Haberler

    Türbede Düğün Emeklilik Getirdi

    Bursa Vali Yardımcısı, Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar Han'ın türbesinin bulunduğu cami avlusunda oğluna çalgılı ve hokkabaz gösterili sünnet düğünü yaptı.

    Bursa Vali Yardımcısı Mehmet Özcan, 6 yaşındaki oğlu için içinde 1. Murat'ın da naaşının bulunduğu tarihi 1. Murat Hüdavendigar Camii avlusunda sünnet düğünü yaptı. Düğünde mehter takımı, hokkabaz, Hacivat- Karagöz gösterisi, kılıç kalkan ekibi vardı.

    Camiye ve bahçesindeki türbeye dua etmek için gelenler; "Başka şehirlerden ecdadımıza dua etmek için geldik. Cami ve türbe avlusunda düğün mü olur? Çalgı sesinden ne dua edebildik, ne namaz kılabildik." dediler.

    Cami avlusuna masalar kondu ve konuklar burada ağırlandı. Çocuk için de avluya bir taht kuruldu.

    Valilik yaptığı açıklamada Özcan'ın bugün itibarıyla yaş haddinden emekli olduğunu açıkladı. Vali Yardımcısı'nın kendi isteğiyle mi emekli olduğu belirtilmedi.

    "İşlevsel olabileceğini anlatmak istedik"

    Düğünde müzik ekipleri, mehter takımı, hokkabaz, Hacivat- Karagöz kıyafetli oyuncular, kılıç kalkan ekibi vardı. [Fotoğraf: Habertürk]

    Mehmet Özcan ise sünnet sırasında şunları söyledi:

    "Böyle tarihi mekanlarımızın işlevsel olarak da kullanılabileceğini bu şekilde anlamak ve anlatmak istedik. İstiyoruz ki, tarihimiz, kültürümüz her vesileyle dile getirilmiş olsun. Bir baba olarak bugün çok heyecanlıyım."

    Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bu mekanların korunması ve bakımı gibi konuları protokolle belediyeye devrettiklerini ancak protokolde bu mekanlarda düğünlere izin verilmediğini kaydetti.

    Savaş meydanında ölen tek Sultan

    [Fotoğraf: Habertürk]

    1. Murat savaş meydanında ölen tek Osmanlı sultanı. 1326'da Bursa'da doğdu. Babası Orhan Gazi, annesi Bizans prenseslerinden Nilüfer Hatun.

    Türklerin Balkanlardaki ilerlemeleri yeni bir Haçlı seferinin düzenlenmesine sebep oldu. Türk Ordusu ilerleyerek Kosova'da Haçlılarla karşılaştı. Üstün haçlı ordusu Sultan Murad Hüdavendigar'ın kurdurduğu "Topçu Ocağı"nın kullandığı topların etkisi ile dağıldı.

    1382 yılından itibaren "Murad Hüdavendigar" diye anılan Sultan Birinci Murad, Birinci Kosova Savaşı'ndan sonra savaş alanını gezerken, Sırp Kralı Lazar'ın damadı tarafından 1389'da hançerlenerek öldürüldü. Anadolu'dan Rumeli'ye düzenlediği ve bizzat katıldığı 37 savaşın hepsini kazandı.

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Murat Hüdavendigar Mehmet Özcan Habertürk Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title