Haberler

Türkiye'de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Mezuniyet Sevinci

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yurt Dışından Gelerek Türkiye'de Eğitim Alan Öğrencilerin Gittikleri Yerlerde Birer Türk Elçisi Gibi Olduklarını Söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yurt dışından gelerek Türkiye'de eğitim alan öğrencilerin gittikleri yerlerde birer Türk elçisi gibi olduklarını söyledi.

Büyük Öğrenci Projesi kapsamında çeşitli ülkelerden Türkiye'ye gelerek lisans eğitimi alan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen törenle diplomalarını aldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, törende yaptığı konuşmada, 1990'lı yıllarda Türkiye'ye çeşitli ülkelerden öğrenciler geldiğini, bu projenin adının da Büyük Öğrenci Projesi olduğunu söyledi. Çelik, bugüne kadar yurt dışından gelerek Türkiye'de eğitim alan 38 bin öğrenciye burs imkanı verildiğini kaydetti. Öğrencilere seslenen Bakan Çelik, "Biz sizleri evlatlarımızdan ayırmadık, sizi bağrımıza bastık. Çünkü sizleri bir parçamız olarak kabul ediyoruz. Hatta bazı durumlarda sizleri evlatlarımızdan daha ayrıcalıklı olarak gördük" dedi.

Bakan Çelik, sağladıkları imkanlarla öğrencilere ülkelerini hiçbir zaman aratmak istemediklerini belirterek, onlara yurtlarda kalma, burs ve çeşitli illerde de ulaşım araçlarını ücretsiz kullanma hakkı tanıdıklarını anlattı. Öğrencilere çeşitli yardımlarda bulunan çeşitli kurum ve kuruluşlara da teşekkür eden Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkeler arasında maddi bağlar oluşturulabilir. Turistik bağlarımız ve geliş gidişlerimiz olabilir. Eğer ülkeler arasında manevi işbirliği yoksa o dostlukları kalıcı hale getiremezsiniz. Bundan dolayı biz diyoruz ki, kültürel ve eğitim alanında ilişkiler çok önemlidir. Büyük Öğrenci Projesi bu amaçla başlatılmıştır. Biz burada olan öğrencilerimizi Türkiye'nin birer elçisi olarak görüyoruz. Mezun olanlar ülkelerinde şu anda çok iyi yerlerde bulunuyorlar. Bizim kültürümüzü özümsemiş olarak ülkelerine dönüyorlar. Orada da bu öğrenciler bunun hakkını veriyorlar. Bu vefa duygusu ile çalışmalarına devam ediyorlar. Bu proje bundan sonra da devam edecektir. Şu anda halihazırda 5 bin 500 öğrencimiz Türk üniversitelerinde eğitimlerini sürdürüyorlar. Onlar gidecek, onların yerine başkaları gelecek." Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'na da değinen Bakan Çelik, buraya gelen gençlerin Türkçe şarkılar, şiirler ve animasyonlar gerçekleştirdiklerini hatırlattı. "Türkçe dünyanın dört bir yanına son yıllarda hızlı bir şekilde yayılmaktadır" diyen Çelik, Türkçe'nin diğer ülkelerde de konuşulmasını sağlayan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından mezun olan öğrenciler, diplomalarını Bakan Çelik'in elinden aldı. Diploma dağıtımı sırasında Bakan Çelik, öğrencilerle tek tek sohbet etti. Diplomalarını alan öğrenciler, daha sonra hep birlikte keplerini havaya atarak mezun olmanın sevincini yaşadı.

(DUY-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title