Haberler

Simav Depremine Bilimsel İnceleme

Deprem uzmanları, 16 Nisan 2012'den bu yana 300'ü aşkın yer sarsıntısının kaydedildiği birinci derece deprem kuşağındaki Kütahya Simav'da incelemelerde bulundu.

Deprem uzmanları, 16 Nisan 2012'den bu yana 300'ü aşkın yer sarsıntısının kaydedildiği birinci derece deprem kuşağındaki Kütahya Simav'da incelemelerde bulundu.

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Kaynak, İstanbul Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday ile AFAD Eğitim Koordinatörü Özden Işık'tan oluşan ekip, fay hareketliliğinin bir yıldır devam ettiği Simav'da incelemelerde bulundu.

Son günlerdeki depremlerin merkez üssü sayılan Simav'a 18 kilometre mesafedeki Şenköy beldesindeki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan bilim adamları, ilçede yaklaşık bir yıldır ardı arkası kesilmeyen artçı sarsıntıların iki ya da 3 yıl daha sürmesinin beklendiği yönünde görüş bildirdi.

Simav'da devam eden artçı sarsıntıların yeraltındaki sıcak su buharının hareketliği ve volkanik arazi yapısından kaynaklandığını ileri süren bilim adamları, bölgede meydana gelebilecek depremlerin büyüklüğünün de en fazla 6 şiddetinde olabileceği yönünde görüşlerini dile getirdiler.

Devam eden artçılar ve olası depremlerin doğal güzellikleri ile ünlü Simav'ı ve Simav halkını doğrudan tehdit eder halde bulunduğuna dikkat çeken bilim adamları, en büyük tehlikenin ise halen hiçbir faaliyette bulunmayan ve 51 kilometre uzunluğunda olduğu tahmin edilen Bin 500 rakımlı Simav Dağı altındaki Simav Fay hattı olduğunu ileri sürdüler.

Simav fay hattında şimdilik herhangi bir hareketliliğin görülmediğini savunan Prof. Dr. Uğur Kaynak, "Allah'a şükürler olsun Simav Fay Hattında şimdilik herhangi bir hareketlilik gözükmüyor. Ancak herhangi bir hareketlilik yaşanırsa Simav Fay hattı bölgede 6.8 veya üzeri depremler üretebilecek düzeyde" dedi.

Simav'ın ileride karşılaşabileceği tehlikelere karşın şimdiden tedbir amaçlı kentsel dönüşüm planı kapsamında daha güvenli bir yere taşınmasını öneren Prof. Dr. Uğur Kaynak, "Tespitlerimize göre Simav'daki artçı sarsıntılar iki veya 3 yıl daha devam edebilir. Bu durum Simav halkını etkilemeye devam eder" dedi.

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Yaptığımız incelemelerde Simav'daki fay hareketliliğinin birkaç yıl daha sürmesini bekliyoruz. Simav'ın doğu kesiminde devam eden deprem hareketliliği en fazla 6 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek kapasitede gözüküyor. Simav'da yapıların deprem yönetmenliğine uygun daha sağlam yapılması gerekiyor" dedi.

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday da, bölgedeki hareketliliği daha yakından izlemek için araştırma istasyonu sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

Agalday, "Son olarak Şenköy beldesinde de yeni bir izleme istasyonu kurmak için Belediye Başkanı İsmail Barındık ile anlaştık. Yakında Şenköy'e yeni bir izleme istasyonu kuracağız" dedi. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fuat Agalday Kütahya Şenköy Simav Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title