ihmal olmadığını belirtti. Çapkın, "Kapıya gelen her vatandaşı canlı bomba olarak göremeyiz" dedi. 75'inci yıl Polis Merkezi'ne düzenlenen saldırının ardından olay yerine giderek inceleme yapan daha sonra yaralıları ziyaret edip İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen Hüseyin Çapkın, makamının bulunduğu binaya girmeden, girişteki basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının "bombalı saldırıyı yapan kişinin İbrahim Ç. olduğu ve sol bir örgüt adına eylemi gerçekleştirdiği doğru mu" sorusu üzerine Çapkın, "Saldırıyı gerçekleştiren örütün adını vererek, isim koyarak konuşmak şu anda doğru görünmüyor. Canlı bomba. 1 şehidimiz var, 4 polisimiz ve 3 vatandaşımız yaralı. Özeti bu kadar, çalışmalarımız sürüyor" dedi.

İHMAL YOK

Bir gazetecinin "X-Ray cihazının dışarıda olması bu saldırıyı engeller miydi?" sorusu üzerine Hüseyin Çapkın, her X-ray cihazının başında bir polisin mutlaka bulunduğunu, X-ray cihazı emniyet binası dışında da olsa başında mutlaka bir memurun olması gerektiğini bildirdi. Çapkın, "Dış kapılara X-ray koymanızın bir anlamı yok. Normal vatandaşın giriş kapısı burası. Kapıya gelen her vatandaşa canlı bomba gözüyle bakamayız yani. Buralar halka hizmet birimi. Dolayısıyla X-ray cihazı, olması gereken yerde" diye konuştu.

ÖNCE EL BOMBASINI ATTI SONRA KENDİNİ PATLATTI

Saldırıyı gerçekleştiren kişinin emniyet binasına attığı el bombasıyla ilgili de açıklama yapan Çapkın, atılan bombanın patlamadığını, zanlının önce el bombasını attığını daha sonra kendisini patlattığını belirtti.

CHP'Lİ TEZCAN: TERÖRE KARŞI TEK VÜCUT OLMALIYIZ

Sultangazi 75. Yıl Polis Merkezi'nde bir canlı bomba tarafından gerçekleştirilen saldırı sonrası olay yerinde açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, terörle ilgili her zamankinden daha fazla duyarlı olunması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan şunları söyledi:

"Bu bilinçle hareket etmek zorundayız. Bu konuda millet olarak dayanışma içerisinde olmalıyız. Türkiye'nin her yerinde herkes diyor ki, 'Artık Türkiye terör problemini yaşamayan bir ülke olsun. Terörü kınamak, teröre karşı tek vücut, tek yürek olarak tavır göstermek zorundayız. Başımız sağolsun acı büyük. TBMM'nin bu konuda bu acıların bir daha yaşanmaması sürecinde hiçbir siyasi parti ayırımı gözetmeksizin, hiçbir siyasi önyargıya kapılmadan sadece bu sorunu, terör sorununu çözme konusunda dayanışma içinde olması gerekiyor. Bu milletin güvenlik görevlileri, görevini yaparken böyle bir saldırıya maruz kalmamalı."

(BB) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Çapkın Bülent Özkan Sultangazi Okmeydanı Politika Güncel Haberler

title