Haberler

Türkmenler Ikby'de Başbakan Yardımcılığı Görevine Talip

Irak Türkmen Cehpesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) kurulacak yeni hükümette Türkmenler olarak Başbakan Yardımcılığı görevine talip olduklarını söyledi.

Irak Türkmen Cehpesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) kurulacak yeni hükümette Türkmenler olarak Başbakan Yardımcılığı görevine talip olduklarını söyledi.

Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ITC öncülüğünde Erbil'de faaliyet gösteren Türkmen oluşumların yeni hükümetteki talepleri konusunda uzlaşı sağladıklarını belirtti.

Yeni hükümette Türkmenlere rol verilmesi gerektiğinin altını çizen Maruf, "Önemli isteklerimizden biri Başbakan Yardımcılığı görevinin Türkmenlere verilmesidir. Bunun yanında Türkmen işlerinden sorumlu bir bakanlık, heyet ya da Türkmen işlerinden sorumlu bir müsteşarlık verilmesini istiyoruz." dedi.

Eski IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) heyetinin gelecek hafta Türkmen siyasi partileriyle bir araya geleceği bilgisini paylaşan Maruf, görüşmede Türkmenlerin yeni kabinedeki taleplerinin masaya yatırılacağını ifade etti.

Türkmenlerin yeni kabinede birlikte hareket edeceğini dile getiren Maruf, şunları kaydetti:

"Biz birlik olduğumuz zaman isteklerimiz daha güçlü olur. O yüzden tek ses halinde hükümete katılmak istiyoruz. Taleplerimizin yer aldığı bir liste hazırladık. Bu talepler yoluyla Türkmenlerin menfaati doğrultusunda hareket ediyoruz. Burada önemli olan Türkmenlerin bölgedeki yüksek çıkarlarıdır."

Maruf, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkmenlerin buradaki siyasi denklem içerisinde rolünün olması önemlidir. Eğer Türkmenlere bir bakanlıktan daha fazlası verilecekse bu ikinci bakanlığın ITC'ye verilmesini talep ediyoruz. Çünkü ITC hem Irak'ta hem de bölgede Türkmenlerin çoğunu temsil eden önemli bir siyasi partidir. ITC, hem buradaki siyasi partilerle iyi ilişkilere sahip hem de bölgede istikrarlı bir siyaset izliyor."

IKBY'de 30 Eylül'de yapılan genel seçim sonucunda, Kürdistan Demokrat Partisi 45, Kürdistan Yurtseverler Birliği 21, Goran Hareketi 12, Yeni Nesil Hareketi 8, İslami Toplum Partisi 7, Islaha Doğru Koalisyonu 5, Azadi ve Modern Listeleri de birer milletvekili çıkarmıştı.

IKBY'de kota sistemine tabi olan Türkmenler 5, Hristiyanlar ise 6 milletvekilini meclise göndermişti.

Erbil'de yeni hükümetin kurulması için 111 milletvekilinin bulunduğu bölgesel mecliste salt çoğunluğun desteği gerekiyor. Mevcut siyasi tabloda hiçbir parti, tek başına hükümet kurmaya yetecek sayıda milletvekiline sahip değil.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Onur Yüksek Teknoloji halka arz ne zaman? Onur Yüksek Teknoloji halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne? Özyaşar Tel halka arz ne zaman? Özyaşar Tel halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title