Haberler

Mandela Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

Mandela'yı anma törenine katılan ABD Başkanı Obama, efsanevi lideri Martin Luther King ve Gandhi'ye benzetti Obama: "Nelson Mandela gibilerini bir daha göremeyeceğiz" "Güney Afrika bize...

ABD Başkanı Barack Obama, Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'yı Martin Luther King, Mahatma Gandhi ve Abraham Lincoln'e benzetti ve Mandela'nın bir ikon olarak hatırlanacağını söyledi.

Obama, "Nelson Mandela gibilerini bir daha göremeyeceğiz" dedi.

ABD Başkanı Obama, Mandela için Johannesburg'un FNB Stadyumu'nda yapılan resmi anma törenine katıldı ve bir konuşma yaptı.

Obama, törende bulunmasının ve "benzersiz bir hayatı uğurlamanın", kendisi için eşi bulunmaz bir onur olduğunu söyledi.

Mandela'yı, Gandhi ve Marthin Luther King'e ve Abraham Lincoln'e benzeten Obama, Mandela'nın bir ikon olarak hatırlanacağını söyledi. Obama, "Mermerden yapılmış bir heykel değildi, aksine etten ve kandan oluşan bir insandı. İşte bu yüzden kendisinden çok şey öğrendik" dedi.

Mandela'nın "Ben aziz değilim" sözlerini hatırlatan ve mükemmel olmadığını itiraf edebildiği için onun çok sevildiğini söyleyen Obama, Mandela'nın 1964'te hapishanedeyken söylediği şu sözleri tekrarladı:  "Beyazların hegemonyasına karşı savaştım ve siyahların hegemonyasına da. Bütün insanların uyumlu biçimde ve eşit fırsatlarla bir arada yaşadığı demokratik ve özgür bir toplum idealini hep takdir ettim. Bu, uğruna yaşamak istediğim ve ulaşmak istediğim bir ideal. Ama gerekirse de uğruna ölmek istediğim bir ideal."

Obama, Mandela'nın fikirlerin hapishane duvarlarıyla sınırlandırılamayacağını dile getirdi ve Mandela'nın eylemlerinin ve fikirlerinin yeterli olmadığını, bunların kanunlar ve kurumlar şeklinde hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Mandela'nın en büyük hediyelerinden birinin yerel dilde birlik ve beraberlik anlamına gelen "Ubuntu" sözcüğü ile tarif edilebileceğini kaydeden Obama, Güney Afrika'dakine benzer bir ırkçılığın bir dönem ABD'de de yaşandığını hatırlattı. Obama, bu günlere ulaşmanın sayısız insanın fedakarlıkları sayesinde mümkün olduğunu belirten Obama, eşi Michelle Obama ile Mandela'nın mücadelesinden payına düşeni aldığını ifade etti. Obama, ne ABD'de ne Güney Afrika'da ne de dünya genelinde henüz işlerin tamam olduğunu, özgürlük, açlık, hastalıklar gibi mücadele edilmesi gereken pek çok konunun bulunduğu dile getirdi.

"Adaletsizlik ağır bastığında Madiba'yı düşünün" -

Obama, bu gün Mandela'nın mirasında hak iddia eden pek çok liderin hala ülkesindeki muhalefete ve özgürlük taleplerine tahammül edemediğini ifade etti.

Bugün yüzleşilen sorunun adalet ve eşitliğin nasıl sağlanacağı, özgürlük ve insan haklarının nasıl desteklenebileceği, iç karışıklıkların ve mezhep savaşların nasıl bitirilebileceği soruları olduğunu vurgulayan Obama, cevapların da kolay olmadığını dile getirdi. Güney Afrika'nın bunun mümkün olabileceğini gösterdiğini belirten Obama, "Güney Afrika bize değişimin mümkün olduğunu gösterdi. Farklılıklarımızdan oluşan bir dünyada değil, ortak ümitlerimizden müteşekkil bir dünyada yaşayabiliriz. Kaderini savaşların şekillendirdiği bir dünyada değil, barış, adalet ve fırsatlar tarafından şekillendirilen bir dünya seçebiliriz."

Gençlere seslenen Obama, "Mandela'nın yaptıklarını kendi hayatınıza uyarlayın. 30 yıl önce, öğrenciyken, Mandela ve bu topraklardaki acıdan haberdar oldum. Bu içimde bir şeylerin kıpırdanmasına neden oldu. Bu, sorumluluklarımın farkına varmama yardımcı oldu ve şu an burada bulunmamı sağlayan hayal edilmesi güç bir noktaya sevk etti."

Obama, "Hava karardığında, adaletsizlik içimizde ağır bastığında ya da planlarımız ulaşılmaktan uzak gözüktüğünde, Madiba'yı düşünün" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban; "Muazzam bir hayat" -

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da törende yaptığı konuşmada, "Muazzam bir kaybın acısını duyarken aynı zamanda muazzam bir hayatı andıklarını" söyledi.

Güney Afrika'nın "bir kahramanı, bir babayı" kaybettiğini belirten Ban, "Mandela çağımızın en büyük liderlerinden ve öğretmenlerden biriydi" dedi. Ban, Mandela'nın özgürlük ve demokrasi için sahip olduğu her şeyi vermeye hazır olduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreteri, anma töreninin "gökkuşağı ulusunu" muhteşem biçimde gözler önüne serdiğini de dile getirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Martin Luther King Nelson Mandela Güney Afrika Barack Obama Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title