Haberler

Nusaybin'de Gerginlik Dün De Sürdü

Emine Ayna, "başbakan 12 Eylül Askerı Darbesını Yaşatıyor"

EMİNE AYNA, "BAŞBAKAN 12 EYLÜL ASKERI DARBESINI YAŞATIYOR"

MARDİN'in Nusaybin İlçesi'nde, askeri operasyonlar ve PKK'lıların cenazelerine yönelik uygulamaları protesto etmek üzere binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Polisin uyarısına rağmen yasadışı gösteriye gösteriye devam eden binlerce kişiye polis, gaz bombası ve tasdikli su ile müdahale etti. BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, taş atan çocukları engelleyebileceklerini, ancak PKK'lıların cesetlerine yapılan işkenceye kimin dur diyeceğini sorarak, "Başbakan 12 Eylül askeri darbesini yaşatıyor" dedi.

BDP Nusaybin ilçe teşkilatı tarafından dün düzenlenen yürüyüş, Şirin Sokak'ta bir araya gelen binlerce kişi ile başladı. Yetkililer ilçe merkezine doğru yapılan yürüyüş sırasında kalabalığın dağılmaları yönünde uyarılar yaptı ve bunu bir kaç kez tekrarladı. BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, BDP Mardin İl Başkanı Ali Aslan, BDP PM Üyesi Mahmut Çelik, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın da aralarında bulunduğu binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, "Siyasi soykırım operasyonları kınıyoruz" ve çatışmalarda öldürülen PKK'lıların fotoğrafının yeraldığı pankartlar taşındı. Yürüyüş boyunca sık sık "intikam, Başbuğ şaşırma bizi dağa taşırma" sloganları atıldı.

BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, yürüyüş yapmadan önce emniyet yetkililerinin kendilerinden bir ricada bulunduklarını ve kendilerine taş atılmamasını istediklerini söyledi. Ayna, "Ben de sizlerden taş atmamanızı istedim siz de yaptınız. Bunu söyleyenlere sesleniyorum. Taş attıkları için 3 bin çocuk cezaevlerinde. Öfkelerini zapt etmeye çalışıyorlar silaha karşı, aşırı şiddete karşı kendilerini savunmaya çalışıyorlar. Karşılarında duran koskoca adamlar, siz cenazelere işkence yapıyorsunuz. Burada bir çocuğun eline taş almasını engelleriz, müdahale ederiz diyenlere söylüyorum, cenazelere işkence yapanlara kim dur diyecek" dedi.

Sözleri sık sık "İntikam" sloganları ile kesilen Ayna konuşmasında AKP'yi de eleştirdi. Ayna, başbakanın onlarca sivilin ölmesine de neden olduğunu iddia ederek, "Bu demokrat başbakan anayasa değişikliği ile demokrasi getireceğini söylüyor. Bu demokrat başbakan gerilla cenazelerine işkence yapılırken, PKK'li annelerinin yürekleri yandığı için ölüm oruçlarına girerken, bu demokrat başbakan tatil yapıyordu. 12 Eylül Askeri darbesinde yaşadıklarımızı bugün burada başlatan bu başbakan bize demokrasi getiriyor. Operasyon kararını aldı, Kürt halkının imha ve inkar kararını alan bu başbakan, utanmadan şimdi meydanlara çıkıp demokrasi getireceğini söylüyor. Buradan AKP'ye ve yandaşlarına sesleniyoruz. Kürtleri 12 Eylül 1980 askeri darbesi çökertmedi. Bu halkı askeri darbe işkencesi diz çöktürtmedi. Getirmişler önümüze askeri darbesi anayasasını siz bununla razı olun diye. Bu halk karşısında boyun eğmedi, AKP'nin siyasi darbesi karşısında boyun eğmeyecek" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Şirin Sokağa doğru yürüyen kalabalık gruba, polis tarafından dağılmaları yönünde tekrar uyarılar yapıldı. Dağılmamakta direnen ve örgüt lehinde sloğan atan gruba polis, gaz bombası ve tasdikli su ile müdahale etti. Müdahaleye taşlarla karşılık veren grup üyeleri ile polis arasında arbede çıktı. Polisin sıktığı gaz bombasından göstericilerle bilrikte evlerinin balkonlarında oturan vatandaşlar da etkilendi. Göstericiler de polise molotof kokteyli ve taşlarla karşılık verdi. Polis ile göstericiler arasında yaşanan arbede, gece geç saatlere kadar devam etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title