Haberler

Uzlaşma Rekoru

AKP Milletvekili Köksal Toptan, CHP, DTP ve DSP'nin Desteği Sonucu İlk Turda Aldığı 450 Oyla Seçildi. Böylece, Refik Koraltan'ın 385'lik Oy Rekorunu Kırdı. MHP Adayı Tunca Toskay 74 Oy Aldı.

AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, CHP, DTP ve DSP’nin desteği sonucu ilk turda aldığı 450 oyla TBMM Başkanı seçildi. Böylece, Refik Koraltan’ın 385’lik oy rekorunu kırdı. MHP adayı Tunca Toskay 74 oy aldı. Kamer Genç oylama öncesi adaylıktan çekildi.

TBMM, iki yıl görevde kalacak 24. başkanını uzlaşmayla seçti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Meclis’in yeni yapısını göz önünde bulundurarak, tüm parti ve kesimlerle işbirliği yapacak isim olarak aday gösterdiği AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, ilk turda aldığı 450 oyla yeni TBMM Başkanı oldu. Toptan böylece Refik Koraltan’ın 385 oyluk rekorunu da kırdı. MHP adayı Antalya Milletvekili Tunca Toskay 74 oy aldı, 7 oy boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı.

DESTEK TURU Adaylığı önceki gün açıklanan Toptan, seçimden önce ilk iş olarak tüm partileri ziyaret ederek "destek turu" yaptı. 40 yıldan beri merkez sağın temsilcisi olarak siyaset yapan Toptan’a kendi adayını çıkaran MHP dışındaki diğer partiler açık destek verdi. Toptan’a ilk destek mesajları CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’den geldi. Seçim boyunca Genel Kurul salonunda hareket devam etti.

SEÇİM HAVASI Meclis Başkanı seçimi için toplanan Genel Kurul’da heyecan sadece Toptan da değildi. Toptan’ın rakibi Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç usul hakkında söz isteyince, Meclis’in en genç milletvekili geçici katip üye Dilek Yüksek, Başkanın rolünü çaldı. Başkanın sorması gereken, "lehte mi, aleyhte mi" sözünün Yüksel’in dudaklarından dökülmesi gülüşmelere neden oldu. Başkan adayı Genç, "Asil ve soylu Tunceli halkına" selamla başladığı konuşmasında milletvekillerine içtüzük dersi verdi. Genç, saygı duyduğu Toptan’ın aday olması üzerine adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Herkesin başkanıyım

Köksal Toptan Meclis Başkanlığı koltuğunu Şükrü Elekdağ’dan devraldı. Topton teşekkür konuşmasında, "Bütün partiler benim partim, bütün milletvekilleri benim milletvekillerim" sözleriyle kendisine oy veren vermeyen herkesi kucaklarken, "tahammül etme" ve "uzlaşma" mesajları verdi.

Toptan barışı

Toptan, kürsüden "uzlaşma" mesajları verirken, kutlama töreni iki lideri karşı karşıya getirdi. Başbakan Erdoğan, seçim öncesi "Meclis’te selam bile verilmez" dediği için randevularına çıkmayan Devlet Bahçeli ile Toptan’ın önünde tokalaştı. İlk adımı atanın Başbakan olması dikkat çekti. DTP’li milletvekilleri de oylarını attıktan sonra hükümet sıralarına giderek Başbakan Erdoğan’ı kutladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title