Haberler

GAZİANTEP - TÜRKİYE'NİN EKMEK KÜLTÜRÜ - Gastronomi kenti lezzetlerinin vazgeçilmezi: Antep Kübban ekmeği

Güncelleme:

UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda gastronomi alanında yer alan Gaziantep'te taş fırınlarda asırlardır aynı yöntemle üretilen Antep Kübban ekmeği, mutfak kültüründe önemli bir yer tutuyor.

UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda gastronomi alanında yer alan Gaziantep'te taş fırınlarda asırlardır aynı yöntemle üretilen Antep Kübban ekmeği, mutfak kültüründe önemli bir yer tutuyor.

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillenen Antep Kübban ekmeği, ekmeklik buğday unu veya tam buğday unu ile su, tuz ve ekmek mayası kullanılarak üretiliyor.

Birbirinden lezzetli mutfak değerleriyle öne çıkan Gaziantep'in özellikle kebaplarıyla tüketilen bu ekmek, kızarmış kahverengi üst yüzeyi ve içerisindeki hamurun bembeyaz görüntüsüyle dikkati çekiyor.

Fırın ustası Mehmet Hanifi Aktaş, AA muhabirine, tırnaklı ve açık ekmeğin yanı sıra Kübban ekmeği de ürettiklerini, özellikle hafta sonu piknik yapmak ve mangal yakmak isteyenlerin bu ekmeğe rağbet gösterdiğini söyledi.

Kübban ekmeğini hazırlarken diğer ekmek türlerine göre hamuru biraz daha fazla dinlendirdiklerini anlatan Aktaş, "Bu ekmeği biraz fazla yoğuruyoruz. Hiçbir zaman kurumaz. Özellikle kebapta tercih ediyoruz. İnce ve ikiye ayrılabildiği için vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. " dedi.

Fırın ustası Faruk Kılıçoğlu ise Antep Kübban ekmeğinin tescillenmesinin kendileri adına çok iyi olduğunu dile getirdi.

Kübban ekmeğinin diğer ekmek türlerinden daha kaliteli olduğunu dile getiren Kılıçoğlu, "Ekmek uzun süre kalsa bile yiyebiliyorsun. Genellikle Gaziantepliler Kübban ekmeğini tercih ediyor. Dürüm yerken bu ekmek daha yumuşak olduğu için lezzetli oluyor." ifadelerini kullandı.

Tüketici ve kebapçının yorumu

Kebapçı Erkan Arslanoğlu da işletmesinde ağırlıklı olarak bu ekmeği sunduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu ekmeği çok fazla tüketiyoruz. Özellikle kebap çeşitlerinde bu ekmeği tercih ediyoruz. Tırnaklı ekmek genellikle sulu ve tepsi yemeklerinde tercih edilirken Kübban ekmeği dürümde rağbet görüyor. Müşterilerimiz de Kübban ekmeğini daha çok tüketiyor."

Tüketici Zeki Sever ise Gaziantepli olduğunu ve Kübban ekmeğinden vazgeçmediğini ifade ederek, "Kebabın tüm çeşitlerinde bu ekmeği tercih ediyoruz. Fırınlarda özel olarak hazırlanır. Bu ekmek bayatlamaz. Tırnaklı ekmek dürümde kırılabildiği için bu ekmeği daha çok tercih ediyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

Bakmadan Geçme

Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli?
Özel'den Erdoğan'ın 'İadeiziyareti hazmedemediler' sözlerine sert yanıt

Özel'den Erdoğan'ın "İadeiziyareti hazmedemediler" sözlerine sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title