Haberler

Sivas Olaylarının 18'inci Yılında Otel Önünde Olay Çıktı (2)

Sivas olaylarının yıldönümü nedeni ile Eski Belediye Sokak üzerinde bulunan eski Madımak Oteli, yeni adıyla Bilim ve Kültür Merkezi'nin önüne gelen grup, polis barikatına tepki gösterdi.

Sivas OLAYLARININ 18'İNCİ YILINDA OTEL ÖNÜNDE OLAY ÇIKTI (2)

TEPKİLİ AİLELER OTELE GİRMEDİ

Sivas olaylarının yıldönümü nedeni ile Eski Belediye Sokak üzerinde bulunan eski Madımak Oteli, yeni adıyla Bilim ve Kültür Merkezi'nin önüne gelen grup, polis barikatına tepki gösterdi. Alana gelenler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum ile birlikte milletvekilleri Kamer Genç, Sabahat Akkiraz ile ölenlerin yakınları ve anma komitesi üyeleri, polis barikatının arka tarafına alınarak binaya yaklaşmalarına izin verildi.

Ailelerin yanlarında getirdiği 'Madımak Utanç Müzesi' levhasını binaya asmak istemeleri üzerine polis izin vermeyince, tartışma çıktı. Bunun üzerine aileler tepki göstererek binaya girmedi.

Polis barikatı nedeni ile binaya 20 metre masafede bekleyen gruptan ön tarafta bulunanlar tekmeyle polis barikatını yıkmak istedi. Bu sırada bazılarının bayrak sopaları ile polise müdaha etmeye çalıştığı görüldü. Gaz maskesi takan polisler biber gazı sıkarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Kalabalık arkaya doğru kaçışarak PTT binasının ön trafında toplandı. Gazden etkilenenler yanındakilerin yardımıyla suyla yüzlerini yıkayarak kendilerine gelmeye çalıştı. Biber gazı sıkılmasına kızanların da ellerine ne geçtiyse polise fırlattı.

'PROVAKASYON UYARISI'

Olaylar devam ederken tertip komitesinin bulunduğu otobüsün üzerine çıkan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, kalabalığı sakinleştirmeye alıştı. Öker'in öndeki grubun provokatör olduğunu söylemesi üzerine otobüse yönelik de tepkiler oldu. Turgut Öker yaptığı konuşmada, "Biz 18 yıldır buraya insan öldürmeye gelmedik, bir karıncayı bile incitmedik. Protestonuzu alkışlarınızla, ıslıklarınızla yapın. Buraya gelmemizi engellemeye çalışıyorlar. Yakan katiller gibi bizi de provoke etmeye çalışıyorlar. Provokasyonlara prim vermememiz lazım. Provokatörler ön tarafta, bakın nasılda ellerini ovuşturuyorlar. Burada bir olay çıksın ki seneye buraya gelmesinler diye. Amaçları burada provokasyon çıkartıp seneye buraya gelmemize engel olmak. Olay çıkartmak istiyorlar, bizler alet olmayacağız. Bu binanın kapısını ne kadar cilalarsa cilalasınlar güzel olmayacak" dedi.

'180 YIL SONRA DA BURADA OLACAĞIZ'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelyurtise 18 yıldır buraya geldiklerini belirterek, "Dostlar, dost olmayanlar bilsinler bizler 180 yıl sonrada burada olacağız. Bu otelin önüne ne asarlarsa assınlar, burası utanç müzesidir. Utanç müzesini engelleyenler yeni katliamlar peşindeler. Seneye buraya gelmemizi engelleyemezler" diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel ise, "Amacımıza ulaştık. Otelin önüne kadar geldik. Sivas'ta yaşayan vicdanı temiz Sünni kardeşlerimize sesleniyorum. Sivas'ın yüzü ak olacaksa bu Sünni ve Aleviler birlikte olacak" diye konuştu.

Aileler adına ise olaylarda ölen Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin konuştu. Gültekin, "Unutulmamalı ki burada bir katliam daha yaşanmasın. Sizler ellerinizde taşıdığınız fotoğraflara layık bir şekilde davranalım. Bizi tahrik etmeye çalışıyorlar. Bu tahriklere sakın kapılmayalım" dedi.

Sivas Demokrasi Platformu Adına konuşan İbrahim Şahin ise, "Devlete ve AKP Hükümetine sesleniyoruz; Madımak Oteli'ni 'Bilim ve Kültür Merkezi'ne çevirmek ve Madımak adını unutturmak gibi beyhude çabalardan vazgeçin. Türkiye geçmişindeki bu utançla yüzleşmek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bu nedenle Alevi örgütlerinin, Ailelerin Emek ve Demokrasi güçlerinin sesine kulak verin. Madımak Oteli'ni bir Utanç Müzesi'ne dönüştürerek, bu katliamların lanetlenmesini sağlayın. Bir avuçtuk on binler olduk" dedi.

Çıkan olay ve tartışmalar nedeni ile planlanan konuşmalar kısa tutuldu. Daha sonra otobüsten anons yapılarak programın bittiği ve grubun dağılması istendi. Kalabalığın büyük bir bölümü geldiği güzergahı kullanarak yeniden Seyrantepe Mahallesi'ndeki cemevi önüne döndü. Otel önünde bekleyen az sayıda kalabalığı ise caddede kordon oluşturan çevik kuvvet ekipleri, hükümet meydanı tarafına doğru yönlendirerek alanı boşalttı. Olaylarda 1 kişi yaralanırken, sıkılan gazdan etkilenerek baygınlık geçirenler olduğu görüldü. - Sivas

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title