Haberler

Körfez'in Efeleri

İzmit'te 2 yıl önce kurulan ve kendilerine 'İzmit'in Efeleri' adını veren, büyük bölümünü doktor, avukat, mühendis, öğretmen ve işadamlarının oluşturduğu, yaklaşık 60 kişilik grup haftanın belirli günlerinde bir araya gelerek Ege yöresi Zeybek...

İzmit'te 2 yıl önce kurulan ve kendilerine 'İzmit'in Efeleri' adını veren, büyük bölümünü doktor, avukat, mühendis, öğretmen ve işadamlarının oluşturduğu, yaklaşık 60 kişilik grup haftanın belirli günlerinde bir araya gelerek Ege yöresi Zeybek oyunları oynayıp çalışma yapıyor. Zeybek oyunun birçok çeşidi olduğunu ve hepsini öğrenmeye çalıştıklarını söyleyen grup, zaman zaman dost ve tanıdıklarının gecelerinde de ücretsiz sahneye çıkıp oyunlarını sergiliyor.

"Körfezin Efeleri", İzmit'te 'Sporium' adlı spor komleksinde zeybek eğitmeni Şükrü Kocaer gözetiminde çalışıyor. 'Harmandalı', 'Çökertme', 'Yörük Ali', 'Kostak Ali', 'Yağar Yağmur' oyunlarını Ege yönerindeki kadar başarıyla oynamaya başlayan grup yeteneklerini unutmamak ve geliştirmek için haftanın belirli günleri biraraya gelerek çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 2 yıl önce hobi olarak başlayan ve bu süre içersinde kendilerini geliştiren Körfez'in Efeleri, davat edildikleri etkinliklerde herhangi bir ücret istemeden gösteri yapıyor.

HOBİ OLARAK BAŞLADILAR

Ekibe katılanların yaklaşık 2 yılda kendilerini geliştirdiğini söyleyen Zeybek eğitmeni Şükrü Kocaer, şöyle dedi:

"Bizim hobi olarak başlayıp bir tutkuya dönüşen halk dansımız zeybek çalışmalarına doktor, mühendis, öğretim görevlileri, asker, öğretmen, öğrenci, serbest meslek çalışanları ile erkek ve kadınlar aynı sınıf içersinde eğitim alıyor. Aynı zamanda Zeybek oyununu tanıtıp halka sevdirmeye çalışıyoruz."

İSTENİLEN YERDE ÜCRETSİZ GÖSTERİ YAPIYORLAR

Geçimini Müteahhitlik yaparak sağlayan Zekeriya Taylan, "Yaklaşık 2 sene önce bu grubu kurduk. Bizimki gönüllü zeybek gurubu aslında. Hiç bir ücret, masraf istemeden etkinliklere katılıp bu oyunu insanlara sevdirmeye çalışıyoruz. Tamamen hobi amaçlı kültür hareketi" diye konuştu.

Farklı meslek gurupları ve farklı yaştaki insanların biraraya gelerek oluşturdukları bir gurup olduğunu söyleyen işyeri hekimi Dr. Ömer Tan ise, şöyle konuştu:

"Bir gün zeybek müzigi kulağıma çalındı. Daha sonra da guruba katıldım. İş çıkışı haftada bir gün burada bambaşka bir dünyaya gidiyoruz. Hep birlikte keyif alıyoruz ve günümüz mutlulukla geçiyor. Çok ilginç, grup farklı yaş, farklı meslek grubundan insanlar Zeybek grubu içersinde yer alıyorlar."

Yine doktor olan Havva Türedi ise zeybeğin ayrı bir felsefesi olduğunu söyledi. Zeybek oyununun insanı çok rahatlattığını ve keyif aldığını söyleyen Türedi, profesyonel olarak tenis oynadığını anlatırken, "Zeybek oyunları sert hırçın ruhumu aldı ve şimdi tenisi de daha rahat oynuyorum. 1 senedir ders alıyorum. 6 değişik zeybek oyununu oynayabiliyorum" derken bunu devam ettireceğini, ilgi duyanların da çalışmalara gelmesini istedi.

EA,OU(MB/İD) - Kocaeli / İzmit

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ege Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title