Haberler

Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansları

Devlet Bakanı Mehmet Aydın:

Devlet Bakanı Mehmet Aydın:

"Medeniyetler İttifakı Projesinin 'Büyük Ortadoğu Projesi 'ile alakası yoktur"

"Medeniyetler çatışması bir kader değildir. Eğer çatışma varsa bunun baş sebebi cehalettir"

Katar Emiresi ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Düzeyli Grup Üyesi Şeyha Mozah:

"Sorunların çözümünde diyalog da çok önemli ve aşırılıktan da uzak kalınmalıdır. Sorumluluklarımız ve çıkarlarımız ortaktır"

"Çözüm için küçük siyasi menfaatleri gözardı etmeliyiz"

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansının Kasım ayı konuğu Katar Emiresi ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Düzeyli Grup Üyesi Şeyha Mozah oldu. Konferansa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile kızları Esra Erdoğan Albayrak ve Sümeyye Erdoğan da katıldı.

"SÜREKLİ BİR DEMOKRASİDEN BAHSEDİLİYOR AMA BU KONUDA HERKES ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMIYOR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile birlikte eşbaşkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı projesi kapsamında düzenlenen Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansı'nda konuşan Katar Emiresi ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Düzeyli Grup Üyesi Şeyha Mozah, Türkiye'nin jeopolitik olarak büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Mozah, sürekli bir demokrasiden bahsedildiğini ama bu konuda herkesin üstüne düşeni yapmadığını belirterek, "Batı'nın da bu konuda ciddi olması gerekir. Bizden nasıl bir şeyler istiyorlarsa onlar da üzerlerine düşeni yapmalıdır" dedi. Bu yüzyılın "Barış, hoşgörü ve adalet yüzyılı" olarak lanse edildiğini ama bu kavramların neredeyse ortadan kaybolduğunu dile getiren Mozah, Filistin ve Afganistan başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinde bunun açıkça görüldüğünü belirtti.

"İTTİFAK, GÖREVLERİNİ YERİNE GETİREBİLMEK İÇİN ULUSLARARASI BİR ALAN OLUŞTURMAK ZORUNDADIR"

Gazze'deki çocukların fakirlik içinde yaşadığını vurgulayan ve bu konuda uluslararası kuruluşların bir an evvel harekete geçmesini beklediklerini söyleyen Mozah, "Hürriyet Konvoyu" olarak ifade ettiği Mavi Marmara gemisinin yer aldığı filoya İsrail'in yaptığı insanlık dışı davranışların cezalandırılması gerektiğini kaydetti. Medeniyetler İttifakı'nın insani temelleri ön plana çıkaran bir proje olması gerektiğine dikkati çeken Mozah, "İttifak, görevlerini yerine getirebilmek için uluslararası bir alan oluşturmak zorundadır. Sorunların çözümü yapıcı bir diyalogda, hikmetli ve güzel davranışta yatmaktadır. Çözüm için küçük siyasi menfaatleri göz ardı etmeliyiz. Eğitim, medya, gençlik ve göç gibi sorunlar üzerinde yoğunlaşmalıyız. Medyanın bu anlamda çok büyük bir güç olduğuna inanıyorum. Özelikle gazeteciler bu anlamda önemli bir misyon üstleniyor. Dünyanın geleceği için tarafsız davranıp sorunları bütün açıklığıyla ortaya koymalıdırlar. Bu gerçekleri yazan 171 gazeteci Irak'ta öldürüldü. Sorunların çözümünde diyalog da çok önemli ve aşırılıktan da uzak kalınmalıdır. Sorumluluklarımız ve çıkarlarımız ortaktır. başarıya ulaşmak için ortak hareket büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

"DÜNYADA 72 MİLYON ÇOCUK İLKOKUL EĞİTİMİ BİLE ALAMIYOR"

