Haberler

Sivas Katliamında Umutlar Tükendi

Güncelleme:

HSYK'dan Sivas Davası'nın 4 gün sonra zaman aşımına uğrayacak olmasıyla ilgili açıklama geldi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekilliği'nden (HSYK) Sivas Davası'nın 4 gün sonra zaman aşımına uğrayacak olmasıyla ilgili açıklama geldi Açıklamada, 'Zamanaşımı konusunda bundan sonra yapılabilecek fazla bir şey yok...' denildi.

HSYK Başkanvekili İbrahim Okur, zamanaşımına uğramak üzere olan Sivas Davası'na ilişkin açıklama yaptı.

Sivas katliamının sanıkları hakkındaki yargılamanın zamanaşımına uğramasına 4 gün kala yargının nasıl davranacağı sorusuna Okur, şöyle yanıt verdi:

"Sivas davasında 5 sanık hakkında zamanaşımı doluyor. 4 sanık hiç yakalanmamış, diğer sanık serbest bırakılmış. Sivas davasında sözkonusu sanıklarla ilgili zamanaşımının sonuna gelindiği görülüyor. Zamanaşımı da tüm modern ceza hukununda olan bir uygulama. Mahkeme takdir hakkını kullanabilir. Aslında bu davada zamanaşımı uzamış. Bu sanıklar asli fail değil, onlara cezalandırılmış. Bu saatten sonra yapılacak fazla bir şey yok."

'ÖZEL YETKİLERİ BEN DE GENİŞ BULUYORUM'

Okur, son olarak şike davası ile tekrar tartışmalı hale gelen özel yetkili mahkemelerle ilgili soruya ise şöyle yanıt verdi: "2007'lere kadar tartışılmamış. Kamuoyundaki tartışma yaratan tartışmalarla gündeme geldi. Terörle ve uyuşturucuyla mücadele ediyorsanız bu mahkemelere ihtiyaç var. Yetkilerini kısıtlayabilirsiniz. Yetkilerini ben de geniş buluyorum."

Özel yetkili mahkemelerin yaptığı yargılamalarda tutuklu oranın yüksek olduğunu dile getiren Okur şu örneği de verdi: "İstanbul 12. Özel Yetkili Mahkemesi'nde şu anda 2600 sanık yargılanıyor. Yaklaşık 542'si yani yüzde 20'si tutuklu. Ergenekon davasında ise sanıkların 257 sanıktan 65'i yani yüzde 25'i tutukludur. Mahkemelerin yaptığı işleri değerlendirirsek bu sayılar çok değildir. Ama Özel Yetkili mahkemelerin gerekli olduğunu düşünüyorum."

Savcı Ferhat Sarıkaya'yla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirten Okur, "15-16 uygulamada 11 hakim ve savcı disiplin cezasıyla cezalandırıldı. Özel Yetkili 25 mahkemede 188 kişi çalışıyor. 9 bin hakim şikayet edilmiş 1100 kişi için soruşturma izni verilmiş" diye konuştu.

ÜNLÜ GLADİO SAVCISI GELİYOR

AİHM kararları ışığında ifade özgürlüğü ve medyanın sorumluluğunun da konuşulacağı sempozyumdan bahseden Okur, organizasyonla ilgili şöyle konuştu: "İlk kez 250 hakim bir araya gelecek.

Sempozyumda AİHM kararları ışığında ifade özgürlüğü ve medyanın sorumluluğu da konuşulacak. İlk kez 250 hakim bir araya gelecek. İtalya'daki Gladio soruşturmasını yürüten Savcı Casson da sempozyuma davet edildi.

Tutuklu milletvekilleriyle ilgili takdirin hakimlere ait olduğunu belirten Okur, "Ama karar mahkemenindir" dedi.

Hakim kararlarına yönelik eleştirileri değerlendiren Okur sözlerini şöyle sürdürdü: "İki hukukçunun olduğu yerde en az üç görüş vardır. Hakimlerin farklı kanaatlerinin olması doğaldır. Farklı görüşlerin olması içtihatların oluşması için önemli.

Bizim kurul olarak yargısal görevimiz yok. Hakim yanlış karar verdiyse bunun şikayet mercii Yargıtay. Herkesin bilinçlenmesi lazım.

Biz Türkiye genelinde hakim ve savcılarla toplantı yaptık. Tepkisel değil, sorunları kökten çözecek adımlar lazım."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

İbrahim Okur Sivas Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title