Haberler

Tandoğan Meydanı'nın İsminin Değiştirilmesine Mimarlardan Tepki

Güncelleme:

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nce Tandoğan Meydanı'nın isminin Anadolu Meydanı olarak değiştirilmesine mimarlardan tepki geldi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Tandoğan Meydanı'nın isminin Anadolu Meydanı olarak değiştirilmesine mimarlardan tepki geldi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Bu isim değişikliğinin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz, memleketi sıfırlayanlar şimdi bizim belleklerimizi sıfırlamaya çalışıyorlar. Kimse toplumun belleğini sıfırlamaya kalkışmasın" dedi.

"İSİM DEĞİŞTİRMEK KENTSEL CİNAYETTİR"

Kent kimliğinin ve kültürünün sürekliliğinin sağlanmasında ve kuşaklardan kuşaklara aktarılmasında, bellek mekanlarının önemli olduğunu, dönemi karakterize ettiği ve topluma mal olduğunu ifade eden Candan bu değişikliklerin ideolojik olduğunu söyledi.

Candan şöyle devam etti: "Gökçek belirli aralıklarla, kent kimliğinde önemli mekanların isimlerini değiştirmeye çalışarak kendi bakış açısını dayatıyor. Sokak ve cadde isimlerini değiştirdi. Bahçeli'de 7. cadde ismini değiştirdi yeni koyulan ismi kimse hatırlamıyor bile, bir dönemde Anıtkabir'in etrafındaki tüm sokakların ismini değiştirmek istedi. Akdeniz Caddesi'nin ismini değiştirmeye çalıştı, başarılı olamadı. 2012 Nisanında yine Tandoğan Meydanı'nın isminin değiştirmeye çalıştı. Olmadı. Ara ara ısıtarak yoklamaya çalışıyor. Bu sıradan bir isim değiştirme değildir, Cumhuriyet'in kentsel mekanlarını ve bellek mekanlarını barındıran Başkent Ankara'nın içinin boşaltılarak değiştirilmek istenmesinin bir sonucudur. Bu yaşam çevrelerimizdeki tarihsel olayların belleklerdeki yerlerine taammüden müdahaledir. Bellek mekanların isimlerinin değiştirilmesi kentsel cinayettir."

"GÖKÇEK ÇOK İSTİYORSA KENDİ İSMİNİ DEĞİŞTİRSİN, BAKALIM HALK KABULLENECEK Mİ?"

'Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir, bu karar Taksim Meydanının, Zafer Meydanının, Atatürk Bulvarı'nın, isimlerinin de değiştirilmek istendiğinin habercisidir' diyen Candan "Geçmişimizi yok etmeye çalışıyorlar. Değiştiremediklerini işlevsiz hale getirerek başka bir değiştirme süreci ile karşımıza çıkıyorlar. İnönü Stadyumu, Cebeci stadyumu, kentlerdeki Atatürk stadyumlarının yıkım tehdidi ile karşı karşıya kalması, İstanbul'da 3.hava limanın yapılması ile birlikte Atatürk havalimanın işlevinin bitirilerek yok edilmesi gibi bir bellek cinayeti ile karşı karşıyayız. İsimlerle oynuyorlar, bu tamamen ideolojik. Masum değiller. Aklının gerisindeki sıfırlama ve unutturma hareketlerini görüyoruz. Meclis kararlarının iptali için yargıya taşıyacağız" dedi.

İsteyenin kendi ismini değiştirebileceğini belirten Candan "Gökçek çok istiyorsa kendi ismini değiştirsin, bakalım halk kabullenecek mi?" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Tezcan Karakuş Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (20)

ASILTÜRK:

Lüzumsuz ve ne işe yaradığı bilinmeyen toplum kuruluşu olan Mimarlar Odası''ndan misyonuna yakışır ancak böyle bir hareket beklenir

9
6
yanıtYanıtla
ahıskalıtürk:

çok iyi olmuş anadolu yakışanda budur her yer yahudi isimlerle putlarla dlu memleket

5
7
yanıtYanıtla
TürkmenmobilWeb@haberler.com:

gecmisimizi unurturmaya çalışıyorlar mış . Bizim 5 bin yıllık tarihimizi unurturmaya çalıştı bu CHP zihniyeti hainler

6
5
yanıtYanıtla
mimar:

sezen aksunun ismini sokaktan kaldıran insanlar gelmiş Tandoğan isminin kaldırılmasına karşı çıkıyor. acaba tandoğanın kim olduğunu biliyorlar mı hayır bilip de yapıyorlarsa kabul etsinler faşistin önde gideni olduklarını. . .

6
5
yanıtYanıtla
Mustafa kemal Çetin:

Ankara''nın AKP. li belediye başkanı İ. Melih Gökçek her yönü ile kaşınıyor ama bu adam haddinibildirekecek ne bir kimse var şu aşamada, ne de bir kurum var. Köpeksiz köy bulmuşlar, değneksiz geziyorlar. Cumhuriyet Savcıları neden Bülent Arınç''ın'' Ankara''yı parsel parsel eşe-dosta, hısım akrabaya nasıl sattığını biliyorum'' sözünü ihbar kabul edip bu şahıs hakkında kanuni işlem yapmıyorlar?

8
2
yanıtYanıtla
.:

ARIZA ÇIKARMAKTAN GAYRI BİR İŞLEVİ OLMAYAN BU ODALAR SÜREKLİ SAÇMALIYOR. ANADOLU İNSANINA TOPYEKÜN ''ÖKÜZ'' DİYEBİLECEK KADAR ALÇALMIŞ EDEPSİZ BİR FAŞİSTİN ADI UTANÇTIR, BU UTANCI ANCAK CHP ZİHNİYETİ SAVUNURDU, HİÇ ŞAŞIRMADIM. . .

3
6
yanıtYanıtla
Mernuş:

İSABET OLMUŞ. Halkı küçümseyen birinin adı ülkemden silinmeli.

3
6
yanıtYanıtla
KamillerMobil-IOS:

Parsel parsel sattı isimleri değiştirip aynı yeri başka kişilere satacaklar heralde :)))

5
4
yanıtYanıtla
aferimmobilWeb@haberler.com:

yapacak işi kalmadı bu fikirsizlikten Yeni Türkiye,ürün aynı yeni sana ,yeni tursil ucuz pazarlama taktiği aynısı aynısı aynısı...

6
2
yanıtYanıtla
osmanliMobil-ANDROID:

Hayır mı isim değişikliği imara aykırımi ??

3
4
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title