Mozah, kendi ülkesinde gençler için başlattığı çalışmaları anlatarak, "Katar'daki gençleri eğitirken gençlere fırsat verildiğinde çok başarılı olabileceklerini gördüm. Herkes için eşit eğitim fırsatı sağlanmalıdır. Irak ve Gazze'de eğitim sisteminin düzeltilmesi için çok çalıştım. Birçok çocuk dünyadaki çatışmaların kurbanı haline geliyor ve bu çatışmaların bedelini çocuklar ödüyor. Şiddeti acilen ortadan kaldırmak için kafa yormalıyız. Bunun için de savaşları ve kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmalıyız" şeklinde konuştu. Kızların eğitim fırsatından yararlanma oranlarının daha da düşük olduğunu anlatan Mozah, Arap dünyasında işsizliğin önemli bir sorun teşkil ettiğini, çok acil gençlere yönelik yeni iş alanları yaratılması gerektiğini vurguladı. Üniversiteli gençlerde de işsizliğin önemli bir sorun teşkil ettiğine dikkati çeken Mozah, "Önümüzde sadece ekonomik bir sorun yok. İşsiz gençlerin psikolojileri bozuluyor, bu da onları daha içine kapanık yapıyor ya da tutucu gruplara yönlendiriyor. Bunun için hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışması ve projeler üretmesi gerekmektedir. Bu arada, dünyada 72 milyon çocuk daha ilkokul eğitimi bile alamıyor. Bu çocuklar savaşların olduğu ülkelerde yaşıyor. Özellikle Ortadoğu en büyük sıkıntıların çekildiği bir coğrafyada bulunuyor" ifadelerini kullandı.

"MEDENİYETLER ÇATIŞMASI BİR KADER DEĞİLDİR"

Konferansın açılışında konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Medeniyetler İttifakı projesini büyük uluslararası kuruluşların desteklediğini ifade etti. Aydın, projenin her kesimden büyük ilgi gördüğünü ve Türkiye'nin son bir yılda konuyla ilgili 70 civarında projeye imza attığını söyledi. Aydın, "Kültür artık eskisinden daha önemli. Kültür olmadan ekonomik büyümenin adı kalkınma olamaz. Zira kalkınma, bizde tekamül anlamına gelmektedir. Ekonominin insani olabilmesi için medeniyet ve kültür değerleriyle birlikte yürümesi gerekir. Bu politik bir projedir de aynı zamanda. Medeniyetler çatışması bir kader değildir. Eğer çatışma varsa bunu baş sebebi cehalettir. Sağlam bilgi olmadan diyalog boş konuşmadan ibaret kalır. İslam medeniyeti hakkında sağlam bilgi üretmediğimizden bugün bu büyük medeniyet töhmet altındadır" dedi.

"MEDENİYETLER İTTİFAKI PROJESİNİN 'BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ' İLE ALAKASI YOKTUR"

Medeniyet ve kültür konularının bazen siyasi bir perde olarak da kullanıldığını anlatan Aydın, "Mesela ülkenizi demokratikleştireceğiz diye geliyorlar. Aslında amaç sömürmektir. Medeniyetler İttifakını başka büyük projelerin başlangıcı olarak görenler var. Bu Projenin bahsedildiği gibi 'Büyük Ortadoğu Projesi 'ile alakası yoktur. Söz konusu projenin bir parçası değildir. Bunun gerçekle bir ilgisi yoktur" ifadelerini kullandı. Aydın, projenin kavgaların gürültülerin içine girmek gibi bir misyonunun olmadığını ancak gidip konuşabileceklerini, sorunları diyalogla çözebileceklerini belirterek, amaçlarının politikacılara yardım etmek ve medeniyetin politik olarak kötü kullanılmasını da önlemek olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Emine Erdoğan Katar Emiresi Mozah'a porselen biblo hediye etti. Konferansa Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Şüpheli ölümün arkasından yasak aşk çıktı! Yengesiyle birlikte abisine fare zehri vermişler

Şüpheli ölümün arkasından yasak aşk çıktı! Yengesiyle birlikte abisine fare zehri vermişler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title