Haberler

Okullarda Ücretsiz Yemek Verilmesi İstendi

Güncelleme:

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başak Akkan, okullarda ücretsiz yemek verilmesi gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili olarak yapılan bir programda, çocuk hakları uzmanı Dr. Menekşe Tokyay da destek verdi.

Okullarda ücretsiz yemek verilmesini isteyen İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başak Akkan, "Bu program, dünyada 100'ün üzerinde ülkede uygulanıyor. Biz 2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde bir araştırma yapmış ve dünyadaki modelleri incelemiştik. O zamandan bu yana konu daha büyük bir aciliyet kazandı. Türkiye açısından acilen kaynak ayrılması gereken bir konu… Niyet olduktan sonra modeller geliştirilebilir. Önemli olan, yaşadığımız çoklu krizler ortamında ve çocuk yoksulluğunun derinleştiği bir çağda, bunun çerçevesini çizmek ve bunu en temel çocuk hakkı olarak belirlemek gerekiyor. Bu bir lütuf değil, bir hak" dedi.

Gazeteci Semra Topçu'nun YouTube kanalında yayınlanan "Yaşasın Çocuklar" programında, "Okullarda ücretsiz yemek" başlığı işlendi. Son yayınlanan programın konukları, gazeteci-çocuk hakları uzmanı Dr. Menekşe Tokyay ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başak Akkan'dı.

DR. TOKYAY: "ÇOCUĞUN DAMGALANMAYACAĞI, UTANÇ DUYMAYACAĞI BİR SİSTEM GETİRİLMESİ ÖNEMLİ"

Dr. Tokyay şöyle konuştu:

"Okul Yemekleri Koalisyonu diye 96 üyeli bir uluslararası koalisyon var. Uzun zaman boyunca, Türkiye'nin bu koalisyona üye olması çağrısında bulundum. Birçok ülke bu koalisyon içinde kendi deneyimlerini paylaşıp projeler üretiyorlar. Hindistan, yıllık 2,8 milyar dolarlık bütçeyle her yıl 125 milyon çocuğa, her gün ücretsiz yemek imkanı tanıyor. Benzer şekilde Brezilya, Şili de bu açıdan örnek niteliğinde ülkeler. Avrupa Birliği'nde de 5 ülke, ekonomik durum gözetmeksizin tüm çocuklara lise eğitimine kadar ücretsiz yemek sağlanıyor. Ancak bu süreçte çocuğun damgalanmayacağı, ücretsiz yemek uygulamasından faydalanmaktan utanç duymayacağı bir sistem getirilmesi önemli.

TOPÇU: "DÜNYADA 139 ÜLKEDE OKULLARDA ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ YEMEK VERİLİRKEN TÜRKİYE'DE KONU GÜNDEMDEN DÜŞTÜ"

Gazeteci Topçu da şunları söyledi:

"Bu uygulamanın bütünlüklü olması, siyaset-üstü değerlendirilmesi, anayasal bir hak olarak tanınması ve merkezi yönetimin desteğiyle sürdürülmesi, eğitim ve sosyal politikaların eş güdümlü yürütülmesi, gıda güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Dünyada 139 ülkede okullarda çocuklara ücretsiz yemek verilirken Türkiye'de konu gündemden düştü. Genel seçim öncesi başlatılan ve 19 milyon öğrenciden 1,8 milyonunu kapsayan uygulama birkaç ay sürdükten sonra deprem illeri hariç iptal edilmişti. Faturalarda TRT'ye ayrılan katkı payı gibi zorunlu ödemeler, çocuklara ücretsiz okul yemeği sağlanmasında sürdürülebilir bir kaynak oluşturabilir."

DOÇ. DR. AKKAN: "BU BİR LÜTUF DEĞİL, BİR HAK"

Doç. Dr. Akkan, okullarda bir öğün ücretsiz yemek konusuna ilişkin şunları söyledi:

"Bu program, dünyada 100'ün üzerinde ülkede uygulanıyor. Biz 2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde bir araştırma yapmış ve dünyadaki modelleri incelemiştik. O zamandan bu yana konu daha büyük bir aciliyet kazandı. Türkiye açısından acilen kaynak ayrılması gereken bir konu. Ayrıca sürekli gündemimizde. Akademisyenler, Bakanlık, sivil toplum sürekli gündeme getiriyor. Yıllar içerisinde bu konu etrafında bir tartışma oluşması da avantaj doğuruyor. Kamuoyu talebi ve desteği de arttı. Niyet olduktan sonra modeller geliştirilebilir. Önemli olan, yaşadığımız çoklu krizler ortamında ve çocuk yoksulluğunun derinleştiği bir çağda, bunun çerçevesini çizmek ve bunu en temel çocuk hakkı olarak belirlemek gerekiyor. Bu bir lütuf değil, bir hak."

Kaynak: ANKA / Güncel

Çocuk Uluslararası İlişkiler Eğitim Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı? Trendyol Süper Lig'de son haftalara girdik 1 Mayıs kurumsal mesaj örnekleri! Şirket çalışanlarınıza gönderebileceğiniz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajları 1 Mayıs kuaförler açık mı, berberler kapalı mı? X CEO'su Linda Yaccarino kimdir? İşte Yaccarino'nun kariyeri Taksim 1 Mayıs'ta neden yasak? 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlamak yapmak niye yasak, Taksim 1 Mayıs'ta neden kapalı? Dabke dansı nedir, dabke dansı yasak mı? 1 Mayıs'ta Taksim kapalı mı? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için Taksim açık mı, yasak mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title