Haberler

Tarihi Kütüphanede Verilen Osmanlıca Kursuna İlgi

Sivas'ta çoğunluğu Osmanlıca eserlerden oluşan tarihi Ziyabey Yazma Eserler Kütüphanesinde verilen Osmanlıca kursuna son günlerde yaşanan tartışmanın ardından ilgi arttı.

Sivas'ta çoğunluğu Osmanlıca eserlerden oluşan tarihi Ziyabey Yazma Eserler Kütüphanesinde verilen Osmanlıca kursuna son günlerde yaşanan tartışmanın ardından ilgi arttı.Sivas'ta 1908 yılında Yusuf Ziya Başara tarafından yaptırılan Ziyabey Yazma Eserler Kütüphanesi'nde bir çoğu eski olmak üzere 23 bin kitap bulunuyor. Bu kitaplardan 8 bin 80 tanesini Osmanlıca yazılmış eserler oluşurken, kütüphanede bulunan bin 40 el yazması kitabın ise bir eşi daha bulunmuyor. Kütüphane müdürü Cemal Karaca, Kütüphanemiz belkide dünyadaki ilk sivil kütüphane, yani kütüphane amacı ile yapılmış bir kütüphanedir. Kütüphanedeki kitaplarımız genelde Osmanlıca, Arapça ve Farsça eserlerden oluşuyor. Bu eserlerin içinde ise dini eserler, edebiyat, şiir, tarih gibi konuları olan eserlerimiz var. Bin 40 kitabımız nadir eserlerden, yani el yazması bir eşi daha olmayan kitaplarımız. Bununla beraber elimizde Süryanice deri üzerine yazılmış bir İncil de mevcut. Kütüphanemizde Osmanlıca ise 8 bin 80 adet kitabımız bulunuyor. Bu eserlerin içerisinde ise Ömer Seyfettin, Peyami Safa'nın eski dönemlerde okutulmuş eserleri var dedi.

OSMANLICA KURSUNA İLGİ

Kütüphane içerisinde halka açık Osmanlıca kursu da verdiklerini belirten Karaca şöyle dedi

Baktığımız zaman Milli Eğitim Müdürlüğü ile Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından verilen çeşitli kurslar var. Bizim de eserlerimiz belli. Burada bulunan eserler ise Osmanlıca, bunlar süs olsun diye dolaplara konacak değil. Bunlardan toplumun istifade etmesi gerekir. Nesil bir anda yazı değişmesi ile birden kültür değişimine uğramış durumda. Osmanlıca da bir ders. Ben nasıl bir Japonca veya Çince bir kurs başlatsam ona nasıl merak var ise geçmiş tarih ile irtibat kurmak bilgilenmek kültürlü olmak adına Osmanlıca kursuna da ilgi var. Biz Halk Eğitim Merkezi ile birlikte iki yıldır Osmanlıca kursu veriyoruz. Halkımız da seviyor. İlgi de gösteriyor.

'MEZAR TAŞLARINI OKUYABİLİRLER'

Osmanlıca öğrenenlerin eski mezar taşlarının üzerinde bulunan yazıları okuyabileceklerini iddia eden Karaca, şöyle devam etti Osmanlıca öğrenenler, okuyanlar bizim Halifelik ve Yukarı Tekke Mezarlığında bulunan ve Osmanlıca yazan mezar taşlarında bulunan o yazıların düz olanlarını okurlar ve çok rahat anlarlar. Bu mezar taşı okumaktan da ziyade geçmişteki bir kültürü kavrama, anlamadır. Osmanlıca nedir. Dilimiz aynı yazımız farklı. Bundan dolayı kültürümüzden kopmamamız gerekir. Kursumuza ilgi çok fazla, meraklıları var. Tartışma gündeme geldikten sonra çok büyük bir talep başladı. Şu an halka açık kursumuz var, isteyen herkes katılabiliyor.

Yaklaşık bir aydır Osmanlıca kursuna katılan Neslihan İlhan, Kendi kültürümüzü güzel bir şekilde anlayabilmek, öğrenebilmek ve geçmişte yaşananları öğrenebilmek için kursa katıldım. Mezar ziyaretlerine gittğimiz zaman mezar taşlarında neler yazıyor okuyamıyordum. Onları okuyup anlamak için yaklaşık bir aydır kursa katılıyorum. Osmanlıca öğrenmek sanıldığı kadar zor değil, kolayca öğrenebiliyoruz dedi. Osmanlıca kursu öğretmeni Murat Darıcık ise, Kurslarımız gayet güzel neşeli bir şekilde geçiyor. Kursiyerlerimiz de derslere zevk ile katılıyor. Yaklaşık 3 yıldır bu kursları düzenliyoruz. Herşeyi yerinde öğrenmek güzel olduğu gibi Osmanlıcayı da öğrenmek son derece zevkli diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cemal Karaca Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title