Haberler

Kosova, Sırp dinarının kullanımını yasaklayacak yönetmeliği uygulayacak

Güncelleme:

Kosovalı liderler, 1 Şubat'tan itibaren yürürlüğe girecek ve ülkede nakit işlemlerde Sırp dinarının kullanımını yasaklayacak yönetmeliğin uygulanacağını açıkladı. Kararın tam olarak uygulamaya geçmesinin 1-2 ay sürebileceği belirtilirken, müttefik ülkelerin desteğine ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Kosovalı liderler, 1 Şubat'tan itibaren yürürlüğe girecek ve ülkede nakit işlemlerde Sırp dinarının kullanımını yasaklayacak yönetmeliğin uygulanacağını açıkladı.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, başkent Priştine'de katıldığı bir anma etkinliğinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kararın tam olarak uygulamaya geçmesinin 1-2 ay sürebileceğini ancak sadece kağıt üzerinde kalmayacağını söyledi.

Kararın tam olarak uygulanmasında müttefik ülkelerin desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Osmani, "Bu ilkelerin pratikte uygulanmasına gelince, bir taraftan Anayasa'nın 11. maddesine saygı gösterecek, diğer taraftan yönetmeliğin sorunsuz ve müttefik ülkelerin tam desteğiyle uygulanabilmesi için vatandaşların bilgilendirilmesi ve yeni (banka) hesaplarına aktarılması için bir süre tanınacak bir dizi seçenek tartışılıyor." ifadelerini kullandı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti de katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, Kosova Merkez Bankasının (BQK) kararlarının bağımsız olduğunu ve kurumun sadece işini yaptığını vurguladı.

BQK'nin yönetmeliğinin Anayasa ve kanunlara uygun olduğunu belirten Kurti, "Avro, bize Avrupa Birliği'nden gelen para birimidir. Arnavutluk'un lek para birimi ya da Kosova'nın yeni dardan para birimi alınsın demiyoruz, avro alınsın diyoruz. Avro, Kosova Cumhuriyeti'nde açıkça tanımlanan tek ödeme ve satın alma para birimi olarak tartışılacak bir konu değildir." diye konuştu.

Kurti, 1 Şubat'tan itibaren Kosova'da tüm ödemelerin avro ile yapılması gerektiğini ve bu konunun müzakere edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

Kosova'da 1 Şubat'tan itibaren Sırp dinarı kullanımının sonlanacağı belirtiliyor

BQK, Kosova'da nakit ödeme işlemlerinde kullanılabilecek tek para biriminin avro olduğunu düzenleyen yönetmeliği onaylamıştı.

Yönetmeliğin 1 Şubat'ta yürürlüğe girmesiyle ülkede Sırp dinarı kullanımının sonlanacağı belirtiliyor.???????

Avro, Kosova'da 2002'den beri tek resmi para birimi olarak kullanılsa da ülkede Sırpların çoğunlukta olduğu tüm yerleşim yerlerinde ödeme için Sırp dinarı kullanılıyor. Ayrıca söz konusu bölgelerde Sırbistan'a ait kurumlarda çalışanların maaşları, emekli maaşları, sosyal yardımlar ve çocuk yardımları da dinarla ödeniyor.

Batılı ülkeler (ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere), BQK'ye yönetmeliği uygulamayı askıya alması çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Kosova Uluslararası İlişkiler Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title