Haberler

KKTC'de Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı

Tatbikat, kara aşamasının ardından Gazimağusa açıklarında denizde, iki farklı senaryonun gündüz ve gece icra edilmesiyle tamamlandı Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Uşaklıoğlu: "Arama kurtarma sorumluluk sahamız dahilinde 24 saat süreyle ve her türlü deniz ve hava şartında, arama kurtarma faaliyetlerinin.

KKTC'de Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı 2014, kara aşamasının ardından Gazimağusa açıklarında denizde, iki farklı senaryonun gündüz ve gece icra edilmesiyle tamamlandı.

Türkiye ve KKTC'nin askeri ve sivil arama kurtarma unsurlarının katıldığı, "Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı 2014" deniz tatbikatının birinci senaryosu KKTC kara suları dışında Türkiye'nin Arama Kurtarma Bölgesi içinde gün ışığında, ikinci senaryo ise akşam saatlerinde Gazimağusa açıklarında KKTC karasularında icra edildi.

Tatbikata, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanı Tümgeneral Kubilay Selçuk, Pakistan, Gambiya, Bahreyn, Sri Lanka, Afganistan ve Azerbaycan'dan general, amiral ve albay seviyesinde 10 subay gözlemci katıldı.

-İlk senaryo gündüz-

Gün ışığında icra edilen ilk senaryoda, Dipkarpaz açıklarında KKTC karasuları dışında, Türkiye Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde seyir halinde olan bir feribottan yardım çağrısı alınması üzerine, Türkiye Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçirilerek, Gazimağusa Limanı'nda ziyaret amaçlı bulunan sahil güvenlik botu bölgeye sevk edildi.

Feribot kaptanının güvertede bir tırın yandığını ve bunun kontrol edilemediğini ihbar etmesi üzerine Türkiye Arama Kurtarma Teşkilatı tarafından KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı ile temasa geçilerek, KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi'nin yangın söndüren romorkörü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir arama kurtarma helikopteri ile bir ambulans helikopteri ve üç sahil güvenlik botu görevlendirilip, bölgeye sevk edildi.

Feribotla telsiz irtibatının kesilmesi üzerine Türkiye'den Arama Kurtarma Teşkilatı, helikopter konuşlu firkateyn, bir korvet ve bir karakol gemisi, arama kurtarma helikopteri, sahil güvenlik helikopteri ile bir arama kurtarma uçağını bölgeye yönlendirerek arama kurtarma faaliyeti başlatıldı.

Arama kurtarma uçağı tarafından tespit edilen yaralılar gemici personel firkateyn tarafından kurtarılarak ilk müdahaleleri gemideki revirde yapıldı. Sağlık durumu ciddi kazazedeler ambulans helikopterle Gazimağusa Devlet Hastanesi'ne gönderildi.

Bölgede başka kazazedelerin de bulunduğunun bildirmesi üzerine, arama kurtarma faaliyeti tekrar başlatıldı. İkinci bölgede bulunan kazazedelerden dördü arama kurtarma helikopterleri, diğerleri ise bölgeye sevk edilen deniz unsurlarınca kurtarılarak tahliye edildi. Feribottaki yangın ise romorkör tarafından söndürüldü.

-İkinci senaryo gece şartlarında-

KKTC karasuları içinde Zeytin Burnu bölgesinin 5 mil açığında gece ortamında uygulanan ikinci senaryoda ise bir deniz uçağı tarafından tehlike sinyali verildi.

Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından alınan sinyalin, Ercan Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne bildirilmesi üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı harekete geçti. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ve üç sahil güvenlik botu arama kurtarma faaliyetlerine başladı.

Denizde yerleri tespit edilen kazazede için uçağın iki personeli arama kurtarma helikopteri, dört kazazede ise sahil güvenlik botları tarafından kurtarılarak tahliye edildi.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı'nın kara safhasının ardından icra edilen deniz safhasıyla fiili bölümü tamamlanmış oldu.

-"Arama kurtarma konusunda iki ülke arasındaki işbirliği pekiştirildi"-

Tatbikatın tamamlanmasının ardından Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıoğlu, Gemlik Fırkateyni'nde basın toplantısı düzenleyerek tatbikatı değerlendirdi.

Koramiral Uşaklıoğlu, Türkiye ve KKTC sivil ve askeri arama kurtarma unsurlarının katıldığı tatbikatın Doğu Akdeniz'de, KKTC hava sahası, karasuları ile ana kara üzerinde ve Türkiye'nin Arama Kurtarma Bölgesi içinde yer alan uluslararası sularda  başarıyla icra edildiğini ifade etti.

Uşaklıoğlu, müşterek tatbikatta Türkiye ve KKTC sivil ve asker arama kurtarma unsurlarının koordineli ve birlikte çalışabilirliğinin denendiğini belirterek, arama kurtarma konusunda iki ülke arasındaki işbirliğinin ve koordinasyonun pekiştirildiğini kaydetti.

Tatbikatın arama kurtarma teşkilatının eğitim hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde de başarıyla tamamlandığını dile getiren Uşaklıoğlu, "Arama kurtarma sorumluluk sahamız dahilinde 24 saat süreyle ve her türlü deniz ve hava şartında, arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye ve KKTC tarafından koordineli ve karşılıklı işbirliği içinde en iyi şekilde icra edilebileceği Türk ve dünya kamuoyuna bir kez daha gösterilmiştir" diye konuştu.

Koramiral Uşaklıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak çevre denizlerde meydana gelebilecek bir kazaya en kısa sürede reaksiyon gösterebilecek 24 saat etkili arama kurtarma imkan ve kabiliyetine sahip olduklarını da sözlerine ekledi. - Gazimağusa

Kaynak: AA / Güncel

Serdar Savaş Güney Deniz Gazimağusa Kıbrıs Politika Güncel Haberler

title