Haberler

Türkçe Konuşan Ekonomi Bakanları Issık Göl'de Buluştu

Güncelleme:

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi üye ülkelerin ekonomiden sorumlu bakanları, Kırgızistan'ın Issık Göl eyaletinin tatil merkezinde buluştu.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) üye ülkelerin ekonomiden sorumlu bakanları, Kırgızistan'ın Issık Göl eyaletinin tatil merkezi Çolpon Ata kentinde bir araya geldi.

Çolpon Ata'daki Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Konukevi'ndeki konferans salonunda gerçekleşen Türk Ekonomi Çalışma Gruplarının beşincisi ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlarının dördüncü toplantısına ev sahibi Ekonomi Bakanı Temir Sariyev, Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kazakistan Ekonomi ve Bütçe Planlama Bakan Yardımcısı Timur Jaksılıkov ile Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakan Yardımcısı Sahib Mamedov katıldı.

Türk Keneşi'nin kurucu üye ülkeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'den Ekonomi Çalışma Gruplarının hazır bulunduğu toplantının açılışını yapan Türk Keneşi Genel Sekreteri Halil Akıncı, kurucu ülke cumhurbaşkanların katılımıyla Bodrum'da yapılan zirvede Türk Keneşi üye ülke cumhurbaşkanların ekonomiye verdikleri önemini anımsatarak ekonomik işbirliğinin daha da derinleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Akıncı, Türk devletlerin bugün ortak ulusal gelirlerinin 2 trilyon doları aştığını ve Türk devletlerin ekonomisinin dünyada 13. sırada yer aldığına dikkat çekti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Türk dünyasının Yatırım Fonu'nun kurulması gerektiği yönündeki sözünü anımsatan Akıncı, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye cumhurbaşkanları tarafından onay aldığını kaydetti.

Gündem maddelerinin onaylanmasının ardından konuşan Ekonomi Bakanı Sariyev, Kırgızistan'ın turizm potansiyelini göstermek amacıyla Türk Keneşi Ekonomi Bakanları toplantısının Issık Göl bölgesinde düzenlenmesini kararlaştırdıklarını belirtti.

- "Savaşların nedeni enerji, ham madde ve ekonomi menfaatlerdir"

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç'ın yanı sıra AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de hazır bulunduğu toplantıda Bakan Zeybekçi, son 20-25 yılda dünya ve bölge ekonomisindeki gelişmelere değindi.

Zeybekçi, Türk dünyasının birbirini son 20-25 yılda tanımaya başlamasının ardından dünyada ekonomi merkezinin kaymaya başladığını, ekonomi ve siyasi alanında büyük gelişmelerin yaşandığına işaret ederek, "Bugün dünyada birçok hareketlere genelde demokrasi, özgürlükler, insan hakları gibi süslemeler koyarlar. Dünyadaki bütün savaşların ve mücadelelerin altında yatan tek gerekçe ve en önemli gerekçe ise enerji, ham madde ve ekonomi menfaatlerdir" dedi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz ve Kırım olaylarının hemen sonrasında ABD ve AB ülkelerinin "sessizce" yeni bir ekonomi ve siyasi yapılanmaya doğru gittiğine dikkat çeken Zeybekçi, şöyle konuştu:

"Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği'nin 28 üye devleti, dünya ticaretinin yüzde 50'sini oluşturuyor. ABD ve AB ülkeleri arasındaki yeni oluşumunun serbest ticaret anlaşmasından ibaret değildir. 2017 yılının başında hayata geçirmeyi planladığı Trans Atlantik Planı'dır. Yatırım ve ticaret odaklı ekonomik birlikteliktir, siyasi ve entegrasyon girişimidir. Burada yavaşlayan, zayıflayan, önemini yitiren ve kendisi arasında problem yaşamaya başlayan Avrupa Birliği'ni yeniden dizayn, yapılandırma ve disiplin etme girişimidir. Trans Atlantik Planı'nın uygulamaya girdiği andan itibaren dünyanın yeni bir ekonomi ve siyasi haritası olacaktır. Bu AB, Kanada, ABD ve İskandinav ülkelerini içine alacak olan yeni bir ekonomi ve siyasi harita oluşacaktır. Yeni blok oluşacaktır. ABD ayrıca, Trans Pasifik Projesi'ni uygulamaya doğru gidiyor. Bu Pasifik Projesi'nde 15 ülke yer alacak. Bu da ekonomi ve siyasi entegrasyonun diğer ayağıdır. Bunlar gerçekleştiği zaman dünya ticaret ve ekonomisinin üçte ikisinden daha fazlasına sahip olan yeni bir ekonomi ve siyasi harita ortaya çıkacaktır."

Zeybekçi, bu gelişmelerin doğrultusunda, Türk dünyasının aklını kullanarak birlik ve beraberliğini güçlendirerek dünya haritasını bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Zeybekçi, "Türk dünyası sadece dört ülkeden oluşmuyor. Başka kardeşlerimiz de var. Başka dostlarımız da var. Dünya haritasına baktığımız zaman dünya enerjisi ve ham madde potansiyelinin yüzde 60'ının üzerini barındıran bir coğrafyadan bahsettiklerini söyledi.

Türk dünyasının dünya haritasındaki konumu ve önemine vurgu yaparak konuşmasına devam eden Zeybekçi, "Dünya çok hızla değişiyor. 2020 yılı gelmeden önce dünya yeniden yapılanacak. Türkiye olarak biz, Türk Cumhuriyetler, Kafkaslar, Körfez, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yer aldığı coğrafyaya kültür coğrafyası, ata yurdu ve birinci vatan diyoruz. Bütün bu coğrafyayı göz önüne getirdiğimiz zaman giriş ve çıkış kapısının olduğu yerde Türkiye vardır. Bu coğrafyanın son yıllarda refah düzeyi ve satın alma gücü hızla gelişiyor. Burası enerji, refah, turizm ve sağlık ulaşımının dünyada birleştiği coğrafyadır" diye konuştu.

Zeybekçi, Türk dünyası ülkeleri arasında mevcut teknolojileri kullanarak mal taşımada karşılaşılan zaman sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğine de değindi.

Toplantıya iki ülkenin ekonomi bakanının katılmaması nedeniyle sonuç bildirisi imzalanmazken, Ekonomiden Sorumlu Bakanlarının beşinci toplantısının 2015 yılında Astana'da yapılacağı bildirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Kırgızistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title