Haberler

Talat: "İnönü'yü Kaybetmek Büyük Bir Acı"

KKTC Cumhurbaşbakanı Mehmet Ali Talat, Eski Başbakan Yardımcılarından Erdal İnönü'nün Kıbrıs'ın Siyasi Yaşamına Bir Örnek Olarak Geçtiğini Kaydetti. Talat, İnönü'nün Vefatından Duyduğu Üzüntüyü Dile Getirerek Ailesine ve Türk Ulusuna Başsağlığı Diledi.

KKTC Cumhurbaşbakanı Mehmet Ali Talat, eski başbakan yardımcılarından Erdal İnönü'nün Kıbrıs'ın siyasi yaşamına bir örnek olarak geçtiğini kaydetti. Talat, İnönü'nün vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek ailesine ve Türk ulusuna başsağlığı diledi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin Beşiktaş İstanbul Modern Sanatlar Galerisi'nde, Kıbrıs Türk tarihi ve kültürüne ait olan yüz yıllardır saklı kalmış şehr-i kayıtlar, beraatlar gibi pek çok belgenin sergilendiği "400 Yılın Mirası / Kıbrıslı Evkaf Kayıtları Sergisi" açılış törenine katılan Talat, İnönü'nün ölümüne ilişkin başsağlığı diledi. Üniversitede okuduğu dönemde hocası olduğunu ifade ettiği Erdal İnönü'yü çok sevdiğini söyleyen Talat, şöyle konuştu:

"Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne 1970 yılında geldiğimde, İnönü üniversiteye yeni rektör olmuştu. Bir fizik profesörüydü, alanında uzmandı. Yumuşak, insancıl ve demokratik kişiliğiyle, o en fırtınalı günlerde üniversitenin başına bir şey gelmeden ve öğrencilerin başına fazla bir şey gelmeden o günleri atlatmakta eşsiz katkıları oldu. Sonra siyasete girdi, siyasette de örnek bir kişi oldu. Ne zaman siyasette olacağını, ne zaman ayrılacağını çok iyi bildi. Kıbrıs'ın siyasi yaşamına bir örnek olarak geçti.

Sayın İnönü'yü kaybetmek büyük bir acı. Kıbrıs'ta demokrasinin yara aldığı günlerde karşıt uçları bir araya getirerek bir erken seçimle Kıbrıs'ta demokrasinin yeniden yeşermesine katkı sağlayan bir kişiydi. Kendisini saygıyla anıyorum, rahmet diliyorum'

"MİSAFİR DEĞİL, GERÇEK SAHİBİZ"

Açılışın ardından sergiyi gezen Talat, kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Talat, serginin, Kıbrıs Türkleri'nin Kıbrıs'ta 400 yıllık misafir değil, Kıbrıs'ın sahibi olduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı. Serginin tarihi ve siyasi bir önem arz ettiğini belirten Talat, "Sergide gösterilen eserler, Kıbrıslı Türkler'in bundan önce haklı olduğu gibi bundan sonraki süreçte de davasında haklı olduğunu gösteriyor. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm peşindeyiz. Bunun tescili de sergide gördüğümüz eserler ve

görmediğimiz yüzlerce, binlerce kayıtlar ve belgelerdir. 'Adil bir çözüm istiyoruz' dememizin nedeni zaafiyet değil, haklı ve güçlü olduğumuzun bir göstergesidir" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgedeki barış ve istikrara yapmakta olduğu katkılara destek olmak, dünya barışına katkıda bulunmak ve Türkiye'nin AB yolculuğuna engel değil, destek olmak için barışçıl çabalarını sürdürdüklerini söyleyen Talat, tescil edilmiş haklarının korunarak geliştirileceğini, koruma ve korunma peşinde değil, geliştirme peşinde olduklarını belirterek, dünyayla bütünleşen, dünya kültür mirasına katkıda bulunan ve ondan payını alan bir halk olarak bu çabalarını sürdürdüklerini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı

Talat, ''Bizi Kıbrıs'ta geçici olarak görenlere, Kıbrıs'ı bir şekilde ayağımızın altından alıp götürme hevesinde olanlara bu belgelerle cevap verdik'' diye konuştu. Belgelerin dünyadaki başka ülkelere de taşınacağını ve oralarda da dost olan ve olmayanlara Kıbrıs'taki Türk varlığının gösterileceğini anlatan Talat, Kıbrıs'ta bunca yüzyıldır köklü bir şekilde yaşayan bir halkın bundan sonra da bu yaşamını sürdüreceğini, haklarını koruyarak değil geliştirerek, dünyayla bütünleşerek kucaklaşacağını kaydetti.

Konuşmada bir gazetecinin, gün ışığına çıkarılmayan başka belgelerin olup olmadığı yönündeki sorusuna Talat, "Elimizde Maraş ile ilgili tapu kayıtları bulunmaktadır. Bu kayıtları anlaşmak için masaya oturduğumuzda pazarlık konusu edeceğiz" dedi.

Belgeler içerisinden seçilen 100 parça eserin yer aldığı ''400 Yılın Mirası/Kıbrıs'ta Evkaf Kayıtları Sergisi, İstanbul Modern Sanatlar Galerisinde 30 Kasım'a kadar açık kalacak.

(AU-CİN-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title